navigáció

Krumplitermesztés II.


Hobbí, barkács, kedvtelés, kertészet, ingyen letöltések Krumplitermesztés másképp II. 

Ez a módszer látszólag egyszerűbb, mint a másik krumplitermesztési módszer. Az ötlet nyomán két megvalósulási módját csináltuk meg eddig, de továbbvariálható. Nagy, kiselejtezett autógumikat kell kettévágni hozzá februárban (lehetőleg buszgumikat). Az első párt tedd a földre, hogy a gilipucik majd feljöhessenek. A ház napfényes, védett, déli oldalához rakd. A gumit a középvonalnál egy spárgával kösd össze, vagy ha évekig használni akarod, rakj rá egy zsanért és egy kapcsot. Töltsd meg kertiföld, komposzt és homok (3-2-1) arányú keverékével a következőképp: 1/3-adáig terítsd meg, ide szórj bőven árpát, majd a peremig töltsd fel, rakj rá még egy kettévágott kereket, kösd (kapcsozd) össze. Locsold be alaposan, aztán fedd be egy üveglappal.

Ha nagyon hideg van se gond, megvárod, míg a fekete kerekek leszopják a napsugarakat. Általában február 20-tól nálunk már elég a hőmérséklet. Ha minden okés, és nem jönnek durva fagyok, süppessz bele 3 bio-vetőkrumplit egymástól 20-30 centire, 2-3 átmérőnyi mélyre, fedd be a földet komposzttal, majd üveget rá. Most még csak néha locsold meg, be ne rohadjon. Épp csak nedves legyen a földje. Ha az üveg alá nyúlsz melegnek kell lennie.

A krumpli most még nagyon nehezen gyökeresedik, de március végére már általában felkerül a 3-4. kerék, és tovább tölthető keverékkel a második... majd a harmadik... Minden réteg közé tégy az elején árpát és ha van már, füvet, korai gyomot, majd ezekből egyre többet, ahogy emelkedik. Április végére egy jó napos déli fekvésű házfalnál már a 6. abroncs is fenn lehet. Mire a szabadföldi burgonyát vetik, itt már majdnem szedheted is az első újkrumplit! Ne feledd a szüreteidet lemérni és feljegyezni! Egy buszabroncsból első alkalommal ne várj 5-10 kilónál többet, de majd meglátod, minél feljebb haladsz, annál több lesz! Amint kiszedsz egy abroncsot alulról, rakhatod is fel, és töltheted meg földdel.

Egyet sose feledj! A kikapart gilisztákat becsüld meg, a felső rétegbe dobd mind, a fűréteg alá, aztán rá a földkeverék! Hihetetlen eredmények érhetők el a trágyájukkal.

Visszatérő kérdés, hogy mikor lehet az első szedést kezdeni? Annak, aki még nem foglalkozott krumplival elárulom, amikor az első virágok megjelennek a bokron, már van ehető gumója. De ugye nálunk a virág klésőbb jelenik meg, mert folyamatosan emelkedik a torony. Általában a vetéstől az első próbálkozásig 8-10 hét, mire elkezdhetjük. Sajna még kis hazánkban is olyan óriásiak a mikroklíma-külömbségek, hogy nehezen lehet napra pontos határidőt megadni.

Az első év mindenkinek a kísérletezésé. Sokban függ a ház hőleadásától, de még a színétől is a szüret. Az alsó mindenképp zsanéros-pántos gumi legyen, így kissé megnyitva, hogy a kezed a résen beférjen, alá nyúlhatsz! Ha találsz ehető gumót, ki a kerékkel, ha nem, ne próbáld visszazárni, csak várj még pár napot. Naplózz, így a következő évben már profin tudni fogod, mikor piszkálj bele.

A módszer másik megoldása már inkább barkácsoknak való. Fakereteket kell gyártani, és elég sokat. A barátaimmal kiselejtezett pallódeszkákból csináltuk, három sarokpánttal, egy akasztóval a szinteket. Ezzel bizony körbe kell az elején szigetelni, mert nem felveszi a hőt, inkább leadja, viszont 1X1 méteren el se merem mondani, mennyi volt a szüret összsúlya, mert annyira hihetetlen! Ide 5 vetőkrumpli kell, egy középre, a többi az átlókba. Ne rakj többet!

<< 2010 február: Többen kértek rajzot. Nemigen kell. Csak egymásra kell rakni a kerekeket és kész! (Ha küldötök fotót IDE, kiteszem.) Újabban már nem is vágjuk e a kereketl. Az alsó két kerék közé betolunk egy acéllapot, ami elvág mindent, sajnos a krumplit is, (de sebaj, a sérültet azonnal fel lehet használni) és az alsó kereket egyszerűen kihúzzuk, majd a fogóval ellátott acéllapot is.. No persze ehhez kell némi segítség, mert az építmény addigra jó nehéz lesz.

Kertész barátomtól kérdeztem meg, szerinte az árpa csírázásnak indul, hőt fejleszt, és a hormonjaival beindítja a krumplit is. Kifejlődni azonban nem tud, mert mélyen van, így elpusztul. A maradványai viszont a gilisztáknak isteni finomság, és gilisztatrágyával hálálják meg, ami a krumplit egészségessé, ellenállóvá teszi.

Néhány dolgot pótlásként. Evidenciának tartottam, hogy alul földdel kell érintkeznie, nem betonnal. Azt hittem, mindenki tudni fogja.
Hogy az árpát meg kell locsolni, hogy beinduljon.

Hogy ennél hiába a sok zöldmulcs, rendszeresen ellenőrízni, és szükség esetén locsolni kell, mert a ház közelében más a mikroklima, és mert mire a vizet szállító hajszálcső rendszer kiépülne, már újra más a talajszerkezet.

Szintén evidenciának tartottam, hogy a keretest is takarni kell. Ehhez olyan léckeretet csináltunk, ami könnyen ráültethető a keretre. Újítás ebben az évben (2010) hogy két oldalára is fóliát fogattunk fel, majd a felső oldalára két feketefólia-csíkot is tettünk. A kétrétegű fólia közti levegő nem csak szigetel így, de a levehető fekete csíkok a minimális napfényt is lecsórják, így ingyen fűtést is kaptunk. Arra kell csak vigyázni, hogy a kikeléshez, a fejlődéshez maradjon elég fény, és ha már felesleges, a feketét időben leszedjük. 
>>

Egy jótanács. Homok nélkül se áll ugyan össze nagyon a földje, de jóval nehezebben kaparható ki alulról a kötöttebb föld. Jó szórakázást kíván

Barátaim az úrban! Fentieket felejtse el mindenki, Zabos, olvasva az ötletet, kipróbálta ezt továbbgondolva. 2009 telén maradt kis víz a vashordójában, aminek kiment ettől az alja. Na levágta a peremnél, ezt kezdte töltögetni minden mindegy alapon. És láss csodát!

Kipróbáltuk. Ami a meglepő, a teli hordót is képes egy markos ember téglára állítani billentéssel és egyedül! (Azaz egy gyerek segedelmével, aki csak alárakja a téglát, majd még egyet, és egy harmadikat.) Érdemes kipróbálni, szerintem ez a legtökéletesebb variáció!

Újabb jótanács, ahogy fejlődik az ötlet, úgy finomodik. Eleve téglára kell állítani a hordót! Kicsit hamarabb száradna ki, de kis odafigyelés, és víz kérdése.

Na még valami. 2015-ben kipróbáltam Sarpo Mira nevezetű krumplival. Nagy bukta lett a vége. Mire ez kicsírázott a hordóban, a szabadföldiek is vígan kibújtak. Van még pár fajta, ami nem hajlandó hordóban (gumiban) teremni, ezért azt ajánlom, mixeljünk. Úgy biztonságosabb.

Papi