navigáció

Gletteléshez


Cuccosok gletteléshez

Szerszámok:
1 db rozsdamentes glettvas
1-1 db 40, 80, 120-160-as rozsdamentes spakli
1 db 40-60-as Lepke (osztrák spakli)
keverőszár géppel
véső
kalapács
stekli (csiszolópárna)
csiszolóvászon, vagy sárga csiszolópapír 100-140-es szemcsével
tömítőglett
finiselőglett
öntapadó hézagerősítő üvegrács (Fibatape)
bandázsszalag (üvegfátyol)
alu élvédő
snitzer, vagy lemezolló
vízmérték
festhető fugázó (akryl)
fugapisztoly

Munkamenet: A munkákat a felület szemcsétlenítésével kell kezdeni (smorcolás). Ezután eltávolítjuk a felületről, a sarkokból a laza részeket, kivéssük, elkalapáljuk a kavicsokat, kijelöljük kaparással a repedéseket. Ha szükséges, a felületet most mélyalapozzuk falfixel, vagy más tiefgrunddal, ha laza szerkezetű a vakolat. Ha megszáradt, felragasztjuk a fibatape-et, a repedésekre (spaklival gyönyörűen rápéselhető, és eltéphető).

Méretre vágjuk, és alápakolt tömítőglettel helyére rakjuk az élvédőket, rákocogtatjuk. A gyári, és a vágott élvédőrészeket soha ne feledd el befele fordítani kissé, mert sok bosszúságot képesek okozni a kilógó aluvégek!
A gyakorlatlan festő a magasan kiemelkedő élvédővel ívet csinál az egyenes élből is. Hogy elkerüld, az élvédő helyén mélyítsd a felületet, osztrák spakli segedelmével pedig állítsd be. Megjegyzem kissé kijjebb kell állnia, hogy a glettrétegekkel később egy szinten álljon. Amikor kissé megkötött a gletted, bandázsszalaggal tedd erősebbé a kötődését, magyarul tömítőglettel húzz a 120-as spaklival 10 centit az éltől el, ágyazd bele az üvegfátyolt, hogy legalább az alu 3/4-éig letakard, majd préseld bele a spaklival, végül fedd le egy réteg glettel. Így az élvédőd jóval nagyobb mechanikai hatásnak is ellenáll, mint egy feltakkerolt, vagy csak feltaknyolt, bár ember legyen a talpán, aki azokat is le tudja séríteni, sima háztartási behatásokkal. A maradék tömítőglettel a hézagerősítéseket húzd át egyszer.

Ha ezekkel kész vagy, keverd be  a nagyobb adag tömítőglettet. Egyszerre csak annyit, amit 20-30 perc alatt fel tudsz dolgozni! Az anyagot cirka 1 mm vastagságban, a glettvassal hordd fel. Vasalni kell, de nem levasalni róla, azaz a teli glettvassal felfele hordod fel, majd jobban megfektetve a vasat, lefele húzod le a felesleget. A sarkoknál kezdd. Elsőre a sarkokkal párhuzamosan húzd az anyagot, nem baj, ha hullámos. Vigyázz, maradjon glett a felületen! Ha kész, és kiszáradt, egy laza csiszolás jöhet 100-120-as vászonnal, előtte a durvább kantlikat lökd le spaklival.

A finiselést a sarkokban, a sarkoktól merőlegesen indítsd, és osztrákspaklival! Ügyelj, hogy lehetőleg az előző glettelésre merőlegesen dolgozz! A falakon vízszintesen húzd a vasat, és egy kissé srégan, hogy az anyag ne engedelmeskedjen a gravitációnak. Ha kész, és kiszáradt, jöhet a készrecsiszolás. Gyakorlott festőnél nem nagy cucc, de aki először csinálja, sok glettelési hibát vét, azt lámpa mellett csiszold ki, minél finomabb szemcséjűvel! Amikor kész, és tetszik, vedd elő a glettfixet, és a glettedet alapozd be vele.

Felhívom a figyelmed, ha ugyanezt tapéta alá csinálod, még véletlenül se használj finiselőglettet, abban az esetben se, ha makulatúrázol! Ne sajnáld azt a párszáz forintot, amivel a keményebb glett többe kerül. A vinilek még a makulatúrát is képesek letépni a finiselőglettről!

Megjegyzem, vannak olyan sarkok, holkerek, amit simán gletteléssel nem lehet kihozni egyenesre, áldassék érte a kőművesek keze. Ilyenkor a következőket teszem. Végigvezetem a sarkot beágyazott alu élvédővel, szépen belövöm, hagyom kiszáradni. Attól függően, hogy mekkora egyenetlenség van, aláalapozott rótbanddal, 6-30-as glettel,  3-6-ossal, vagy sima 0-3-assal kinagyolok. Ha bennmaradó az élvédő, otthagyom, ha nem, kitépem félkemény állapotban. A gipszréteg már vezetni fog. Én benn szoktam hagyni, mert ha kiszedem se hasznosítható újra.. Végül lefiniselem. Nagyobb a munka, de nem idegesít senkit éveken át az irritáló sarok.

Ha minden oké, jöhet az akrylozás! Nyomj a kívánt felületre, majd vizes ujjal vagy nedves szivaccsal egyenletesre húzd el. Ma már rugalmas acrylozó lapot is lehet kapni, ami annyiban külömbözik a csempe-fugázó laptól, hogy ez hajlítgatható. Mindenképpen vizzel csináld, a felületed csak így lesz sima, és egyenletes! Kerüld a túl sok anyag felhordását, mert ha színes festéket kell ráhordani, rútul el képes cseszni! A sárgából lilát csinál, majd ki is repedezik! Egy jó acrylozás teszi fel a koronát a glettelésre! Így tekintsd, ne szükséges rosszként, és mindíg szánj rá időt! Az ajtókat, ablakokat akkor is akrylozd körbe, ha egyébként hibátlannak tűnik. Soha ne használj szilikont, szaniterszilikont, csakis festhető fugázót (akrylt) mert csakis ezen áll meg a festék, a többiről legurul!