navigáció

Mulcs, zöldmulcs

Hobby-tér Kerti munkák Mulcs, zöldmulcs

Mulcs, zöldmulcs


Mulcsként ezernyi dolgot használnak. Fakéreg-apríték, fűrészpor (mindkettőt kilométerekre elkerülöm lignin-tartalmuk miatt) kavics, homok, szalma, kókuszháncs, és ezernyi más. Mulcsnak számít a feketefólia is. Ebből sokan rájöhettek már, mi is az a mulcsozás. Igen, a talajtakarás.

Mi okból mulcsozunk? A szárazmulcs (fent említettek) legfontosabb célja a gyomok elfojtása, így a leggyakoribb munka, a kapálás megelőzése, azaz az élőmunka kiváltása. A mulcson olykor-olykor áttörő gyomok legyengültek, így eltávolításuk egy laza húzás, amit a sorok közt sétáltunkban már nem nagy cuccos megcsinálni. Másik oka a talajszinti mikroklíma állandósítása.

Itt meg kell állnunk egy szóra. Azt tudni kell, a szárazmulcsot, ha megfeszülünk se fogjuk tudni a zöldségeink igényeihez idomítani, ha a világ összes vizét használjuk is hozzá! Miért? A fentebb mondott ok miatt. Ha száraz mikroklímát akarunk beállítani, ez a mulcs a nekünk való. Ha a harmat nem elhanyagolható mennyiségű vizét is hasznosítani akarjuk, a szárazmulcsot felejtsük el.

A zöldmulcs az, amit én ajánlok. Az mindig nedves, kellőképp korhad, amivel biztosítja a gyökereknek a széndioxidot, meg ezernyi más, könnyen hasznosítható gázt, nyomelemet. A giliszták, egyéb kis segédeink is hálásak érte, a locsolás minimálisra, olykor nullára csökken. Sose hagyom ki az ujjpróbát. Átfúrom az ujjam a mulcson, bele a földbe. Jó érzés. A mulcs alatt kellemesen meleg van, ott a szél viharban se fúj, nincs ami kiszárítsa. A talajfelszín nedves, hasznos élőlényektől hemzseg, a gyökerek fel tudják szívni, ami az egészséges fejlődéshez kell. Kell ezt még propagálni?

Hogyan „készül” a zöldmulcs? A legjobb hajnalban kaszálni a gyomot. Olyan gyomot, amiben nincsenek magok. Fű, bürök, lapu, gyógynövények, bármi jó bele, ami még nincs elfásodva. Én úgy kaszálok, hogy mezítláb gázolok a vizes gyomban. Sose tudom megunni ezt az érzést, mindig élvezet. Kaszálás után otthagyjuk a munkánk gyümölcsét, csak délután szedjük össze. Ekkor terítjük a helyére is. A friss kaszálék odavonzaná a csigákat, amik cefett nagy pusztítást képesek csinálni. Volt benne szerencsém a kezdetekkor. Aki látott már csupaszcsigák után zöldségágyást, az tudja, miről beszélek. Ha viszont túlszárítjuk, fent nevezett okból nem jó. Akkor szárazmulcsként fog funkcionálni.

Miért jó még a zöldmulcs? A giliszták naponta a testsúlyuk 1,5-2-szeresét trágyázzák. Nem rossz, ha négyzetméterenként csak 100 gilisztával számolunk. Napi 20 dkg gilisztatrágya, az fél kiló komposztot, vagy egy kiló istállótrágyát jelent!

A gilisztatrágya nem csak a legjobb összetételű mindennek, ami egy kiskertben létezik, de természetes antibiotikumok vannak benne, amik a fertőzésektől védik a növényeinket, a gyomorsava a bekerült kovaszemcsékkel reakcióba lép, és kovasavat szabadít fel, az erőssé teszi a szívogatókkal szemben a kultúránkat (tetvek, poloskák, stb ellen.) A foszfort bármiből felhasználható állapotba hozza. Az organikus kertész legjobb barátja, segítsége a földigiliszta, és csak a zöldmulccsal tudjuk neki biztosítani, hogy nekünk dolgozzon.

A zöldmulcsban átéjszakázott hasznos rovaraink korábban indulnak a kártevők pusztítására. Olyankor, amikor azok még tehetetlenek velük szemben. Ezernyi más előnye van még, de aki egyszer megtapasztalta a hasznosságát, soha többé nem mond le róla. Mióta használom, komposztot is csak az ültetések, palántázások miatt készítek. A zöldmulcs a komposzt hasznosságát is űbereli. Kevesebb idő alatt, ott, a helyszínen keletkezik belőle a tápanyag azonnal, és felszívhatóan.

Van azonban túlzás is, amikor túl vastag a réteg. A túl vastag mulcsban pockok, egyebek is meg képesek telepedni. Na ha valami, akkor azok tudnak igazán pusztítani! Hihetetlenül falánkok!

Van, ahol káros a zöldmulcs? Igen. A dinnyefélék, a tökfélék gyümölcsei alatt. Sima héjukkal nagy harmatfogók, és épp simasága folytán a harmat könnyedén alájuk csorog róluk. Az alattuk levő mulcs így nem korhadni fog, hanem berohad. Hogy a káposzta is megmaradjon, de a kecske is jól lakjon, egyszerűen kapard ki alóla a zöldet, nehogy elvigye a rothadás a munkád eredményét, és cseréld le szárazra!.

Sokan kérdeztétek, télire is kinnmaradhat-e a zöldmulcs? Igen! De nagyobb tért kell hagyni a fák törzsétől, a fásszárú növényeinktől. El kell kaparni onnan. Tavaszra ennek a mulcsnak a tápanyagai bemosódnak a földbe, ami marad, az már csak gazhamunak jó.

Ha bárki is a véleményemre kíváncsi, elmondhatom, mindenkinek más a szép. Van, akinek a sterilen kitakarított kiskert, nekem a mulcsozott. Mert tudom, ahol a takarítottat látom, az a kertész a külvilágnak akar megfelelni, ahol a mulcsot látom, ott a kertésznek szíve van. És a kert nem rosszlány, a kert hálás a gondoskodásunkért.

Papi

 Kommentek:
Papi írta 2013-07-04, 8:16:46-kor

Péter! Hagyd a talajon, vagy ha ásol, ásd be. Ha nem ásol, hagyd kinn a vetésig, előtte gereblyézd össze, és mehet a komposztra. De még jobb, ha nem összegereblyézed, hanem elégeted a talajon, és a hamut begereblyézed. A legkiválóbb indítótrágya lesz a vetéseidnek.

bumbi3927 írta 2012-08-07, 13:13:04-kor

Végigolvasva a mulcsozásos leírásadat, kedvet kapva, a tavasz elején és én magam is e-szerint jártam el a veteményes kertünkben. A kérdésem annyi lenne ezzel kapcsolatban, hogy az őszi munkáknál, mit csináljak a múlcs takaróval ? Szedjem le a föld felszinéről, és ássam fel majd tavasszal újra múlcsozzam, vagy hagyjam úgy.... Tanácstalan vagyok. Válaszod előre is köszönöm ! Péter

Papi írta 2011-04-07, 18:34:17-kor

Megkésve bár... 1 akár előtte is betakarhatod mulccsal. Amikor ültetsz, elkaparod onnan, ahova kerül a kultúrnövény. Ne érintkezzen a szárával! 2 A mulcsot folyamatosan pótolni kell! A vastagsága 3-15 centiig mehet (utóbbi csak akkor, ha eléggé laza!) Pótolni? Amikor nő a gyom, rámarkolok a kaszára. Van amikor a hét minden napján, ha kinn ráérek. Mindennek kell a mulcs, de a kert rabjává se szabad válni.

ferrke írta 2011-03-17, 8:53:50-kor

Nagyon tetszik a zöldmulcsról olvasottak.Szeretnén pár kérdésre választ kapni: 1.Paradicsomot akarok ültetni házi használatra,kb 4x3 méteres felületen,a zöldmulcs alapot ültetés előtt kell-e elkészíteni,vagy ültetés után,és érintkezhet-e a paradicsom szárával? 2.Erre a felületre milyen vastagságú kaszálást tegyek(fűnyírás utáni fű is jó ugye?). 3.Milyen időközönként kell pótolni a mulcsot,és mely az a vastagság ami még normálisnak számít. Köszönöm,hogy ez az oldal létre jött,mert azokat az egyszerü és természet barát dolgokat találja meg az ember amelyeket mindjárt alkamani is szeretne. Köszönöm a választ .Ferrke