navigáció

Gyümölcsborok készítése házilag

Hobby-tér Nem Boszorkányság! Gyümölcsborok készítése házilag

Gyümölcsborok készítése könnyen, gyorsan otthon!

 

Almából és egyéb gyümölcsből a világ sok országában készítenek bort, nemcsak a finom ital kedvéért, hanem szórakoztató időtöltés gyanánt is.

Az angolszász kultúrkör híres pezsgő almabora (melyet cidernek (cyder) hívnak) például épp annyira kedvelt, mint máshol a szőlőbor. Németországban áfonyából, homoktövisből és még sok más érdekes bigyóból (elnézést: bogyóból) készítenek kellemes borokat.

Magyarországon, az alma országában meglepő módon nem alakult ki a belőle készült gyümölcsbor fogyasztásának hagyománya. Pedig sokan vagyunk, akik nem utasítunk vissza – már csak emberi kíváncsiságból sem – egy pohár körtéből, ribizliből vagy meggyből készült bort se. Mi a megoldás, ha a magyart honpolgárt kihagyják a jóból? Csinál magának! Arról nem is beszélek, hogy - mióta pancsolok magunknak - a gyümölcsborok mennyire feldobták a gasztronómiánkat.

Nyugat-Európában sok helyütt elterjedt a gyümölcsbor fogyasztása, s ennek megfelelően például a német bortörvény tételesen szabályozza a készítését. Magyarországon a jogi háttér kevéssé tisztázott. A gyümölcsbort ugyanolyan jövedéki adó terheli, mint a szőlőből készült bort, ugyanakkor a szőlővel ellentétben a gyümölcsbor minőségére nem találni konkrét előírást vagy szabályozást, így mi, kiskerttulajdonosok vagyunk kénytelenek kísérletezgetni.

De lássuk csak, hogyan próbálkozhatunk otthon! Ha van a kertünkben gyümölcsfa, vagy bogyóstermésű, annak termését is felhasználhatjuk, ha nincs, akkor irány a piac, de arról nem tudhatjuk, mit kapunk. A barackfélékkel azért hagytam abba a kísérletezést, mert a piacról beszerzett gyümölcsökből készített boraimnak jellegzetes műtrágyaízűk lett. Sokéves kísérletezésre tettem ezzel pontot, mert hely a kertemben több barackfának már nincs. És ha készítek, csak organikus bort vagyok hajlandó!

Ha nyáron nem vagyunk rest, és idejében belefogunk a borgyártásba, karácsonyra már saját készítésű gyümölcsborunkkal lephetjük meg szeretteinket. Gyümölcsbor készítésére sokféle gyümölcsöt fel lehet használni, a lényeg, hogy levet tudjunk belőle fnyerni. Az almatermésűekből – így almából, körtéből - bogyósokból (szeder, ribizli, áfonya, csipkebogyó) és csonthéjas gyümölcsökből (meggy, szilva) készítünk általában gyümölcsbort. (Vannak azért kivételek. Bodzavirág, és akác :DD) Természetesen a gyümölcsöket vegyesen is használhatjuk. A gyümölcsön kívül nincs szükségünk semmilyen olyan eszközre, amely egy háztartásban ne fordulna elő.

A gyümölcsborok készítése nem alkoholistáknak való, mert elfogy, mielőtt élvezhetővé válnék. Márpedig kiérlelve olyan kincsekre bukkanunk bennük, amik párját ritkítják! Jó szórakozást mindenkinek!

Papi