navigáció

Parfüm, a csábítás esszenciája

Ezo-izék Ti írtátok Parfüm, a csábítás esszenciája

Parfüm, a csábítás esszenciája 

Az illatnak varázsos az ereje. Olyan utakra vezethet minket, ahol a szenvedély eltiporja a józan észt, talpa alá kényszeríti áldozatát, aki szűkölve veti oda mindenét, engedelmeskedik a kecses flakonba zárt mágiának. 

Miért is parfümözzük magunkat? A kérdésre háromszintű a válasz: esztétikai, hierarchikus, és ha lehet így mondani, erogén okokból. Sokan csak szeretnék elrejteni a testük gyártotta természetes kipárolgásokat, de az illatosításnak jóval mélyebb gyökerei vannak. A „füstön át”, a latin per fumum, amelyből a mai parfüm szó eredeztethető, már maga is azt sugallja, hogy a régmúlt emberei is foglalkoztak az illatokkal, és a füstölés, égetés útján isteneiknek illatokat ajándékoztak.

A parfümözés olyan, mint egy rituálé. Megmosdik az ember, aztán kiválasztja a megfelelő illatot. Mihez is? Üzleti vacsorához, vásárláshoz, még egy egyszerű sétához is, hogy a hódításról és a randevúkról ne is beszéljek… A parfümnek ereje van, mint egy szellem kísér minket, védelmezően burkolja be testünket, láthatatlan páncél. A parfüm a bőrrel érintkezve sajátos illatkompozíciót alkot, egyéni életre kel, egyedivé, személyessé válik. Így történhet meg, hogy ugyanaz a parfüm az egyik nő csuklójának finom hajlatában más illatú, mint a másik nyakának sima bőrén.

De mielőtt jobban elmerülnénk a témában, azt illik tudni, hogy nagyon kevesen használnak manapság igazi parfümöt, hiszen amellet, hogy igen drága, a töménysége eléri a 20 %-ot is, míg a kölnivizek (3-4%),az eau de toilette-ek (5-8%), és a parfümvizek (12-16%) ennél kevesebb esszenciát tartalmaznak, nem olyan tömények, így nem is annyira tartósak.

Az illatnak nagy szerepe van az erotikában. Minnél nehezebb, fűszeresebb, melegebb egy illat, annál vonzóbbnak, intimebbnek hat viselője. Néhány illat különösen fejbevágó tud lenni, ezen parfümökben a virágos illatok alatt diszkréten húzódnak meg, az állati mivoltunkra ható anyagok, mint például a pézsma, avagy a mósusz. A parfümgyártásban elsősorban fixáló hatása miatt alkalmazták, hiszen a pézsma garantálta, hogy egy illat mennyire érezhető tartósan a bőrön, és csak a későbbi kutatások során derült ki, hogy a pézsmának igen erős befolyása van az érzékekre.

Furcsa belegondolni, hogy erotikus kisugárzását egy illat, a Tibetben honos szarvasfaj, a Pézsma szarvas (Moschus moschiferus), vagy az Etiópiában élő Cibet macska (Viverra civettina) mirigyváladékának köszönheti. Szegény állatok, (melyek nem összekeverendőek a pézsmatulokkal, vagy a pézsmacickánnyal) a kihalás szélére jutottak, hiszen a hím pézsma szarvas évente csupán 150 g pézsmát termel és az ebből készült tintktúrának ára az aranyénak hatszorosa grammonként. Sajnálatos módon manapság még mindig érkeznek cibet szállítmányok Franciaországba illegálisan, amely állatokat 97%-ban a parfümgyártásban használnak fel.

A parfümöt sokan afrodiziákumként kezelik, pedig olyan, mint szerelmi illat nem létezik. A szerelmi kapcsolat első stádiumában a csábításkor játszák a legnagyobb szerepet az illatok. A nőnek, aki hódítani akar, jól kell éreznie magát az illatfelhőben, melyet visel, ügyelni kell arra is, hogy ne legyen illata tolakodó, azaz el kell találnia a megfelelő mennyiséget. Sokszor előfordul, hogy elvetjük a sulykot, és mintha az egész üvegcse illatszer ránk borult volna, közlekedünk a világban.

Szaglósejtjeink az orrunkban nagyon hamar elfáradnak, így egy idő után nem érzékeljük a minket körülvevő, nagyon is hangsúlyos illatgomolyagot. De a csábításhoz a másik fél is szükségeltetik, kinek tetszik a nő parfümje, közelébe, a belső szférájába hatolva kellemesnek találja azt. Ez már csak és kizárólag izlés dolga. Mikor már a csábítás sikeresen megtörtént, az erotikus kapcsaolat egy másik síkjára tévednek az érzékek, melyek ebben a stádiumban már nem a parfümöt akarják érezni, hanem a bőr természetes illatát, a hús szagát.

A csoda illatot, mely felszítja a vágyat, még nem dobták piacra, ám ha hinni lehet az orrunknak, akkor léteznek olyan különös csábító alapanyagok, melyek parfümös üvegcséink mélyén lesben állva várják a legjobb pillanatot, mikor ránk támadhatnak, és vonzásuknak ellenállni szinte képtelenség. Csupán egyetlen gond van velük, hogy önmagukban nem igazán rózsaillatúak, ilyen például a piridin, melynek szaga a férfi mag illatkompozíciójához hasonlít. 

Gabci

 Plus500