navigáció

Vetésforgó

Hobby-tér Kerti munkák Vetésforgó

Vetésforgó

A vetésforgóra több okból van szükség. A legelső, hogy a kórokozók, élősködők könnyebben támadnak, ha minden évben ugyanoda vetünk ugyanolyan növény-családot. (Pl: krumpli-paradicsom-dohány, vagy káposztafélék, esetleg kabakosok.) A másik a talajuntság, azaz a talajerő kizsarolásának elkerülése. A harmadik, hogy spórolunk a beviendő, olykor borsos árú tápanyaggal. Egy jól beállított vetésforgónál a kintről behozandó talajerőpótlók feleslegessé válnak!

Léteznek már hároméves kiskerti vetésforgók is, de sajna itt hamar felüti a fejét a baj, hiába az igyekezet. Amit ajánlok, az minimum 5 évesnél kezdődik, és 15-nél végződik.

Mit kell figyelembe venni? Először is a fenti három főszempontot, majd a tápanyagigényt, végül a gyökérmélységet se árt figyelembe venni.

Lássuk, mit jelent ez. Alaposan bekomposztozott földbe nem vetünk petrezselymet! Ő általában az utolsó években jön a céklával. Sárgarépát se, mert az meg elágazott lesz tőle. Első évben a nitrogén feltöltés miatt hüvelyesekkel érdemes kezdeni. Van alóla kivétel? Sok is. Lássunk egyet. A hüvelyesek nem takarják a talajt, így nem gyomirtó növények. Ha pl. tarackos a földünk, első években érdemes valamilyen sűrű talajtakaróval bevetni, vagy vastagon zöldmulcsozni. Aztán jöhet az ásványi anyagok feltárásáért valamilyen hüvelyes, pl.: lucerna, lóhere.

Lássunk egy egyszerű, 5 éves forgót:

1. év: Hüvelyesek (bab, borsó, lucerna, lóhere, stb)
2. év: Káposztafélék (fejes-, vörös-, kelkáposzta, karfiol, karalábé, brokkoli, stb). A pasztinákot is ide vegyük, meg a retekféléket! Hozzáteszem, ültetés előtt meszezzünk, mert a brassicák szeretnek lúgos talajban fejlődni.
3. év: Krumpli, paradicsom, padlizsán (paprikák), csicsóka, napraforgó.
4. év: Hagymák (lila-, vörös-, póré-, fokhagyma, salotta, a snidlingek, és a bulbillisek, stb.)
5. év: Gyökérzöldségek. (Sárgarépa, bakszakáll (avagy feketegyökér), petrezselyem, pasztinák, cékla, zeller, stb.) kukorica. A zellert enyhén sós vízzel öntözzük be olykor, meghálálja!

Családon belülit (pl: burgonyát és a paradicsomot) lehetőleg ne termesszük egymás mellett, vetésforgóban pláne ne kövessék egymást!

Forgón kívül állandó helyre kerülhet pl. a csicsóka, ami akár 3-4 évig is helyben maradhat, és ilyen még a földieper is. Csicsókánál a talajuntság elkerüléséért komposztot adjunk neki, majd zöldmulcsozzuk onnantól, amikor elkezdi a bimbót ereszteni.

Nosza, egy 7 éves forgó:

1. hüvelyesek (bab,borsó, stb)
2. káposztafélék
3. gyökérzöldségek, krumpli és rokonai, cékla, stb
4. kukorica, tökfélék
5. paprika, paradicsom, padlizsán, krumpli
6. gyökérzöldségek, krumpli és rokonai, cékla, stb
7. zöldtrágya növény (pl fehér mustár), fűszernövények, ugar, vagy üres zöldmulcs.

Biztos szemet szúr, hogy a 3. és a 6. év ugyanaz. Igen, mert általában ezekből kell a legtöbb egy háztartásban.

Ennek a sornak az alkalmazásával végtelen láncot tudunk összehozni. Ha váltósorosként (futószalag-művelés) alkalmaznánk, akár a szamócát is beiktathatjuk, de akkor 10 éves sor lesz, mert a 7-8-9 sor eper lesz, és a mostani hetes megy át a 10. évre. Az eper első éves sorának sarja lesz a következő évi friss sor, az utolsót kiszedjük, komposztra vetjük, és ide jön majd a 10. sor.