navigáció

Ázalék és permet-tea készítés

Hobby-tér Kerti munkák Ázalék és permet-tea készítés

Ázalék, és permet-tea készítés

Tök egyszerű. Vagy mégsem? Kezdő kertész koromban még sok ázalékot használtam. Mára egyre kevesebbet. A fontossága nem változott, csak én, ezért ez a látszólagos mellőzés. Két oka van neki.

Egyrészt mindig is vallottam a személyes példamutatás pedagógiai fontosságát. De ezzel is vigyázni kell. Szomszédom lekoppintotta, elejtett szavaimból rekonstruálta azt, amit tettem. De mégse elég jól. Ő azzal öntözte meg a növényeit, aminek látványos pusztulás lett a vége. A hír - természetesen - futótűzként terjedt a hegyoldalon. A vége az lett, hogy nekem kellett kimagyarázkodnom.

Miért? Most jön a másrészt. Az ázalékkal mérgezni is lehet (lásd az egyrészt-et, bizony az történt). A talajt, a hasznos segédeinket, és akár a növényeinket is. Ha túl töményen használjuk, a talajlakóinkat ugyanúgy megmérgezzük vele, mint a műtrágyákkal. Bizony, volt is ilyen saját kerti személyes tapasztalatalom. Akkor egy kissé beparáztam. Azóta vallom azt az elvet, hogy oké, kell, de csak csínján, és innkább hígabbat töbször kiönteni, mint egyszer egy túl erőset! Fent nevezett szomszédomnak, és barátainak is ezt kellett elmagyaráznom úgy, hogy a maguk szintjén is érthető legyen.

Lássuk, hogyan kell elkészíteni az ázalékot.

Először is kell neki egy alkalmas hely. Nem mindegy, hol van ez a hely. Távol legyen mindentől, mert a szagát nem mindenki képes elviselni, van aki percekre sem. (Én is csak alig. Volt már úgy, hogy a szalonna, a hagyma és a kenyér vissza akartak jönni, még egyszer szétnézni. Sok káposztát teszek bele, mert nálam az egyik fő összetevő a csalán után, noha annak a szagát bírom a legkevésbé.)

Nekem két 50 literes műanyag, áttetsző fehér hordóm van erre a célra. Az egyiket lazán háromnegyedig töltöm a feldarabolt gyógy és fűszernövényekkel, káposztafélék leveleivel, "termés"ével, sarkantyúkával, hagymafélékkel. Erre töltöm a vizet, a hordó pereméig. Amikor kinn vagyok a telken, mindig megkutyulom. Várok egy kis szelet, és a szélnek háttal, kissé kitekeredve csinálom, mert ahogy érik, a szaga egyre elviselhetetlenebbé válik. Nem ez a cél, ez csak egy járulékos kellemetlenség, de iszonyú szaga ellenére se szabad kihagyni a kutyulást. A hordóm molnárzáras, de a tetőt csak rárakom, le nem zárom!

Másfél, két hónap múlva, ha kész a békakotyvalék, egy zöld, víznél sűrűbb, eszementül, szó szerint is gyomorforgatóan penetráns trutymákot kapunk. (A nők a közeléből is fejvesztetten menekülnek. Ha tudják, hogy ez lesz, ki se jönnek.) Most jön a legundorítóbb dolog, le kell szűrni. Erre kell a másik hordó. Aztán mehet bele a kőpor, a szaga miatt. Nem veszi el, ez tévhit, de csökkent rajta, és amikor kihordom, legalább nem olyan iszonytató. (Egyébként nyugalmi állapotában az ázaléknak nincs szaga, senki ne kérdezze, miért. Csak ha bolygatjuk, de akkor rendesen megtisztel vele minket.) Az ázalékból kiszűrt fürlöfrancot a komposztra kell hajítani. Kiválóan javítja az összetételét.

Valaha kovalisztet is tettem bele, ma inkább egyenesen az ágyásokra szórom, ha tudtam szerezni. (A kovasav erősíti a sejtfalat, így a levéltetvek nem tudják szívogatni.) A létező legerősebb arány, amit ajánlok, 1 rész ázalék, 20 rész víz. (Egy 16 literes diszperzites vödörbe csak fél litert teszek ma. Ez 1:30-as aránynak felel meg.) Az 1:20-as aránytól senki ne használjon erősebbet, és ezt is csak akkor, amikor SOS helyzet van. Pár gilipucink el fog pusztulni így is. Számoljunk utána, ehhez a 40 literhez is mennyi víz kell!

Mikor nem szabad ázalékolni? Gyümölcs, és zöldségérés előtt legalább egy hónappal abba kell hagyni. Túl nagy a nitrogéntartalma az ázalékoknak, és az érés vége felé ez felfújná a sejteket, ami beltartalmi értéküket, eltarthatóságukat, élvezeti értéküket is rontaná. Kiskertben az áruházlánci elvárás-elv fordítottját kell követnünk. Nem a gyümölcs nagysága, eladhatósága a cél (bár azok azzal együtt se lesznek nagyobbak, és olcsóbbak). Az organikus kiskertet művelőnek az a célja, hogy a terménye egészséges, jóízű legyen, és újabb vegyszerek bevetése nélkül, természetes módon tartósítva a kellő ideig eltartható.

Márciusban tavalyi dinnnyét enni, júliusban tavalyi, még egészséges sárgarépát ázalékba aprítani csak az tud, aki nem csak elsajátítja, de meg is érti, és használni is tudja az organikus elveket. Az organikus kiskert nem iskola, ez a magolókat hamar felismeri, és megbuktatja.

Az ázalékot a zöldmulcsra öntsük. Ha a növénynek sürgős lenne, naplementekor közvetlenül a levelekre permetezzük ki, de ki lehet kis, rövidnyeles seprűvel és egy darab fával is szórni. A seprűt bemártjuk, és a fához veregetve a lé kiröppen. Festő, vagy kőműves gond nélkül úgy halad ezzel a módszerrel, mint más a permetezővel, másoknak kell némi gyakorlás. De ha nincs beruházni való pénz, ez a módszer is tökéletesen megfelel a kiskertben.

A permet-tea készítése nem egy nagy vasziszdasz. Az adott növényekre lobogó vizet öntünk, hagyjuk együtt kihűlni, majd leszűrjük. Ezt öntjük a permetlébe, általában 1:20 arányban (a szakirodalmak szerint.) Szerintem olykor tartalmasabb is lehet a kotyvalék, ha a növényeink megkívánják. És hogy mi legyen a főbb összetevő? Sokmindentől függ.

Kukucs a növényre. Ha gombabetegsége van, a hagymafélék, a kakukkfű, a tárkony mennyiségét emeljük (ebben a sorrendben.). Ha tetű, egyéb szivogató kis ördögfattya kínozza, a csalánét emeljük. Ha gyengének tűnik, de halovány-lila svéd ürgyűrűfüttyünk nincs róla mi okozza, zsupsz, még egy marék zsurló és sarkantyúka, vagy káposztalevél bele. A bolhák ellen feketeüröm és bodza kell. Rovarok ellen C-vitamin kell. Magyarul erőspaprika-tea. Szemüveg, kesztyű, nyakigöltözék kötelező! A tapadásnövelő 20 literbe 5-10 g káliszappan legyen. Ne több. Az elv az, hogy amikor nem ázalékolhatunk, már ne is permetezzünk, de amikor még nem ázalékolunk, már permetezhetünk!

Akinek nincs lehetősége teát készíteni a telkén, az ugyanezeket egy napig áztassa a vízben, onnantól teaként bánunk vele. A hatás ugyanaz.

Bármi volt a gond, egy héten belül, kissé hígított formában ismételjük meg a permetezést párszor, ha elsőre úgy látszik, hogy bevált, akkor is!

A tavaszi lemosó permetezés fő alapanyaga a zsurló, ebbe kell 20 literhez 2-5 dkg mésztej is, és a hagymafélék aránya is növelhető. Tiszta képoszta-ázalék is mehet bele.

Mit rakhatunk még bele? Majdnem mindent.

És egy műhelytitok, aki másoknak is elárulja, le kell lövetnem. Az őszi kikerics magjának teája növekedésfokozó! Már palántakorban is.

Kivétel az elfásodott részek, a falevelek, a petrezselyem, lestyán, pasztinák, a krumplifélék (paradicsom, dohány, selyemfű), és az ürömfélék. Ha kihagytam valamit, kéretik tudatni, az én fejem se káptalan. Ha látom, tudom, de ilyenkor nem mindig jut az ember eszébe minden. Ugyanezek se az ázalékba, se a komposztra, se a zöldmulcsba nem valók. Hamuként a rózsáinknak hihetetlenül tiszta, határozott színt adnak, a gyümölcsfáink, bogyósaink, virágaink se tiltakoznak ellene.