navigáció

Természetes tojásfestés

Hasznos Holmik Természetes tojásfestés

Természetes tojásfestésHúsvét, ünnepek, tojásfestés, ingyen letölthető ötletek, kert, ház, hobbi, lakás, otthon. Ajándékok.

A húsvéti szokásaink közé tartozik a tojásfestés is. Ám a szintetikus festékekkel színezett tojások allergiát válthatnak ki. Éppen ezért egyre inkább divatba jönnek a növényi festőanyagok, melyek egészségünkre teljesen veszélytelenek. A választék igen nagy. A teáktól kezdve a bogyókig, a zöldségféléktől a gyökerekig, valamint a trópusi fákig terjed.

Sárga és zöld színű tojásokat festhetünk zöld (nem pörkölt) mateteával, kamillával, ürömmel és cickafarkvirággal. A nagyon főzött  teát hagyjuk 10 percig állni, majd helyezzük bele az előzetesen keményre főzött tojásokat. Addig maradjanak benne, amíg elérik a kívánt színárnyalatot.

Pirosra és lilára fest a bodzalé. A kemény tojásokat merítsük hideg vagy forró bodzalébe. A levet felforrósítva élénkebb színt kapunk. A vöröskáposztával piros és lila árnyalatokat érhetünk el. Egy liter festék elkészítéséhez 1.25 liter hideg vízre és 40-50 dkg vöröskáposztára van szükség, melyet 30 percig kell főzni. Az utolsó 10 percre belehelyezzük a nyers tojásokat is.

Csodálatos piros árnyalatokat varázsolhatunk buzérgyökérrel. A buzérgyökér (a dél-európai festőbuzér) felvágva vagy őrölve gyógynövényszaküzletekben kapható. Körülbelül 3 evőkanálnyit áztassunk be 2 órára egy liter hideg vízbe. A hideg keverék rózsaszínűre festi a tojásokat. Amennyiben a levet felfőzzük, intenzív pirosasbarna színt kapunk.

 A Mexikóból és a Karib-tenger mellékéről származó trópusi kékfa (campeche-fának is nevezik a mexikói Campeche állam után) erőteljes kék színt ad. Korábban faforgácsát (beszerezhető a gyógynövényszaküzletekben) színezésen kívül hasmenés elleni gyógyszerként is alkalmazták. Egy liter vízhez adjunk 2-3 evőkanál felaprított kékfát, és hagyjuk egy-két órát állni. Az intenzívebb hatás érdekében a keveréket körülbelül fél óráig főzzük, majd szitán szűrjük át. A hosszabb festési idő egyébként nem befolyásolja a tojások ízét.

De még mielőtt munkához látnánk, ne feledjük, hogy tojásfestéskor rendszerint a főzőedény is erősen elszíneződik, érdemes régi, kiselejtezett fazekakat használni. A tojásokat pedig kevés olívaolajjal átitatott puha ruhával fényesíthetjük szép csillogóra.