navigáció

Fasebkezelés organikusan

Hobby-tér Kerti munkák Fasebkezelés organikusan

Gyümölcsfáink sebkezelése organikusan

Ákos, és sokan mások kérésére összeszedtem, végre betettem. Bocs a késésért.

A trükk lényege a savasság, és a nitrogén.

Első teendőnk a seb előkészítése tapasztás alá. Ha metszési seb, kacorral lefaragjuk a felesleget, "szintre" vágjuk. Ha rágási, vagy fagyási seb, keményen visszakaparjuk az élő részig fasebkaparóval, meg is drótkefézzük alaposan. Az így előkészített sebre hordjuk fel - általában gumikesztyűs kézzel - a tapasztóanyagot.

Valaha marhatrágyás sárral kezeltem a sebeket, de voltak nagy veszteségeim miatta. Kínai félfontos őszibarackom nagy valószínűséggel emiatt pusztult ki kezdésnek. Kezdésnek, mert még legalább három megmagyarázhatatlan pusztulásra ez lehet a magyarázat. Egy okostojás mondta, hogy a trágyában lehetnek olyan vírusok, amik a fának is ártanak. Hittem is, meg nem is. Állati vírus, és fának árt? Ellent mondott mindennek, amit addig tudtam. Aztán még az említett három pótolhatatlan fámnak annyi lett, mert okosabbnak hittem magam. Igen, lehet olyan vírus, ami a növényeinknek, fáinknak is árthat.

A mostani receptem: Hajnal kettőkor, holdtöltekor kelj fel, fésülj össze fekete macska szőrét, vipera máját, békafarkát… vagy aludj tovább :-) Nos, az igazi: amikor már van, szedj sóskát, aprítsd össze, ne túl apróra. Ha nincs sóska, forrázz le csalánt, onnantól ugyanez. (Rebarbaralevél nyélllel, tormagyökér, vagy levél szintén megteszi.) Dobd fél vödör agyagos földre, apríts bele hagymaféléket héjastul, néhány gyógynövényt ami kéznél van, és már kiforrott ázalékkal tedd pépszerűvé. Addig kavard, hogy a zöldek benne sérüljenek, így kiadják a nedvüket. Lehetőleg egy átalakított festékkavarót használj a célra, én a kanyargós szárakhosz PVC-késpengét drótozok, az mindent felaprít. Ha reggel elkészíted, kora délutánra kissé összeérnek benne a dolgok. Iszonyú szaga van az ázaléktól, ezt tudni kell. Amíg a trutymó ázik, metszhetünk, vagy a sebeinket kezeljük, eszünk iszunk, jól mulatunk.

Használat előtt még jó alaposan megkeverjük, és kész a trutyi. Ezzel a trutymóval takard be a felületet, kicsit túlkenve a seben az egészséges részre. Ha jól aprítottál, a szálkás anyagok egyben tartják a tapaszolást hónapokig.

Nem havonta, de legalább kétszer frissítsd meg a tapasztást. Szedd le a régit, újat tégy vödörbe, frissítsd benne a gyógynövényeket szezonálissal, öntsd fel érett ázalékkal, és alaposan átkeverve mehet is vissza.

Viharkár okozta ághasadásoknál mindenképp használjuk. Tisztítsuk meg, vágjuk nagyjából egyenesre a sebszélet, távolítsuk el a lefegő részeket, aztán takarjuk be tapasztó anyaggal vastagon. A seb nagysága olyan is lehet, hogy beavatkozásunk nélkül a fa elpusztul. Ezzel az ilyen is megmenthető. Ha mégis úgy látszik, hogy rámegy a fa, ne ess kétségbe, elő a fűrésszel, a kacorral! Az egészséges résznél, a seb alatt - de az oltás fölött jóval, ha olyan - vágd el a törzset, kacorral simítsd el a sebet, majd kezeld be a tapasztóanyaggal. Pár hét, és a hajtások megjelennek, aztán elkezdik olyan iramban pótolni a lombot, hogy hihetetlen. A rossz helyen nőtt, a felesleges hajtásokat vágd le, a sebet kezeld, és alakítsd ki az új koronát.

Téli fagykársebek utólagos kezelésére is alkalmas a massza, ilyenkor növeld az ázaléktartalmát. De ne várj a fagyra, késő ősszel a kéregre kenve a fagyástól is megvédi a fákat. Körbe kell tekerni hálóval, hogy ne peregjen le, és erre tenni az araszoló hernyók csapdáját is, nem a törzsre. Tavasszal csak leveri az ember, és kész. A háló és a csapda kivételével a többi maradhat a fa alatt. A hullámpapír-csapda mehet a tűzre, a háló a kamrába.

A nyúlrágás ellen is hatásos. Megelőzésként is, nem csak utólag! De ide fémháló kell. A nyúl a műanyagot secperc alatt szétrágja. Utálja ugyan az ázalék szagát, de ez nem tartja vissza. Ha nem véded le, fintorogva, bár, és méla undorral, de lerágja a kérget.

Tavasszal mindenképp szedd le, nehogy befulladjon a törzs, levegőznie kell. Ha sokáig fenn marad a törzsön, rovarkolóniáknak is otthont adsz. Van, amikor tavasz közepére magától is lemosódik, de nem kell megvárni. A tavaszi bejárás "melléktermékeként" oda-odapiszkálunk, és lehullik.

Tehát még egyszer a nitrogén, és a sav a titok, de ne próbálkozz üveges vegyészeti savakkal. Mi mehet még bele? Kovaliszt. Mi nem? Homok. Nem mesterséges gyöngyöt akarunk csinálni. Ne használj korhadásnak, erjedésnek indult dolgokat, de használj bátran kiérett ázalékot, ha elbírod viselni a szagát. Ha nem, akkor is. Nagy nitrogéntartalma miatt a fáid megköszönik. Sokan felkapták most a fejüket, de műtrágyával nem helyettesíthető! A trágya régen a nitrogén miatt volt használatos bele. Ma már tudjuk, hiba volt.

Egyszer kimaradt pár fám, mert hirtelen jött a tél, aztán az ahogy jött el is ment, de már nem tudtam kimenni. A fáim háromnegyedéig jutottam a tapasztással. Az ember így látja a különbséget igazán! A védettek kérgei szépek voltak, telten, duzzadóan egészségesek, csak egy-kettőnél kellett vékony kaparással segíteni, és helyileg kezelni a sebet. A kimaradtak törzsei siralmasan néztek ki, és az ősz is eljött, mire helyrehoztam a károkat, mire magukhoz tértek. Tudni kell, a rossz kérgű gyümölcsfák bosszút állnak. Hiába várjuk a nagy termést, a szép gyümölcsöt. Júniusban ezek alatt nagyobb mennyiségű a természetes elrúgás következménye. A gyümölcse lassabban érik be, kisebb lesz, kevésbé zamatos. Ősapáink véleménye, hogy a fa mindenképp hozza a termését, akár gondozzuk, akár nem, már megdőlt a mai fajtáknál. Azoknál még talán igaz volt, de ezek már  érzékenyebbek a környezet viszontagságaira. 

Nem meszelgetem a fáimat. A mész kéregelhaláshoz vezethet. Sok megmagyarázhatatlan fapusztulás vezethető vissza a meszelésre. Van a kertben minden, ami a tapasztáshoz kell.

Nem is kenegetem mindenféle bolti "fémmentes" sebkezelőfestékkel. Ezek lezárják a sebet, az organikus hagyja szellőzni, és közben táplálja a sejteket, segíti a gyógyulást. Ezért kell felújítani. A sejtburjánzáshoz nagyon sok tápanyag kell! Megfigyelhető a festékkel gányolt sebeknél, hogy a kéregrész alig hajlandó elindulni A mi tapasztásaink cseréjekor ámulatba ejtő burjánzást láthatunk.

Papi