navigáció

Csótányírtás házilag!

Hobby-tér Egyéb furmányok Csótányírtás házilag!

Csótányírtás házilag!

Sok bosszúságot okoznak, pláne, ha a szövetkezetünk elnöke úgy dönt, hogy nyugdíj előtt megemeli a saját fizetését, az évi két ingyenest pedig megszünteti. Nézzük, mi is a teendőnk. Persze, az elnök is egy csótány, de azt büntetlenül nem nyírhatjuk ki, bármily kártékony állat is. Maradnak tehát az alábbi lehetőségek:

1. Egy csapott kávéskanál bórsavat 1 dl forró vízben kell feloldani, majd kis tálkákba szétosztani, amelyekbe előzőleg csócsaként kenyeret tettünk. Aztán ezeket a lakás neuralgikus pontjain kihelyezni. Eleinte kb. hetente frissíteni kell az elpárolgott, megevett anyagot, később kéthetente, majd havonta. A bórsavat a patikákban lehet beszerezni, legutóbbi (2009) ára 400 ft volt és ez 3-6 hónapra bőségesen elegendő. Nyugodtan kérheted, a legtöbb patikában újabb tipppet is tudnak mondani. Bevált módszer, ők is ezzel pusztítják!

2. A szobafestésnél használt csillámporból 5 gr-ot kell finomabbra törni, és azt szétosztani ugyanígy, de szárazon. A szakértők szerint a csillámpor megkarcolja a bogár kitinjén levő viaszréteget, ettől kiszárad, és elpusztul. A bogarak vonulási útvonalába kell tenni.

3. Hibrid. A kettő (egyes, és kettes módszer) keveréke, és mint olyan, jóval hatásosabb. Tudom, csillámporhoz jutni ma már nem egyszerű dolog, és nem is olcsó. De ebből 10 dkg cirka 10 évre biztosítja a jó minőségű csótányírtás segédanyagát. Nem kell belőle sok, mert nem megeszik. Oda kell helyezni egymás mellé a két anyagot, ahol feltételezhető az útvonaluk. A szomjas rovarnak csemege a nedves, bórsavas kenyér. Kipróbált, bevált módszer. Amikor mások panaszkodtak, mi félévente láttunk egy-egy ténfergő példányt. 

4.Gravitációs csapda. Az elv egyszerű, de nagyszerű. Kell egy befőttes üveg, egy tölcsér, ami akkora, mint a szája (vagy egy nagy kólás petpalack a darázsírtónál leírt módon elkészítve). az üveg aljára  a tölcsér közepére megemelve tegyünk egy kupaknyit az 1. pontnál leírt anyagból, kevés kenyérrel, cseppnyi mézzel. A kupak erősen álljon a helyén, mert néha eljutnak odáig. A lényeg, hogy adni kell nekik lehetőséget, hogy a tölcsérig eljussanak. Odáig feljárót kell készíteni, vagy besüllyeszteni útvonalszintbe. A csótány érzi az illatot, ami ott van előtte, addig nyújtózkodik, míg becsusszan a tölcsérrészbe. Onnan a sorsa megpecsételődött. A palackba egyszerűen víz is tölthető, hamar belefulladnak. Csak gyakran kell cserélni, mert büdös lehet.

5. A riasztás. Ezzel nem ölöd meg, csak elriasztod. Ahol belépési pontjuk van, morzsolt babérlevelet helyezz el. A babér elriasztja, nem szereti a szagát.

6. Uborkát szeleteljünk fel vékonyan, és helyezzük ki nekik esténként. Jól beérett, és csak nyers uborka alkalmas erre a célra. Amelyik eszik belőle, egy nap alatt elpusztul.

Az 1-4 módszer közül nálunk az utolsó vált be a leginkább, azt hiszem. Mondom azt hiszem, mert figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a haldokló rovar elbújik, nehogy felfalják a testvérei, így az elsőknél nemigen van összehasonlítási alap, míg utóbbinál a palack alján látványos eredményt mutat az emelkedő kitinszint. Van egy sokadik módszer is, amivel a csápjait csonkítjuk meg elektromos kisüléssel. A csótány a csápjaival tájékozódik, azzal keresi meg az élelmet, a nőstényt/hímet is, így azok nélkül egyszerűen el se jut a szaporodásig, és éhen is pusztul. De a leírás túl bonyolult ahhoz, hogy kísérletezgessünk vele. (Legalábbis nekem az. Egy technika-őrültnek esetleg pofonegyszerű lehet, azoknak elmondom, a világító, áramos rovarcsapda elvén működik, némi csaliillat alkalmazásával.) Ha valakinek van egyszerűbb, mint a zárójelben említett amerikai leírás, írja meg nekem, beteszem. Nemigen van itt senkinek százezre egy amerikai csapda összetaknyolására. Egy párezresre leredukált módszer lenne az, ami ide, a hobbyrovatba illő.