navigáció

Csipke, csipkebogyó

Hasznos Holmik Hasznos növények Csipke, csipkebogyó

Csipkebogyó (gyepűrózsa) Cynosbati pseudofructus (Rosa canina)

Cuccos Hobby. Hasznos növények. Csipke, csipkebogyó, csipkerózsa, gyepürózsa.Népies neve:

csipkerózsa, gyepűrózsa, vadrózsa, bicskefa, ebrózsa
Termése: csipkebogyó, csipke, csitkenye, hecsedl, hacsedli.

A növény leírása:

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Cserjés növény, mely megtalálható erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön.

Hogyan gyűjtsük?
A növény gyógyászati célokra használt termését szeptember környékén gyűjtik. A csipkebogyó drogja kétféle alakban kerül kereskedelembe, szárítva és szőreitől, magvaitól megtisztítva "csipkehúsként". Fontos tudni, hogy ellentétben a közhiedelemmel, drognak gyűjtve nem szabad megvárni, míg a dér megcsípi! A dércsípte csipke eltarthatósága, szárítása már lehetetlen. Hacsedlinek, (hecsedli) csipkebornak még jó, vagy friss fogyasztásra.

Mi van benne?
A gyepűrózsa bogyója a C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A vitamin.

Mire jó?
Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A „C”-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

Hogyan használjuk?

Sokrétű felhasználását az is bizonyítja, hogy limonádét, teát, szirupot, lekvárt is csinálhatunk belőle, bár elkészítése igen munkás, mvel a bogyóban lévő apró szőröktől csak szőrszitán való átnyomással szabadulhatunk meg

Egyes népek még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle, a svédek pedig levesnek főzik meg. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt „C”-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál.