navigáció

Hagyományos zöldségfélék termesztése

Hobby-tér Hagyományos zöldségfélék termesztése

Dísznövények, hobbykertészet, biotermesztésK e r t

Hagyományos zöldségnövények leírásai ápolási tanácsaikkal, Hobbykertekbe illő különleges termesztéstechnikák, tippek, trükkök, ötletek csokorba gyűjtve.

Előrebocsátom, nem a kisujjamból szoptam ki mindet.  Sok ötlet úgy született, hogy a növény helyébe képzeltem magam, mit szeretnék. Sokat nem is én találtam ki. (Azaz csak keveset én) a többit innen-onnan hallottam, kipróbáltam, és ha bevált, állandósítottam, honosítottam. Van, amit átformáltam, mert eredeti alakájában alig adott előnyt.

Sokáig a fogalmakkal se voltam tisztában. Determinált, fungicid, egyebek. Talán ez volt a szerencsém. Aki azokba belemerül, automatikusan beszippantja az a világ. És ha már tudja a gombák latin nevét, a rá kiszórni ajánlott kemikáliáét is kívülről fújja.

Az én világomban csak három nevet kell megtanulni a permetezéshez. Nem fontossági sorrendben, de csalán, zsurló, és hagyma (fok, vagy vörös, mindkettő egyaránt jó.) Ha ázalék, csak annyit kell tudni, a káposzta és a sarkantyúka adja a leghamarabb, 1-2 hét alatt elkészülő, nagy nitrogéntartalmút. Gazhamuval dúsítva a kálium is ott van természetes formában. Ha foszforra is szükség lenne, néhány sárgarépa is belemehet, és már a nyomelemek is bőségesen benne vannak. A többiről a giliszták, a takácsatkák, és a fene se tudja milyen talajlakó baktériumok, mifenék gondoskodnak.

Az én dolgom már csak az, hogy szeretgessem őket. Magyarul az, hogy ha a gondos zöldmulcsozás ellenére is kornyadnának néha vizet kapjanak, ha észreveszek egy-két beteg levelet letépjem, és a nagyobb bajt megelőzendő, fent nevezett három szer teájának keverékével lepermetezzek.