navigáció

Mák termesztése


A mák kiskerti termesztése

 

A Cuccos Hobbytere! Haszonnövények termesztése. A Mák termesztése.Ha kapsz vetőmagot, először is azt tudd meg, őszi, vagy tavaszi mák-e.

Az őszit szeptember 10-étől vetheted mélyen felforgatott, porhanyós talajba (20-25 cm) 1-1,5 cm mélyre, 40 centis sortávba. Ez már +3C-nál megkezdi a csírázást, és március elején szárba is szökken. Innen a gondozása már egyforma a tavaszival.

A tavaszit ugyanígy vesd, február 10-től március15-ig. Erre (a tavaszi) mákra érvényes a népi mondás, hogy a hólére kell vetni.

Amikor kikelt, szórd meg komposzttal. Mielőtt eléri a virágzás előtti állapotot (30-50 cm) szórd meg fahamus komposzttal a kálium miatt. A komposztra soha ne feledj el friss kaszálékot teríteni! A mák nem szereti a műtrágyákat, és se az istállótrágyát, se a fekált nem tűri. Ezért tilos hüvelyesek után vetni! Frissen trágyázott földben elpusztul. Általában nem kell locsolni, de ha úgy gondolod, néha meglocsolhatod 1:25 arányú két-négyhetes ázalékkal. A karógyökere cirka másfél méterre is lemegy, elég jól feltárja a talaj nedvességét. Talajszinti támasztógyökerei pedig a harmatot szopják fel, ha rendszeresen takarod a talaját friss kaszálékkal (zöldmulccsal).

Egyelésénél arra ügyelj, hogy a végső beállításnál fajtától függően kell kalkulálni. A hagyományos mákot 10 centinként meghagyhatod, a nagygubójúakat 12-15 centis tőtávolságra egyeld!

A Cuccos Hobbytere! Haszonnövények termesztése. A Mák termesztése.Gyomirtása viszonylag egyszerű. Tépkedd ki a korai gyomokat kézzel a környékéről, majd kapáld le a többit. Ha gyomirtót használsz, ne feledd, hogy a gyermekeid génállományát gyengíted vele, így az unokáid egészségét! Ugyanez érvényes a rovarölőkre is. A biológiai védekezés hatásosabb, hasznosabb, és olcsóbb is.

Betakarítása július végén kezdhető, amikor a magok már zenélnek a gubóban. Minimum 15 centis szárral vágd le, de ha padlóvázába, szárazvirágokhoz is meg akarod hagyni, értelemszerű szárhosszal szedd. Szárral felfele lógatni csak azokat a fajtákat szabad, amikről biztosan tudjuk, hogy nem kinyíló-fajták. (Mert ilyen is van!)

Érdekességként megemlítem, hogy létezik fehér mák is (szentesi) aminek hosszúkás nagy gubója van, ovális szeme, és láss csodát, dióra emlékeztető az íze! Magas olajtartalma miatt érdemes nagyobb területen termeszteni, mert a belőle sajtolt olaj beltartalmát tekintve messze felülmúlja a tízezerszeresen szűz-extra, drága oliva-olajokét is! Ráadásul az íze utánozhatatlan salátákba, de főzni is. Egy hátránya van. A fényt nem bírja, hamar beavasodik tőle. Viszont a levegőn, mint a zsír, fehérre kocsonyásodik. És micsoda gyógyereje van!

A Cuccos Hobbytere! Haszonnövények termesztése. A Mák termesztése. Mákosrétes.Tojok az EU túlszabályozásaira, ezért itt nem fogom reklámozni az általuk egyedül ajánlott – alacsony morfintartalmú – változatát. Nálam a régi formák a bejövők, mert azoknak magasabb, nem elsősorban a morfintartalma, hanem általánosan az alkaloida-hányada. Felőlem az EU a mákmizériájával, uborka-méretével elmehet a fenébe, mert amit csinálnak ezügyben, az nem csak agyament hülyeség, de értelmetlen. Látszik, hogy a törvényeket olyanok hozzák, akik messze állnak a való élettől. Az emberben olyan érzést keltenek, hogy csak a pénzt felvenni ülnek ott, és ezt ezzekkel a szélbe kiáltott szavakkal hálálják meg. Tiltsák meg a legális kábszer árusítást Hollandiában, az valóban Európai tett lenne! A mák nem itt veszélyes, hanem Délkelet-Ázsiában. Mi élelmiszernek termeljük, nem a zöld gubót hasgatjuk be hajnalonta.

A tökéletesen megszáradt gubót letetejezzük, a gyűjtőbe szórjuk belőle a mákszemeket. Papírzacskóban, szellős, száraz helyen tárolhatjuk. Hűtőben megavasodhat, és könnyen átveszi a szagokat. Ha némi gubó-lemez van benne, ki ne rostáld! Régi máktermelők szerint nyugtató hatása van, daráld nyugodtan hozzá a mákhoz.

Nagyanyám volt a karcagi füvesasszony. Ő a hártyával együtt kaparta ki a mákot, és így darálta le nekünk. Sose volt gond az álmunkkal. A máknak régen nagy gyógy-, és varázserőt tulajdonítottak. Ma már tudjuk, nem véletlenül. Az egyik legsokoldalúbb gyógynövény! A gubója főzete (teája) szinte univerzális gyógytea. A belőle készült ételek ízletesek, és laktatva gyógyítanak.

A Cuccos Hobbytere! Haszonnövények termesztése. A Mák termesztése.A vetésforgóban már ne vesd ugyanoda, csak a következő ciklusban, de minimum 5 évet mindenképp várj ki, addigra elpusztulnak a talajban élő kártevői. A fent említett pillangósokon kívül ne vesd kukorica és napraforgó után se. Viszont a krumplifélék után simán mehet, és az nem kis terület.

Még egy érdekesség. Én boltban vett étkezési mákkal együtt vetem. 20 dkg vetőmákhoz 60-80 dkg étkezésit keverek, és a szokottnál 2-3x nagyobb magsztámmal vetem. A bolti cobalttal besugárzott együtt indul meg a vetőmaggal, és segít neki felnyomni a magágy földjét. A sugárkezelés miatt viszont hamarosan elpusztul. A maradványa a gilisztákat táplálja, és trágyáz helyettünk. Nagyobb számban kel ki a "rendes" magunk, így jóval nagyobb termést takaríthatunk be egységnyi területen.

Na még egy érdekesség. Nem sorba vetem, hanem ágyásba szórtan! Zsupsz a föld felszínére, majd egyszerűen begereblyézem alacsonyan, Kissé megtömörítem, majd gyengén belocsolom. Többé nem szoktam locsolni. A zöldmulcsot apróbbra kel vágni, és egyszerűen a növő növényre szórom. A szél később elrendezi a mulcs sorsát. Annyit tudni kell, 15-20 centis korában szórom meg először a mulccsal. 

Ha komposzttal táplálod, az íze intenzívebb, mákosabb, a benne felgyülemlő íz, és gyógy-anyagok sokkal nagyobb mértékűek lesznek. Értékesebb, természetesebb termés a jutalmad, és mivel fejet is nagyobbat nevel, nagyobbak lesznek a magok is.

Egyelésnél kitépkedett egyedeit (ha túl sűrűnek találod) ne azonnal a komposztra vesd, hanem 2-3 hetes ázalékot készíts belőle, amivel a gyümölcsfáid tövét, a bogyósokat locsold 1:25 arányban, a maradékot már dobhatod úgy nedvesen a komposztba. De akár ott is hagyhatod a helyén, ahol kitépted. Ha elégeted a tőmaradványokat, a rózsaféléid alá terítsd a hamuját kevés kávézaccal, és nem filteres, kifőzött teafűvel. Meglátod, olyan színekkel, illatokkal ajándékoznak meg, amit még nem láttál!

A Boszikonyhában találsz jó pár mákos receptet. Csak a példa kedvéért álljon itt a mákos-beigli, vagy a finom mákos palacsinta, de turkálj ott nyugodtan, találsz még bőven!

Tartalma 100 g mákban: 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacin-forrás. Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A Cuccos Hobbytere! Haszonnövények termesztése. A Mák termesztése. Mákos beigli.Még egy furaság. Csehországban egy temetőt át akartak tenni a falu egyik végéről a másikra sztrádaépítés miatt. Az exhumálásoknál csakis egészséges csontokat találtak. A kormány leállíttatta az átrakást, amíg az ügyet kivizsgálták. Kiderült, hogy a falu lakosai heti 2-3 alkalommal ettek valamilyen máktartalmú ételt. Ettől volt a 80 éven felüliek csontozata is erősebb, mint a mai tiniké. Abban a faluban a csontritkulás réme ismeretlen! Azóta már elvégezték a tesztcsoportos vizsgálatokat, amik a mák varázserejét bizonyították. A mák a csontritkulást nem csak megelőzi, de a kialakulófélben levőt vissza is fordítja!

Nem bírom abbahagyni a felsorolást, bocsi. A magas vérnyomásosok is egyenek sok mákot! Akár a gubóját isszák teaként, akár a magját ételként, mindegy. Mindenképp jótékonyan hat a hypertoniára (is).

Papi