navigáció

Kerti bio légy és darázsírtó csapda

Hobby-tér Egyéb furmányok Kerti bio légy és darázsírtó csapda

Kerti légy és darázsírtó csapdaCuccos Hobby! Kerti kütyük, Hasznos holmik. Kerti légy és darázsírtó csapda.

Mi is a bio? Ami nem károsítja a környezetet, nem terheli a földet. És ezek a légy-, rovar-, és darázsírtók bizony ide tartoznak. A biokertészek leghasznosabb fegyvere a rovarkártevők ellen a légycsapda. Először is tisztába kell jönnünk vele, mik a gyümölcslegyek (gyümülcsmolyok). Gyümölcsfajtákra specializálódott (mutálódott) legyek. Külön van almának, meggynek, cseresznyének, szőlőnek, szilvának etc. legye (pl szilvalégy, vagy szilvamoly). A kegtöbbnek darázskártevője is. A darazsak a gyümölcsöt eszik, szívogatják, dézsmálják, a legyek kukacossá teszik. A „jó” gazda permetez ellenük. Az IGAZI gazda csapdákat állít.

Mikor kezdődik a csapdakészítés?

Előző évben! Minden gyümölcsből készíts szörpöt, és hagyj belőle a következő évre! Miket kell még előkészítened? A cserjékhez karókat, a fákhoz horgokat.. Kell még hozzá: víz, ecet, gyömölcsszörp és 2-2,5 literes üres PET-palackok.

A palackokat a nyakhoz közel, de még az öblös résznél kb 1 cm peremet hagyva vágd körbe, hogy ha fordítva visszarakod bele, legyen tartása (lásd a képen). A palackba szöggel égess 1 lyukat a kampónak, vagy 2 lyukat a spárgának a peremtől lejjebb, hogy legyen tartása. Önts bele 1 liter vizet, fél deci specifikus szörpöt, 5-10 csepp 20%-os ecetet. Ez után a palack levágott tetejét fordítva nyomd bele. Jól illeszd a peremet, hogy rés ne maradjon. A lyukba akassz kampót, és helyezd ki, de ügyelj, ne dőljön meg, az nem jó.

A gyümölcs szagát érzik meg a legyek és darazsak. Mivel a Tied hatványozottabb az ecet miatt, oda fognak menni. A tölcsérszerű palackcsapdából nincs kiút. A bogarak ha leszállnak rá belecsúsznak, és a száj olyan kicsi, hogy nem tudnak visszarepülni. Belefulladnak a lébe, amit 3-5 naponta újíts meg. Szedd ki a bogarakat, azt a fa (cserje) alá terítsd el a zöldmulcs alá. Hasznos kis segédeid nitrogénként adják vissza a növényeidnek, ami ezt meghálálja. A vizet töltsd fel, szagold meg, és saccra pótold a szörpöt és az ecetet.

Minél több a csapdád, annál több egészséges gyümölcsöd lesz. És mivel a kártevők ebben a láncban nem kártevőként, hanem nitrogéntrágyaként vesznek részt, a gyümölcseid szép nagyokká híznak, ízesebbé és egészségesebbé is válnak.

Mikor először próbáltam ki, azt hittem nem látok jól. Hihetetlen mennyiségű kártevőt pusztított el pár jó helyre kitett csapdám. Már abban az évben kétszer annyi ribizlit szüreteltem, és olyan szemekkel, mintha szőlőt szednék. Jutott bőven szörpnek, befőttnek, és nyersen is sokkal jobban ízlett.

Egy dologra kell odafigyelni. Ha a közelben (1 km) méhkaptárakat helyeztek ki, azonnal szedd be a csapdákat! Sajna a szorgos kis méhecskék azonnal rátalálnak, és szervezett közösség lévén, ha akár egy is visszajut a kaptárba élve, a többi pár óra múlva a palackcsapdáidban végzi. Egyrészt a méhészt törvényadta kötelességed kártalanítani elmaradt haszon tekintetében is, másrészt állambá még jól meg is mázsál.

A képen látható frissen elkészített csapda házi készítésű kajsziszörppel van ízesítve.1 cl szörp, 5 csepp ecet, és 5 dl víz. Ha fára akasztós kell, egymással szemben két lyukat olvasztok szöggel 1-2 cm-re a felső peremétől. Festékes doboz fogantyúját szoktam meghajtani hozzá, de a sima zsinór is jó. Befűzöm belülre, és két vesszőcskét kötök a zsinórra, így nem csúszik vissza a lyukon.

 
Kommentek:
Papi írta 2014-05-19, 9:18:54-kor

Jót kések a válasszal Nem, de az almaszörp e legjobb. Más is megteszi, de több kell belőle. Rügyfakadástól kell kitenni, és lombhullásig maradjon kinn.

mazati írta 2012-03-04, 20:49:28-kor

Az a kérdésem ,hogy mikor kel kihelyezni a csapdákat,és például alma alá csak alma szörp jó?