navigáció

Gereblyézés

Hobby-tér Kerti munkák Gereblyézés

Gereblyézés

A kiskertben talaj, lomb, és kaszálék-gereblyézést külömböztetünk meg. Mindhez mást használjunk!

Lombok összeszedéséhez jó a kereskedelemben árusított lombgereblye (lombseprű) is, de még jobb, ha durva nyirákseprűt készítünk magunknak. Kevesebb vessző kell hozzá, mint a seprűhöz, hogy ritkábban állhassanak. A túl sűrű nyirák-gereblye elsiklik a levelek fölött! (A túl ritka pedig ott hagyja.) A nyélre kötözött vesszőket végül két - egymással szembe helyezett - fadarabbal lapítsuk el. Hánccsal kössük össze a két lapot, és a spirálisan köré tekerve átfűzött háncs adja meg a vesszők távolságát. Ha minden beállt, a vesszőket ne túl hosszan enyhe ívben vágjuk szintre. Arra törekedjünk, hogy olyan 30 centis legyen a hasznos szélessége. Ezzel kíméletesen lehet dolgozni. A feltakarított lomb alatt a földet ott hagyja, de a tetejét meglevegőzteti.

A leveleket ne égessük el. Külön lombkomposztot készítve, a bogyósaink aranyba foglalják a nevünket. Ilyen - csak példaként - a ribizli, a kösznéte és a málna. A lombkomposzt a többi növényünknek méreg, nekik jót tesz, mert a származási helyükön megszokták, és a kertünkben hiányolják.

A kaszálékozás. A kasza után maradt hulladékot gyűjtjük össze vele. Sarjadékfű, egyebek. Magasabb termést (gabonafélék) rendre lehet kaszálni, a kezdő is megtanulja pár perc alatt. Saját készítésű 3-5 centis fogsűrűségű fagereblye erre a legjobb, de még jobb a kétsoros (háromszögben elhelyezett 5-5-5 centis) fogú.Ez a gereblye a rendszeresen nyírott gyepnek is jót tesz. A kaszálás előtt ki lehet szórni a komposztot, és amikor gereblyézünk, a fafogak megdolgozzák a talaj felső rétegét, beforgatva a komposztot, de a gyökerekben nem tesznek kárt. A fémgereblyék kártétele miatt kell olykor gyeptéglázva javítani a foltos kopaszodást.

És elérkeztünk a magágy-gereblyézéshez. Az elkészített ágyások tetejét általában olyan 5 cm mélységben gereblyével készítjük elő a magoknak. Az utólag kijuttatott komposztot is ezzel "forgatjuk" a talajba. A gereblyét oda-vissza kell huzigálni mindaddig, amíg rögöket forgat ki. A rögöt sok esetben szétverhetjük a gereblye hátával, vagy oldalával. Ilyenkor kell az ásásnál keletkezett utolsó barázdát is eltüntetni. Először a nagyobb rögöket piszkáljuk ide, lehetőség szerint verjük szét, majd egyre kisebbekkel fedjük, végül porhanyóssal szintre hozzuk.

Az így előkészített ágyásokban a növényeink jól fogják érezni magukat. Ha nem 2-3 napon belül kerül bele a mag, érdemes ideiglenesen takarni a talajt. Ha sokkal később, takarjuk zöldmulccsal, vagy vessük be fehérmustárral. Amikor zöldtömeget fejleszt, kaszáljuk le, és dolgozzuk bele a felső rétegbe. Mindkettő azt a célt szolgálja, hogy a gilisztáink addig se éhezzenek, és a trágyájukkal előkészítsék a talajt.

Papi