navigáció

Várandósság és a szex

Hasznos holmik Az élet dolgai Várandósság és a szex

Várandóság és a szex 

Nagy a pocakod, szíved alatt egy új élet. Mégis, már a falat kaparod, másra sem bírsz gondolni, mint egy jó szexre. Persze ettől lelkiismeretfurdalásod van, -ha nincs, akkor Te a szerencsésebbekhez tartozol-, szabad ezt egy várandós kismamának? Igen lehet, mi az hogy! 

Kényes téma, mégis beszélni kell róla. Konzultálni, mindenképp az orvossal, aztán legfőképp a társsal szükséges. A doktor biztosíthat róla minket, hogy adott esetben hol tapad a placenta (ha a méhnyakon, akkor tilos az együttlét), hogy komplikációmentes-e a terhességünk. A társsal való nyílt beszélgetés a szexről pedig, azt gondolom, hogy a legfontosabb dolog. Felvállalni mit érez az ember lánya, és elmondani ezt őszintén a párjának. Egy kapcsolat leginkább a két résztvevő kommunikációján múlik. Ha ez működik, ha van oda-vissza információ-áramlás, akkor mindent meg lehet oldani.

Lehet kapni több gyengédséget, odafigyelést, simogatásokat, megértést vagy akár akrobatikus pózokat. Ha mindkét félben töretlen a bizalom és az egymás elfogadása, a beszélgetés során kiderülhet kinek, mi játszódik le a fejében.

A férfiak sokszor azért visszahúzódóbbak a megszokottnál, mert félnek talán kárt tehetnek a magzatban. Bár nekünk nőknek lenne ekkora az önbizalmunk! Hiszen a gyermek vízzel telt magzatburokban úszkál, melyet a férfi nem érhet el, bármekkora természetbeni adottsággal is rendelkezzék. Sok férfi egyszerűen megtáltosodik felesége buja idomait látva, ám van, akire ez éppen ellenkezőleg hat, és a soktól besokkal. Mindkét esetben egy őszinte beszélgetés segíthet, el lehet magyarázni –persze nem követelőzve vagy fesztiválozva- mit kíván az asszony. Mert a megváltozott helyzetben hozzá kellene alkalmazkodni, az ő ritmusára kell, kellene a táncot járni.

A nők esetében a megváltozott hormonháztartás a feje tetejére állítja az addig kiszámíthatóan működő testet. Előfordul, hogy a leendő anyuka nagyon kívánós, de az is megeshet, hogy egyáltalán nem vágyakozik a kismama az ágyba, vagy csakis akkor, ha alvásról van szó. Mindkettőnek oka van, és semmit sem kell erőltetni. Nem kell önuralmat gyakorolni, és nem kell görcsösen ragaszkodni a heti kettőhöz sem. A terhesség alatti házasélet, - kizárólag problémamentes terhesség alatt -, az orvosok által egybehangzóan engedélyezett, sőt jótékony hatású. Hisz a szexuális együttlét alatt kerül két ember a lehető legközelebb egymáshoz, az orgazmus folyamán felszabaduló boldogsághormonokat pedig a baba is érzi, így ez mindenkire nézve hasznos. Nyílván, a szexuális segédeszközök ebben az időszakban kerülendők, ez alól a szabály alól a síkosítok képeznek kivételt.

A várandóság alatt sok nő sokkal jobban élvezi –élvezné, ha merné- a szexet, intenzívebb –intenzívebb lehetne, ha hagyná- az orgazmusa, hiszen a nagyajkak és a hüvely vérbő állapota érzékenyebbé teszi ezeket az erogén zónákat. A rég bevált pózok nem biztos, hogy működnek, ilyenkor a fantáziadúsabb párok igazi reneszánszukat élhetik. Egy örök igazságot kell csak szem előtt tartani: mindent lehet, ami nem fáj. Az orális szex az égig repítheti ekkor az asszonyt, ám nem árt előtte tájékoztatni párunkat, hogy a várandóság folyamán színeink sötétebbek lesznek az eddig ismertnél, és hogy íz és aromavilágunk is megváltozhat. Az egymás iránt érzett szeretet, szerelem, vágy, és a közös örömszerzés mámora, azonban egy normális kapcsolatban felülemelkedik ezeken a nem is akadályoknak nevezhető tényeken.

Az anális szex is megengedett, bár erről az orvosok nem igen beszélnek, de kielégítő higiéniás ápoltság mellett (előtte, utána mosakodjunk meg, ne keverjük az együttlét alatt az anális és genitális formáját a közösülésnek, használjunk jó minőségű olajat, pl. jojoba, mandula, vagy babaolaj) nincs mitől tartani, és gyengéd egyesülésnél igen izgató a hatása.

Egyszóval, kismamák a szerelem testi formája megengedett, a kielégült vágyak, pedig harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb lelkivilágot eredményeznek, mely a baba fejlődése szempontjából elengedhetetlen.

Sajnos sok nőnek okoz problémát saját testének elfogadása, vagy hogy örömét lelje benne, így a várandóság folyamán megváltozott méretek és idomok az idő múlásával egyre terhesebbek lesznek, főleg ha a szexről van szó. Pedig egy kismama szép. Mindenképpen. Nem a kitágult bőrről, nem is a stírákkal ékített domborulatokról, vagy a fáradt, duzzadt lábakról beszélek. Mindenki az, aminek a fejében, a lelkében látja magát, és ezt a képet vetíti ki magára, hihetetlen, de ezt látják, ennek látják kívülről a többiek, adott esetben a párja is. A csillogó szem, a sugárzó arc, ami tényleg sugároz, a belső megnyugvás és öröm láthatatlan áramló hullámai mindenkit elérnek, ezt mindenki érzi, netán csak megfogalmazni nem tudja, mit fogott fel az egészből. A szex élvezetéhez el kell tudni fogadnunk először magunkat, szépnek, kívánatosnak érezni a testünket. Ha magunk nem tudjuk megadni saját magunknak a teljes elfogadást, hogy várhatnánk el, hogy szerelmünk is szépnek lásson minket… 

Nézz bele a tükörbe, láss, lásd meg magadban az erőt, az örök női bölcsességet, ami nekünk természetünkből adódóan megadatott, figyeld meg a hajad omlásának lágy görbéjét, a mellek puha dombját, tedd szívedre kezed, mely kettőtökért dobog, hát nem vagy szép? Ez az csoda amiért élni érdemes, amiért kinyílik a virág, és a szirmain játszó napsugarak fényét egyszerűen szépnek látod. Miért? Mert az.

GabciPlus500