navigáció

Panel WC korszerűsítése és felújítása

Hobby-tér Ház-lakás Panel WC korszerűsítése és felújítása

Panel WC felújítása

Coccos Hobby! Lakásfelújítás, WC felújítása, korszerűsítéseCélom, hogy látványosan, képekkel mutassam be, milyen volt, és milyen lett. Viszonylag korszerű volt így is, mert alsótartályos, álmodern wc-t vettem előtte. De ez még egy sebtében készített szükségmegoldás volt, addig, míg 2 évvel később eljött az ideje a fürdőszoba felújításának is! Nos így nézett ki bontás közben. Hozzáteszem a csempéket meg kellett óvnom, mert alig volt belőle tartalékom, és a nejem lelkemre kötötte, ugyanez menjen vissza, mert színében, kialakításában ez kell neki! Nekiláttam hát, és darabonként, aligfeszegetve szép sorban lefejtettem mindet. A maradék csemperagasztót óvatosan lekocogtattam a hátoldalról, és félretettem. A vizet egyszerre alakítottam át Rehau-val a konyha, a fürdő, és a WC felé. Ezzel a módszerrel ez volt a kisebbik munka, még a csempézés is tovább tartott!

Coccos Hobby! Lakásfelújítás, WC felújítása, korszerűsítéseAz új WC Geberit, falonbelüli tartályos, ultracsendes, falraszerelt kivitelű lett. De jött az első nehézség. A Geberit 90°-os kimenettel gyártja a készletét. Így az előállás akkora lett volna, hogy a panelvécében már csak a csésze fér el, az ember a dolgát kénytelen lenne nyitott ajtónál elvégezni. Mi a megoldás? A flexibilis összekötő cső. És az újabb bibi máris adta magát. A házgyári bekötés 110-es, a Geberit 90-es. De szerencsére erre is van excenteres gumimegoldás. Most már minden passzolt, sőt, a WC-m az előtétfal előrébb állásával is hátrébb került 3 cm-rel! Zöld (páraálló) gipszkartonnal kiépítettem a hátfalat, még egy padkát is sikerült kialakítanom, a nejem nagy örömére!

 

Coccos Hobby! Lakásfelújítás, WC felújítása, korszerűsítéseA 2. képen a vízóra leolvasását lehetővé tevő csempeajtó beépítése történik. Ezen pedig már látható, hogy tökéletesen sikerült! A gipszkartont úgy kellett felállítanom, hogy a csempe, és a tervezett ragasztó vastagságát visszaszámoltam a profil magasságából és még a karton vastagságát is. Tizedmilliméterre pontosan jött össze minden. Az ajtó biztonságosan záródik, és könnyen nyitható maradt. Hozzáteszem, aki azt hiszi, elég rácsempézni a gipszkartonra, téved. Mielőtt elkezdi csempézni, be kell a felületet ereszteni mélyalapozóval a tapadás elősegítése miatt. Én erre a célra a kutyaközönséges Falfix nevezetű tiefgrundot használtam.

 

Itt már kész a WC, a fugázás is, és a padka is "belakva". A tartály kezelőgombjaiból a fényes krómozottat választottam, mert a meglévő Coccos Hobby! Lakásfelújítás, WC felújítása, korszerűsítésepapírtartó, és kefetartó már ilyen. Az ülőke pántját is eszerint választottam ki. És a króm a szürkéskékkel amúgy is jobban harmonizál minden másnál.

Egy valamit nem szabad elfelejteni. A Wc csempézését csak akkor szabad elkezdeni, ha a fürdőszobafelújátás kész, be van szaniterezve, felfúrva minden a szomszédos falra, mert ez a válaszfal mindössze négy centis, és a fúrók csak 1-2 centiig fúrják a panelt, onnan tölcsérszerűen kirobbantják. Aki meggondolatlanul előre dolgozott, annak összetörhetnek a csempéi! Sajnos a túloldalon arra a falra szokott kerülni a lámpa, a tükör, és a mosdó is. És aki zuhanykabint épít be, annak a rögzitősine is! Tehát azt ajánlom, csak ésszel!

Coccos Hobby! Lakásfelújítás, WC felújítása, korszerűsítéseHa ezek kész vannak, a repedéseket szalagozzuk le, és a lyukakkal együtt gletteljük be hézagerősítő glettel. Én Fugenfüllert használtam, a sarkokhoz pedig akrylos, festhető fugázót, amit vizes szivaccsal, (és nem vizes ujjal!) simítottam el. A csiszolást 120-as vászonnal, és csiszolópárnával ejtettem meg, és a festéshez Tilatex festéket használtam, és fehéret. Amikor minden kész volt, a Bermudakék fugával azonos színű szaniterszilikonnal kitöltöttem a sarkokat, a küszöbrészt, és az ajtó melletti részt. Virágpermetezőbe folyékony szappant töltöttem nyolcadig, félig nyomtam vízzel, összeráztam, és jó vastagon beszórtam a szaniterszilikon környékén a csempét és a járólapot, majd egy vizes faspatulával végighúztam az összes szilikont. A mosószeres víztől nem tapadt a csempére, szalagozni se kellett, látható, milyen tökéletes ezzel a módszerrel.

Nos, aki kedvet kapott hozzá, és tanács, vagy bármi más kell, írjon emilt. Akinek ötlete, hozzáfűzni valója van, itt alul megteheti. Sok sikert!

Papi

 Kommentek:
Papi írta 2009-07-10, 11:54:47-kor

Üdvözletem

A panel wc felújítása kapcsán, ha valami vizes probléma történne akkor az egész csempézet hátlapot lehet lebontani?
Nem kell, ha előre gondolkodik, és a szerelőaknából kiáll a megfelelő helyekre vízzel, illetve szennyvízelvezetőkkel ledugózva. Így bármikor beszerelhet a konyhába mosó, mosogatógépet pl, anélkül, hogy bontania kellene. Javaslom csövezze át a szervizaknát Rehau rendszerre, az gyakorlatilag örök életű. (Minimum 30 év)
Szeretném felújíttatni de a falon belüli nyomógombos megoldás helyett alsó tartályosat vettem, a nyomógombost jóval drágábbnak mondták.
Igaz, de mégis olcsóbb. Nincs hibalehetőség, nem kell bontani, nem sérül, nem hibásodik meg, gyakorlatilag zajtalan, és nem izzad, nem porosodik.
A hátlappal kapcsolatba van problémám, egy 3 részből álló csavaros vaslemez, nem sík lemezek, az oldaluknál van 1 1 cm behajtás a kereten amire felcsavarozhatóak van egy konzol a csöveknek, síklappal nem lehet ezt pótolni. Ez a csempés megoldás jó, de aki nem akar gombos falon belüli wc tartályt az hogy oldhatná meg úgy hogy a vízórát le lehessen olvasni
Erre találták ki a csempeajtókat, amik külömböző - csempéhez illő - méretben kaphatók, nálam is az van. (219 Ft. volt a Praktikerben a 25X30-as, csempéimhez illő méret. Ha a képet figyelmesen megnézi, (felülről a második kép) a felső sor balról a második csempéje a leszedhető, a WC-n láthatja a csempeajtót, amire a csempét akkor ragasztottam rá a szaniterfugázóval, amikor a sarkokat is kihúztam vele, hogy ne repedjenek ki. Ugyanúgy fugakereszttel állítottam be a hézagot, hogy folyamatosnak hasson.) A szerelő a vízórát is ki tudja ott cserélni utólagosan, ha lejárt. A tartály, és a többi sarokszelep, ill. a vízóra csapjai is elérhetők, és a WC felkapcsolt világítása tökéletesen elég a leolvasáshoz is.
ill az elzáróváltókhoz hozzá lehessen férni ill ha vmi probléma van, akkor az egészet le kéne szedni, nem mintha lenne, csak akkor meg a helyreállítás munkaigényes. Szóval meglehet oldani úgy hogy szép de ugyanakkor mobilis legyen? Le lehet gyártatni ilyen hátlapokat aminek vissza vannak hajtva és nem fémből vannak, és normálisan van megoldva a rögzítése, nem 6o-as csavarral.
Lehet ilyen konzolt kapni, de gipszkartonnal kell ráfedni, arra szerelni a tartályt, így csempézhető is. Egy dolog kell hozzá. Szakember. Mert ki kell számítani a padló 0-szintjét, a csempe magasságát - a fugákkal együtt - hogy mire elkészül, ne úgy nézzen ki az egész, mint amit valaki hanyatt állva, csupaszon, zsebre dugott kézzel gányolt fel.

Válaszát előre is köszönöm.
üdvözlettel
Péter


Mivel már több ilyen kérdés érkezett, úgy döntöttem, most nem levélben válaszolom meg, egyszerűbb kitenni. Gyakorlatilag itt egy levélben van az összes eddigi kérdés feltéve. Köszönöm Péter!