navigáció

Stukkózáshoz


Igazából nem sok cucc kell hozá. Inkább szakértelem.

1 db kalapács a szögekhez
1 db véső az egyenetlenségek levéséséhez
1 db stukkós spakli az alányúláshoz, a hézagolások kitöltéséhez
Gumipohár a hézagtöltő gipszhez
1 db zenkoló (csapózsinór) az előcsapáshoz
Mérőszalagok 1-3 m-ig
Ácsceruza a kijelölésekhez
Vízmértékek a beállításhoz és az egyengetéshe
z
Gérláda az illesztések beállításához
Polystirolfűrész a méretre vágáshoz
Csiszolóvászon a fűrész-szőr eltávolításához
Kartuspisztoly a ragasztó kinyomásához
Gombostű a lecek összetűzéséhez száradásig

Vékonyszeg az alátámasztáshoz, ahol a fal egyenetlenség miatt nagy a hézag.

A felrakás se bonyolult, sokkal egyszerűbb, mint hiszik.  Először ki kell csapni a két szélnek való helyet, azután egy ceruzával a biztonság kedvéért körberajzolni a holkert (már ha oda szánjuk). Ha falra, vagy mennyezetre, akkor egy vízmártékkel, vagy egy hosszabb, de egyenes léccel, aluléccel a fal szintjét behintázzuk, ceruzával bejelöljük a hegyeket. Ezt követően a felesleges dombokat levéssük, a helyét (ha habarcsos) glettel aládolgozzuk, mert a ragasztó porló vakolatra nem tapad. Ha kész, vágunk egy gért az egyik sarokhoz, illetve egy ellengért a sarok másik indulásához, így két irányba is mehetünk, és ezzel szinte hulladék nélkül dolgozhatunk.

Az összetételekhez is nyomjunk ragasztót, tűvel akasszuk össze a (styrol)stukkót, majd a kinyomódott ragasztót nedves szivaccsal gondosan töröljük le. Ezután mérjük meg, mennyi a távolság a sarokig. Arra ügyeljünk, hogy 50 cm-nél rövidebb léccel ne sarkozzunk. Ha úgy futnánk, inkább várjunk egy darabra, és egy egészből jöjjünk vissza, majd illesszük a kettő közé a darabot. Aztán a darab másik fele, gérre vágva, már jó a folytatásnak.

Ha körbe értünk, hézagoló gipsszet keverjünk a gumipohárban. A réseket töltsük fel pozitívra egy falon, és kezdjük el a felesleget eltávolítani a spaklival. Egy fél gumipohárral egy jó stukkós egy szobát behézagol. Most jön száradás után a csiszolás, és a felülvizsgálat. Ha minden oké, jöhet a festés, ha nem, egy ecsetes hézagolás már elég, de az ujjazásos is sokszor, majd a finom lekaparás, végül a políros csiszolás. A festése először egy véknyabb anyaggal történjen, mert a sűrűt a gipsz megszívja, a styrolon csúszik, így minden korábbi gondos munkád dacára a házagoknál dudoros lesz! A szabály az, hogy az első tagozatig fal és mennyezetszínnel kenjük, onnantól stukkószín. Ezzel elkerülheted, hogy egyrészt hatszor annyi ideig tartson a festés, másrészt hogy a falak egyenetlenségei miatt ökörhugyozás-szerű elválasztásod legyen.