navigáció

Csipkebor


Csipkebogyóbor

Hozzávalók:
2 kg csipkebogyó
2 kg cukor
5 l víz.

Elkészítése: A csipkebogyót akkor szedjük le, ha a dér már megcsípte. Szinte minden vadrózsa bogyója gyűjthető. A nemesített rózsáké erre a célra nem alkalmasak. Gyűjtésnél nagyon figyeljük, hogy honnan szedjük. Forgalmas út mellől sohasem szabad, hiszen így több ólmot viszünk a szervezetünkbe, mint C-vitamint. Szárától és csumájától tisztítsuk meg. Rakjuk uborkás üvegbe.
A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot, majd ha langyosra hűlt, a csipkebogyóra öntjük, az üveget tüllel lefedjük.
Szobahőmérsékleten tartva az erjedés-forrás 3-12 hét alatt lezajlik. Azért ilyen tág az idő, mert nem mindegy, hol áll Ekkor leszűrjük, üvegekbe rakjuk és ledugaszolva a végleges helyére (kamra, pince) állítjuk. Azonnal fogyasztható, de minél tovább áll, annál jobb lesz az íze.

Szinte minden vadrózsa bogyója gyűjthető. A nemesített rózsáké erre a célra nem alkalmasak. Gyűjtésnél nagyon figyeljük, hogy honnan szedjük. Forgalmas út mellől sohasem szabad, hiszen így több ólmot viszünk a szervezetünkbe, mint C-vitamint.