navigáció

Gilisztahumusz-gyár

Hobby-tér Kerti munkák Gilisztahumusz-gyár

Gilisztahumusz-gyárA Cuccos Hobbytere! Gilisztakomposzt, gilisztahumuszgyár!

Így építsük, de a méret nem mérvadó. Nálam 70 széles, 1 m hosszú és 80 magas, a teteje is OSB, és az oldalán fent körben kifúrkáltam a szellőzés miatt, és kissé lejt az eső miatt. (80-ról75.re) Körben 5-5 centivel nagyobb a ládánál, és zongorazsanérral oldottam meg a pántolást. Az altér magassága a talicskánk méretéhez igazodjon. Ha nagyobbat építesz, nem árt szűkülő szoknyát alácsavarozni, nehogy körben elhulljon a kaparék a talicska mellett! Én egyetlen kaparóval csináltam meg, a keskenyebbik oldalán, mert a barátomé a kétkaparós macerás volt. Még egy fontos dolog. A rácsot úgy vágd le, és szereld fel, nehogy a kaparónak keresztben legyen, mert elkárhozol! (A sok káromkodás következtében.)

Mi a teendő első alkalommal? Takard az alját újságpapírral, szórj rá vizet, majd 2-5 cm vastagon nedves komposztot. Erre rakj 1-2 marék, horgászboltban vásárolt trágyagilisztát. Mondom trágyagilisztát! Semmilyen más nem jó hozzá. A gilisztákra tégy 5-7 centi friss kaszálékot. Innentől figyeld, és amikor elfogyott a kaszálék, tegyél rá annyit, hogy a gilipucik fölött legalább 7 centi legyen, de sohasem több 10 centinél!

Eddig förstén? Akkor most jön a feketeleves. Ne adj bele petrezselymet, lestyánt, bürköt, paradicsomot, krumplit, dohányt, és selyemfüvet! Ne adj bele fásodó szárrészt, azt nem eszik meg, és eldugítja a kaparódat! Ez is elkárhozásveszélyes.

Ennyi gilipuci hetente cirka 7 cm magas füvet dolgoz át. A legjobb humusz akkor keletkezik, ha nem eteted túl, hanem a félig emészetettet is átdolgozzák! Magyarul: Ha már látod őket, ha kinyitod a fedélt, ne parázz, várj még pár napot! Figyelj majd oda, hogy ez a fajta hajlamos a robbanásszerű szaporodásra! Míg az elején elég 1-2 hetente rakni rá füvet, a végén olykor 4-5 nap után már egymást ennék. Mit csináljunk a többivel? A szomszédoknak adjuk, vagy dobjuk a zöldmulcsra. A vörös földigiliszta feljön, és lehúzza a földbe amit megeszik, ez képes a mulcsban megélni. Sajna nekem minden évben újat kell vennem, mert elvből nem tartok trágyát, így nem tudom átteleltetni őket. Baromi nagy beruházás két maréknyi giliszta :-)

Mi történik, ha giliszta potyog le a rácson? Eljött a világvége. Vagy mégsem. A humuszban maradhat, vagy visszadobhatod. De valamit végy figyelembe. Sérült giliszta nem giliszta! Az nem termel komposztot, elvan mint a befőtt, míg meggyógyul (akár hónapok) és csak a helyet foglalja. Kettévágtad? Zsupsz a kertedbe, majd meggyógyul ha akar, ha nem, a hasznos állatkáid (pl sünik) megköszönik a kedvességed.

Mit kell venni hozzá? Stafni léc (5x5 cm-es) kb 10-12 m. OSB-lap, tetőléc (kaparónak), 3x3-5x5-ös rácsnagyságú beton-vasalatrács, csavarok, zongorazsanér, sör, bor, pálinka, nagylevegő.

A szomszéd pedig csináljon magának!Kommentek:
szece77 írta 2013-12-06, 17:40:01-kor

Köszönöm a választ, semmi gond, én is csak most olvastam. Közben hasonló módszerrel ismét elcsesztem most egy nagyobb tétel gilisztát. Egész télen elvolt a sok pici a vödörben. Mivel nem nőttek semmit, azt gondolta, hogy ezek valami mások lehettek, így kivágtam a komposztra őket. Egyelőre nem találkoztam utódaikkal, szerintem ezek is odalettek :-) Tavasszal megpróbálom szerintem újra, de addigra már nem vödörbe, hanem a fent említett ládába telepítem őket, télire meg már majd csak bele jövök.

Papi írta 2013-07-04, 11:10:46-kor

Bocsi a kései válaszért. Trágyagiliszták voltak. A horgáazboltokban csak azt árulnak. Két méretben, azaz korban. Ezért kétféle, noha egy. Amit elszúrtál. Az élő szervezetek, ha elpusztulnak, levet eresztenek. Ennek alul távoznia kell, vagy mérgező rothadás az eredmény. Ez pedig elpusztítja a gilisztákat, kivétel a kokonok. Ezekből keltek ki azok a vékonyak Neked. Bébigiliszták. Ők is elpusztultak volna abban a vödörben. Megoldás: Felül ne fúrj lyukat, szövettel takard le, akkor nem bogarasodik-muslicásodik. alul kellenek a 2mm-es lyukak. Minő véletlen, az írás óta én is így teleltetem át a törzsállományt És talán nem véletlen, de igen, az első évben nekem is elpusztultak, pont ugyanezekért a hibákért. Ami nálam plusz a teleltetésükhöz: Ősszel keverek a vödörbe lótrágyát, és vakondtúrás földjét. Ami pozitívum. Képesek voltak a gilisztáid a szaporodásra, tehát amíg a lé be nem indította a rothadást, ideális volt nekik a hely. Kokont csak akkor vedlik, ha jól érzi magát.

szece77 írta 2012-08-29, 18:59:54-kor

Sziasztok! Belefogtam a gilisztahumusz-gyártásba, de valahogy elakadtam... Trágyagiliszta krédésemre a horgászboltokban csak hümmögés, hummogás, olyanunk nincsen, csak sima, meg bio, meg izé, máshol meg csak annyit kérdeztek, hogy vékonyat-e, vagy vastagot? (hogy trágyagiliszta-e, az már szóba sem került, és is belefáradtam abba, hogy firtassam, egy pizzériával egybekötött horgászbolt volt...)Mondtam, hogy vastagot 10 dobozzal, ez névlegesen 100 db-ot jelentett volna, de nem számoltam. (1.200 ft volt, szerintem a teleltetés megfontolandó lépés.)Találtam a padláson 20 literes ovális fedeles vödröt (kb. mint a diszperzites, csak nem 16 literes, hanem nagyobb)ezt a perem alatt körben kifúrogattam, kb 3 mm átmérőjű lyukakkal, az aljára tettem csíkokra metélt kartonpapírgubancot, arra borogattam a kis dobozokból a gilisztákat, a velük együtt lévő komposztféleséggel együtt (sötét földszerű dolog volt), a tetejükre némi káposztát, tépkedett füvet, és lezártam a tetejét. Másnapra a vödör oldalát összemászkálták, ez látható volt a sok kis ürülékpöttyből. Eltelt vagy 3 hét. kb két naponta nézegettem őket, de csak egy vödör fű volt, egyre több muslicával. Aztán egyre több lett alul a fekete sáros massza, és egyre kevesebb az egy rothadóbb fű. Ma megkotortam, de egy darab gilisztát sem találta, a kezdő állományból, viszont az alján találtam 3 kis pici rózsaszín gilisztát, de mind a hármat már akkor vettem észre, amikor már épp véletlenül kettévágtam. Mivel eltűnt a fű, és trágya lett belőle, ezek valószínű trágyagiliszták lehettek? Szerintetek hova lettek? Tud valaki valami beszerzési forrást, ami tuti, hogy trágyagiliszta? Mit ronthattam el? Köszönöm.