navigáció

Csempézéshez


Megpróbálom

1 snitzer a keresztek, egyebek vágásához
2 db mérőszalag, legjobb az 1, és az 5 méteres
3 vízmérték, 60-200 centiméteres

Alkoholos toll a csempe felületén jelölésekhez
Ácsceruza a falfelületen való kijelölésekhez
1db zenkoló-csapózsinór pigmenttel
Fúró és fúrószárak

Fúrókalapács
Keverőedény
Keverőszár
1db rozsdamentes spakli
1db rozsdamentes kanál
1db rozsdamentes fogasglettvas megfelelő fog-méretben
1 csempevágó
1 Flex (sarokcsiszoló) 1 gyémánt 1 vasvágó, és 1 köszörü-koronggal
1 Papagájfogó
1 keskenyfejű harapófogó
100 Fugakereszt
Csempe
Csemperagasztó
Fugázó
Fugázó szinében szaniterfugázó
Fugázópisztoly

Fugázószett

 

Nem kötelező, de jó, ha van egy lézerszintező. Lényegesen megkönnyíti a kiméréseket, és nincs tévedés. Ez esetben elég egy 20-60 centis vízmérték, mert se függőt, se vizet nem kell kilőni.
Ha a felület rossz, kell még kartesni, falazóléc, kőműveskanál és ~serpenyő is. Ne ragasztóval akard az egyenetlenségeket kihozni se a kicsit, se a dőléseset, egyrészt mert beleőszülsz, másrészt mert a gatyád is rámegy, harmadrészt pedig, mert a vastag ragasztó nem biztos, hogy egyenletesen szívódik be így a felület olyan lesz, mint amit valaki hanyatt állva hajigált fel.
A lisztellót, a bordűrt soha ne karcoló csempevágóval aprítsd, hanem gyémántkorongos flexel. Túl drága ahhoz, hogy a sérülések miatt kidobogassuk.
A fugakeresztet mindig a keskenyebb oldalával befele rakd, és ügyelj, hogy mindig azonos mélységre. Ha a csempéid mérethibásak, a keresztek be-kiállításával tudod összecsalni.
Soha ne felejts el tudatni a háziasszonnyal, hogy a csempét be kell avatni, és kétszer, két egymást követő napon, ha azt akarja, hogy ne repedezzen ki még véletlenül se! (5 l vízhez 2 dl ecet, 1 dl citromlé) A beavatás: Óvatosan végigkenni szivaccsal a mázas felületet, de a fugát lehetőleg ne érje. 1 óra múlva ugyanilyen óvatosan letörölni róla, majd bő vízzel , a fugákba becsorgatva átmosni. A fugák így kemények, a penésznek ellenállóbbak lesznek, a csempe máza pedig egyszerre fog a mögöttes ragasztóval kiszáradni, így nem repedezik meg.

Gipszkartonon, porózus, friss felületeken, járólapoknál alá kell grundolni (mélyalapozóval, esetleg homokossal, ha szükséges.) Járólap alá nem elég a fogazat vastagsága, másfélszer olyan vastag ragasztó kell, mert feltaposódik! A vékony réteg hamar megszív, nincs meg a kezdeti tapadás, ezért terheléskor elenfógedi a ragasztó.

A fugázásnál használd a boltban kapható nyeles fugázó gumiglettekőt, és a fugázószivacsot. Ne kapkodj vele, itt elszírhatod az egészet! Oszd fel a felületet gondolatban, és közben se térj el a tervtől, ha jól haladsz se, mert rád száradhat, és elrontod az eddigi munkádat! Nem mindenhol szárad egyformán.