navigáció

Fekete bodza


Fekete bodza (Sambucus nigra)

A Cuccos Hobby-tere! Hasznos holmik, hasznos növények. Fekete bodza.A bodza virága, levele, érett bogyója egyaránt tartalmaz gyógyhatású anyagokat
Népies nevei: bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza

A növény leírása:

A bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik, mindenfelé elterjedt, de főleg cserjések, lomberdők területén él. Cserje vagy néha fa.

Hogyan gyűjtsük?

Gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtjük.


A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz.

A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz.

A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint.

Mire jó?

A Cuccos Hobby-tere! Hasznos holmik, hasznos növények. Fekete bodza.A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

Hogyan használjuk?

Tea: Meghűlés megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi drogot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 5 perc múlva szűrjük le.

Tinktúra: A virágból készített tinktúra láz esetén alkalmazható.

Főzet: Fájó, sajgó ízületi panaszokra ajánlott napi 100 ml főzet fogyasztása.

Likőr: Hurutos megbetegedéseknél naponta egy-egy kortynyit.

Lekvár: Vajaskenyérre kenve, vékonyan. De mártásokba is kiváló ízesítő, színezésre is alkalmas. Gyomorbántalmakra kis mennyiségben kiváló!

A bodzavirág palacsintamasszában új távlatokat nyit a gyógyításban. Ugyanaz a hatása, mint a virágnak, csak nem teaként, ételként fogyasztjuk. Olyanokkal is etethető, akiknek a gyógytea szóra feláll a szőr a hátán. 


Jó tudni!

A friss bodzatermések nyersen, illetve a kéreg és a levelek is nagyobb mennyiségben fogyasztva kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, émelygést, hányást okozhatnak.

Cián-glikozid tartalma miatt a koncentrációtól függően lehet toxikus (pl. a termésből lekvárban).Kommentek:
cucpal írta 2011-01-09, 17:09:20-kor

Ha pálinkát főzünk belőle, remélem nem kerül a ciánból bele.

cucpal írta 2011-01-09, 17:07:58-kor