navigáció

Paradicsomültetés, termesztés, palántázás

Hobby-tér Hagyományos zöldségfélék termesztése Paradicsomültetés, termesztés, palántázás

Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás


Szeretnék eloszlatni pár tévhitet. Nem kell megvárni a fagyosszenteket (május 12-15) az ültetéssel, jóval korábban, már április második felében ki lehet ültetni a palántákat, ha arra megfelelő az idő. Már az ültetésre. Ha jó idő van legalább egy hétig, odagyökeresedik, megszokja a helyét és hiába jön neki kisebb fagy, tőből kihajt, ha volt ideje legyökeresedni. Ez a kulcsszó. Az idő. Két héttel fagyosszentek előtt már nemigen ültetek, mert onnantól lutri. Ha megszokta a helyét pár fokos fagy se pusztítja el, csak a föld feletti részét, gyökérből kihajt. És mire a többit el mered ültetni, ezek már kisebb bokrok, és úgy nőnek, mintha húznák ki a földből. De mivel az ördög egy ritka betegségben, álmatlanságban szenved, és szegényke sohasem alszik, én is csak a fele palántámat ültetem így, de bevallom, soha nem volt még gondom vele. De azért mindenkinek ajánlom, hogy így tegyen, jobban fog tudni aludni.

Cuccos Hobby! Paradicsom ültetés, gondozás, feldolgozás, palántázás kiskertekben.Fagyosszentek előtt ezért felcsirkézem a töveket (feltöltöm földdel), hátha... aztán visszaterítem. Sohasem érzem feleslegesnek. Eddig egyszer volt komolyabb riadalmam, mert a kiültetett két szememfénye lugasfajta (koktélcserersznye és sárga körtealakú) összes levelét eldobta, és elkezdett sárgulni. Tő fölött visszacsíptem. Egy hét múlva vittem a tartalék cserepeseket, hogy a helyükbe ültessem. Addigra 20-30 centis volt az új hajtás. Mire a poharas megszokta a helyét, ezek kétszer akkorák voltak.

A másik tévhit, hogy nem szabad elnyurgult, világos palántát venni. A paradicsom kiskerti ültetése művészet. Nem a színe számít, hanem a palánta hossza. Azaz az sem, hanem az ízek (nóduszok) száma ÉS a hossza. Miért is? Mert csak egy pár levelet kell kinn hagyni. a többit el kell fektetni, úgy beültetni. A nóduszoknál hamarabb gyökeresedik, de semmi pánik, a hosszú szárrész is be fog rakódni gyökérrel, csak kicsit lustábban.

A paradicsomot nem ültetőgödörbe kell rakni, hanem ültető árokba! Igazi kertész nem is magról palántál, hanem a bevált tőről szeptember végén, október elején, a fagyok előtt letör pár hajtást, azt gyökerezteti le egy-egy pohárban, és hűvös, félig megvilágított helyiségbe teszi. (Ha F1 volt a tő, ez az egyetlen módszer, amivel megőrízhető, a következő évre is átvihető az összes jó tulajdonsága!) Ha tavaszra (ültetés idejére) 1,5-2 m-es (elnyurgult :D) palántának valót eredményez a munkája, akkor boldog.

Április közepén ás neki egy 15-20 centi mély árkot, a felesleges leveleket kézzel letörgeli (vagyis nem levágja, mert a törés helyén alvórügyek aktiválódnak, azokból lesz a gyökér!), és az árokba fekteti. Sokan figyelmeztettek, hogy a paradicsom egész szárán képes gyökeret hozni. Igen, ez igaz, De ásták már ki, és megnézték, hol erősebbek a gyökerek? Na folytassuk. Porhanyós földdel félig befedi, beiszapolja jól beérett csalánázalékos vízzel (ha van, csalántea is mehet bele) ráteríti a többi földet is, megtapossa kissé, és belocsolja. Minden nódusznál elkezdenek a gyökerek kifejlődni, így sokszor 10-20 bokornyi paradicsomnak megfelelő gyökérzet látja el vízzel, tápanyaggal egyetlen bokrodat! Azt hiszem, nem kell matematikusnak lenni, hogy bárki megértse, miért éri meg a tövenkénti 5 perces többletidő, mint befektetés.

Cuccos Hobby! Paradicsom ültetés, gondozás, feldolgozás, palántázás kiskertekben.Ha nincs a beiszapoláshoz a közelben megfelelő vízmennyiség, csalni is lehet, ahogy én is tettem, amikor még nem volt vizem. Egy vödörbe földet teszek, arra a vizet. Ekkorra már van sóska. lecsípem a levélnyeleket, megzúzom, zsupsz az is bele, Zsurló is megy bele (ezt a mi vidékünkön nekem herbáriumban kell beszerezni, mert nem terem meg hál istennek :D) kap némi cslánt is, és a palántáim gyökerét ebbe mártogatom beültetés előtt. (Hagyom egy kicsit, hogy meg is szívja magát! Nincs jobb organikus módszer a palántadőlés ellen!) Ezzel a csalással kicsit nagyobb a palántapusztulás, mint a tényleges beiszapolással, de alig. És akinek semmi módja nagyobb mennyiségű vízhez jutni, ezzel az apró trükköcskével 90%-os palántamegmaradást érhet el. (A fáimat is így ültetem. Még egy se pusztult ki.) És nem csak paradicsomnál, minden palátánál alkalmaztam az első időkben! Ma se vagyok rest, mindkettőt alkalmazom. A maradék masszával a fáim sebeit kezeltem, a nagyobb levágott ágak sebére pakolásként is ezt használtam. (Egy gyümölcsfatrükk még, bár nem ide való. Ha van istállótrágya, a maradékba keverek azt is egy lapáttal egy 16 l-es vödörhöz, ebbe több föld kell. Ezzel kenőcsként, félcenti vastagon beburkolom a fáim törzsét. Hihetetlenül képesek regenerálódni, és a gyümölcsük is egészségesebb lesz. A trágya ugyan vírusveszélyes, de néha helye van a kockázatnak is.) 

Soha nem kell többé  locsolni, ha mindig van zöldmulcs alá terítve, Én az ültetés után bőven beszórom a gyökérnek ültetett szár fölötti földet. 3 tő lugasparadicsom locsolás nélkül is ellátja gyümölcsével egy 6 tagú család szükségleteit, még a szomszédoknak is jut belőle. 3 szőlőparadicsom-tő 20 m lugast képes befutni ezzel a módszerrel, és kimondani is sok, mennyi termést képes hozni. A komposztot, az alkalmankénti csalántrágyát (ázalékot) meghálálja, de az állati, emberi trágyát, műtrágyákat, rovarirtókat, egyebeket nem.

Ha nagy bogyójú termést akarsz, mindenképpen kacsold (törd ki a hónaljhajtásokat.) De ha szereted az apró, falatnyi, de annál ízletesebbeket (mint én) felejtsd el a kacsolást, hagyd özönleni a termést. Nem igaz, hogy kevesebbet hoz így. Igaz, hogy apróbbakat, de a termés mennyisége legalább másfélszeres lesz.

És még valami, amit itt mondok el, de minden kerti hacacáréra igaz. Ha van komposztod, az istenért, ne terítsd alá a növényeidnek! Készíts komposzt-teát, és/vagy gilisztahumusz-teát, ha az is van. Elkészülte után 20x-osára hígítsd vízzel, és havonta ezzel permetezz le mindent. Betojás, mennyivel egészségesebb lesz minden, és most figyu, az íz fenomenális! Még a gyökérzöldségeken is zongorázható a különbség. A kiszipolyozott komposztot, szűrés után már nyugodtan kiterítheted. Minden teához frisset, alaposan beért komposztot használj. Kiszipolyozottnak mondom, de azért még bőven van benne kraft.

Ha locsolod, minimum kéthetes ázalékból kevert, 1:20 arányú vízzel tedd, töményebbel ne, és azt is a zöldmulcsra öntsd, ne a letakarított, csupasz földre! Az ázalékban ürmön, petrezselymen, pasztinákon, lestyánon kívül szinte bármi lehet. Turbolya, csalán, zsálya, levendula, gyermekláncfű, káposztalevél, ami van éppen. A kifőzött teafüveket, gyógynövényeket és a kávézaccot a paradicsom is szereti. A természetes módon termelt paradicsom íze, illata megfizethetetlen kincs.

Ha magról ülteted, az ajánlottól hamarabb kezdd el 3-4 héttel, azaz már januárban. 8 órára áztasd be langyos vízbe, vagy vatta, konyhapapír közt, és a szokásostól eltérően kettesével egy cserépbe, ne tűzdelőtálcába. A növények megsínylik az átültetést. Ha elérte a 10-15 centit, a palántát földestől egy PET-palack aljára tedd, (csak a tetejét vágd le) szórj rá kb 5 cm-nyi földet, locsold be. A palack talpán csinálj meleg szöggel 3 lyukat a gyökérrothadás megelőzése érdekében. Ha a növény megint nőtt, egy nódusznál a levelet letörni, újra földet rá, és újra, meg újra, meglátod, mire a többiek tüzdeltje magához tér, Neked már (gyökérrel együtt) 40-50 centis, életerős, helybeszokott szép palántáid lesznek!

Cuccos Hobby! Paradicsom ültetés, gondozás, feldolgozás, palántázás kiskertekben.Ha már virágzik kiültetéskor, a virágokat csípd le. (Ha sajnálod, legalább a felét!) De ne sajnáld, mert így az erejét a begyökeresedésre, a fejlődésre fogja fordítani, nem a termés kiérlelésére, amitől egy ilyen palánta akár el is pusztulhat. Ha korán akarsz paradicsomot, és később sokat, negyedén hagyd meg a virágot, a többiről csípd le. Később szembetűnő lesz a külömbség a két bokor közt.

A földkeverék a következőképp nézzen ki, amibe ültetni kell: 1/8-ad tőzeg, (vagy 1/4 komposzt) hogy szellős legyen, 1/3-ad homok a kovasav miatt, a többi rostált virágföld és kerti föld keveréke. Arra ügyelj, hogy ha kidugta a fejét, a levelek ne érintkezzenek se csepegő, se direkt vízzel, mert berothadhat! A földjét locsold be gazdagon, tedd rá a magokat, takard be szitált föld-homok 6:1 arányú keverékével 5-8 mm vastagon, és ülj le, várj. (Néha aludj is.) Ha szükségét érzed, alulról adj neki vizet, ne felülről! A lényeg, a földje talpmeleg legyen, nyirkos, de ne vizes. Laza, de nem szellős.

Ettem már paradicsomot szerte a világban, Európától Ázsiáig de a természetes módon termesztett magyar paradicsom zamatát, illatát sehol nem tudják utánozni. Igaz újabban már itthon se. Az áruházláncok könyörtelen elvárásaiban két dolog nem szerepel, és az nem más, mint az íz, és az egészségesség.

Ha nem önmagában akarod termeszteni, hanem a természetes növényvédelem szabályai szerint, hagymát, fokhagymát, büdöskét, körömvirágot, sarkantyúkát társíts hozzá. A fehér legyek ellen nikandrát ültetek. (Ez is megrendelhető alább a kisöregnél.) Egy 20 m-es kordonhoz 6-7 tő elég belőle, a többi megy a paprikáimhoz, és a krumlihoz. Mihelyst ez a növény elkezdi hozni apró kis kékes-fehér virágait, a legyek eltűnnek. Díszítőértéke is nagy, kis lilás lampionjait szárazkötészetben is fel lehet használni.

Mivel ne társítsd? Káposzta, karalábé, fekete dió, kukorica, édeskömény, borsó, kapor, burgonya, cékla, kelkáposzta, rozmaring

Soha ne vesd a komposztra a kihúzott paradicsom szárát, levelét. A paradicsom termésén kívül mindene mérgező! Szárítsd ki, és égesd el. A hamujával a rózsákat tápláld, hihetetlenül szép, telt színük lesz tőle, vagy a gyümölcsfáid, bogyósaid alá terítsd virágzás előtt, lehetőleg még a hófoltokra.

És akkor így a végén egy érdekes tapasztalat. Pár évvel ezelőtt kipróbáltam a paradicsom krumplira oltását. És rögtön jött az első bibi. Mire a csírákat legyokereztettem, már csak kicsibe tudtam oltani. Ezután hiába töltögettem, ott már csak a paradicsom eresztett gyökeret, így a termés (a krumplié) elmaradt a várttól. Ráadásként korai krumpliba oltottam, így a paradicsom fele is zöld volt, még, amikor ki kellett tépnem.

A következő évben már decemberben elkezdtem hajtatni a csírákat. Áprilisra szép, 40-50 centis krumplijaim voltak. Letépkedtem a szárakról mindent, ami a palackok felett volt, kivétel egy felső levélpár, oda oltottam be a paradicsomot. Ahhoz, hogy ezt a hosszú oltványt a bakhátba tudjam rakni, át kellett alakítanom egy komoly keverőszárat (az SDS-es fúrómhoz valót), talajfúrónak. És kellett 100 m kábel is, mert természetesen abban az évben a kert túlvégén volt a helye. Lassan haladt, kaptam is a fejemre eleget, voltam én minden, csak 100-as nem. Ezen az éven sarpóba oltottam, az elég kései fajta. És újabb bibi jött elő. Mi a francot kezdjünk ennyi paradicsommal? Mert mint kiderült, kezelhetetlenné vált a mennyiség. Rajta nem maradhatott, az ismerősöknek már mérgezésük volt tőle. Hát befőztük. Hál istennek így már volt keletje.

Nos, amiket leszűrtem tapasztalatként. A neten olyan videókat, leírásokat találsz, amikben az alsó levélhez oltják. Nem jó. Kevés lesz a tápanyag, kicsik lesznek a gumók, későn érik a paradicsom, az íze se lesz elég jó, és a nagyja megy savanyúságnak, már ha szereted.

Erős karókat válassz, azt a lyukba verd, még azelőtt, mielőtt az oltványt beletetted, mert ha akkor vered be, amikor már benn ül, az bizony úgy széttépi az oltást, mint hülyegyerek a gumilabdát.

Az istenért, csakis determinált fajtát válassz! Már a féldeterminált is meg fog ölni, ha nincs időd naponta kijárni.

Előre csináld meg a bakhátat, ezúttal abba fúrj. és készülj fel előre a fúróval is.

Ezúttal kacsolj is, ha úgy látod, ki akar törni a kezed alól. Kissé nagyobb távolság kell az ültetésnél, mint a krumplinak egyébként. Inkább arra számíts, hogy a paradicsomnak kell a hely.

Sok-sok mulcs, és takarónövényt szórj alá, és a büdöske ki ne maradjon a fonálférgek miatt!

Egyébként meg fura módon a paradicsomod ízesebb lesz, és a krumplibogarak kártevése is jócskán megcsappan.

A csírákat egyből petpalackba duggasd, és folyamatosan töltsd fel a földdel.

Elmesélnék egy élményt még, amiből hatalmas bukta lett. A '90-es évek elején a haver kiment németországba, ahonnan küldött egy csomag különleges paradicsommagot, úgy szeptember táján. Izgatottan mentem a postára, mert sérült volt a küldemény, ott adták át. A sérült zacsekban 2, azaz kettő darab mag maradt.

Hát vakartam a buksit rendesen. Mondom ez sz...sem elég, hát hazamentem, és elvetettem a párkányon. Szeptemberben. Nem akart kibújni, lement hát az egész a pincébe. Két hét múlva odalenn látom, hogy egy kikelt. Na megmentem, fel a lakásba. Elkezdett nyurgulni, aminek általában örülök, de még csak november volt! Emeletekre vágtam, elduggadtam.

Elég sok legyökeresedett, de még január volt, és ezek is nyurgultak. Nyissz. Mire eljött a kiültetés ideje, szép nyurgult palántáim voltak, és egyetlen magból 24! Boldogan dugtam őket a földbe. Hamar elkezdtek termést hozni, ekkor jött az első csalódás. Nem pirosak voltak, hanem valami szürkésen rózsaszín. De az íze! Mint a káposztáé. Életem egyik legnagyobb csalódása lett belőle. Soha nem csapkodott olyan gyorsan a kapa a kezemben, mint akkor.

Ezért is nem ajánlok név szerint. Nekem a lugason 3 féle van, 1 tő piros szőlőlugas, 1 tő sárga szőlőlugas, és 1 tő nagyszemű lugas. Bokrosból van 2 tő húsos, és 4 tő léparadicsom. Ebből, és a piros lugasokból évi 30-50 liternyi paradicsomlevem és pürém van, a zöldek pedig lekvárnak, és savanyúságnak mennek. A - nem elhanyagolható mennyiségű - maradék a szomszédok, barátok, rokonok asztalán, polcán köt ki. Ezen kívül van még két tő Lucullus, amiből minden évben Bloody Mary lekvárt főzök a barátok nagy örömére :D Az idén újra oltok :D Haverok, rokonok felkészülni!

Ha igazi paradicsom-különlegességre vágysz, azt ne a boltokban keresd. Én évek óta innen szerzek be minden egzotikus szaporítóanyagot: kattints ide! 

Nos, ha úgy érzed, van benned spiritusz, kalandra fel! Sok sikert kívánok.Kommentek:
mamka írta 2015-01-07, 13:19:57-kor

Nagyon jó ez az oldal, kipróbálom az olvasottakat. Azt szeretném megkérdezni, hogy a pet palackok, - amiben majd a palántát nevelem - , milyen magasak legyenek ?

Boris írta 2014-03-14, 9:19:17-kor

Köszönöm. Idén is kipróbálom.

admin írta 2014-02-18, 10:16:20-kor

Boriska! Ha terem, hagyd meg! Nem mindig az iskolamódszer a helyes! Az ezen az oldalon leírt módszerek termésben, egészségességben messze túltesznek a legintenzívebb mezőgazdasági módszereken is. Pont azért, mert eltérőek attól.

Boris írta 2013-06-19, 21:17:17-kor

Kedves Papi! Kipróbáltam, és MŰKÖDIK!!! Másoknál még csak virágzik, nálam már hatalmas, még zöld, de rengeteg pari van, és a szára olyan vastag, mint máskor nyár végén, kiszedéskor... Kérdésem lenne annyi, hogy mindennhol azt olvasom, fogy a hónaljhajtásokat ki kell törni, de nálam az is terem, meg vastag, mivel a föld alól nő ki. A faparadicsom pl. bokorrá vált, de ugyan olyan magas, mint egy faparadicsom... most akkor kitörjem a hajtásokat, vagy hagyjam bokrosan teremni? Köszi, Boris