navigáció

Máriatövis


Máriatövis

   
A Cuccos Hobbytere! Hasznos növények. Máriatövis.Egy hétköznapi gyomnövény - mondják róla. A rák-kemoterápiának köszönhetően a máj megy tönkre, de semmi pánik, a máriatövis helyrehozhatja. Réteken, kaszálókon úgyszolván kiírthatatlan gyógynövény. Volt eddig. Érdemes lenne nálunk is termeszeteni, a felvevőpiac adott. Nem térek ki a hatóanyagára, feleslegesnek tartom akit érdekli, utánanézhet.

A szaporítása nem ördöngős dolog. A magját meg kell szedni (vagy megvásárolni herbáriákban) és amikor a természetben eldobja, nekünk is el kell vetnünk.

Nem igényel különösebb gondozást, de ha azt akarjuk, hogy a rétinél szebben díszelegjen, komposzttal alapozzuk meg a zöldmulcsozást. Locsolni nemigen kell, de jelez ha szomjazik, olyankor ne spóroljunk. Tövenként minimum 5 liter vizet adjunk neki, amiben 1 dl ázalék van, és kb 5 maroknyi érett komposzt feloldva.

Ha levéltetü ütné fel a fejét, friss csalánteával permetezzük le. Előtte nem árt hangyaírtó furmányokat eszközölni, vagy kárba vész az igyekezetünk, hiába permetezünk, mert a hangyák visszatelepítik a tetüt.

Klinikai kísérletek bizonyították be a máriatövis gyógyerejét, ami majdnem csodálatos mértékű, és nem csak a májra. Másodlagos hatása a szívre is van, de a hasnyálmirigyre ugyanolyan hatásos, mint a májra!

Nem csak utólag ajánlom. Mielőtt elkezdenek az orvosok tömni mindenféle bogyókkal és bigyókkal, el kell kezdeni a máriatövis-tabletták szedését. Fillérekbe kerül, és megéri! Ezen hatásai mellett rendbe rakja a koleszterint is. (Említsem még, hogy a szoptatós anyákra is jó hatással van, és a menstruációt is rendbe teszi?)

Sokan ódzkodnak a kiskertbe ültetésétől. De akár a virágok közé is ültethető, mert lila virága jó méhlegelő, vonzza a beporzó szorgoskáinkat.