navigáció

Tapétaradír, falradír

Hobby-tér Ház-lakás Tapétaradír, falradír


Tapéta és falradír

Ha elkoszolódott némiképp a papírtapétád, de nincs pénzed és/vagy időd a rumlihoz, a következőket tedd. (Figyelem, bársony és velúrtapétákhoz más módszer van!) 

Fél deci vízben oldj fel melegítéssel egy csipet kékkövet (rézgálic). Egy sima hipózott (fehér) kenyér belét szedd egy tálba, erre öntsd a gálicos vizet, alaposan gyúrd össze. Ha híg lett, rozsliszttel sűritsd be. A kapott masszát oszd el, és kezdd meg ezzel a tapéta leradírozását. Hihetetlen mennyiségű koszt képes leszedni! A művelet következményeként a fal aljában apró kis fekete sodralékok keletkeznek. Fel ne söpörd! Hagyd 3-4 órán át ott, aztán porszívózd, de ne a keféssel.Ha kész vagy, még két dolgod van.

A következőt párologtasd el: Egy párologtatótálba tegyél vizet rendesen. Ebbe menjen 10 csepp 20%-os ecet, aztán pár csepp illóolaj, lehetőleg levendula és vagy bazsalikom, vagy indiai citromfü olaja. Ha kevés egy mécses alá, kettőt használj, a lényeg, a mennyiséget el kell párologtatni!

Ha kész, a párologtatóba fele-fele arányban vizet és citromlevet tégy, hagyd ott egy napig, és ha letelt, öntsd a vécébe.

A letisztított tapétád így nem fogja a beleivódott szagokat az orrod alá dörgölni, újjal telítetted.

Nem ártana félévente feltölteni illattal, megéri és meghálálja!! A módszer a modern diszperziós és emulziós festékeknél is célravezető. Ez esetben a kékkövet ecettel és borkősavval (citrompótló) váltsd ki. Mindkét esetben fontos, hogy ne kapkodva dolgozz! Lassan, alaposan, körkörösen csináld, ez a bevált módszer.

"kedves papi!
nekem (azt hiszem) velúr tapétám van. olyan bársonyos szerű. ezt hogyan tisztítsam? előre is köszi.
üdv. mami"

Ha valódi velúrtapétád van, akkor annak a vivőanyaga vinil. Ez esetben porszívóval, kárpittisztító géppel is moshatod, de ne élvezkedj, ne ázzon sokáig, mert akkor kitarjagosodhat. Egyet ne feledj el. A velúrtapétát a végén vissza kell fésülni. Magyarul, fentről lefele egy puha cipőkefével, vagy tapétázó kefével be kell állítani a szőröket, csak ekkor van kész!

Ha papíralapú velúrod van, akkor valahol végezz próbatisztítást (szekrény mögött, stb) kárpittisztító szerrel, és nagyon puha kefével. Ha nem tépett ki sok szálat, a többit is megcsinálhatod, ha igen, akkor nincs mit tenni, úgy kell hagyni, és ha eljött az ideje, lecserélni. Maximum egy száraz porszívózást bír ki.

 

PapiKommentek:
Papi írta 2009-06-15, 22:00:38-kor

Ha kérdés merül fel, máskor ide írjatok. Nem mindenre tudom a választ, de lehet itt olyan, aki segíteni tud. Köszönöm!