navigáció

Epebaj tea


Papi Epe-teájaCuccos, ezoteria, gyógyzeák, Epe-tea, epebaj-tea, epebaj tea, ingyen, tarlóhere

Teának valók:
4 ezerjófű
2 Füstike (Fumaria officinalis L.)
1 Kálmos (hazánkban védett)
1 Kömény
1 Levendula
2 Borsmenta
1 Apróbojtorján (Párlófű)                                        (A képen tarló-here látható)
0,5 Fogpiszkálófű (Ammi visnaga (L.) Lam.)
1 Parlagi macskatalp
0,5 Harangláb (Aquilegia vulgaris L.)
1 Boldogasszony tenyere (Chrysanthemum balsamita L.)
2 Katángkóró (Cichorium intybus L.)
3 Benedekfű (Cnicus benedictus L.)
3 Édeskömény
1 Homoki szalmagyopár (Helichrysum arenarium (L.) Moench)
2 Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum L.)
1 Gyujtoványfű (Linaria vulgaris Mill.)
4 Csombormenta
(Mentha pulegium)
3 Tarló-here (Trifolium arvense)

Teakészítés: Az alapanyagokat összekevered, zárható üveg, vagy porcelánedénybe teszed. Este felforralsz, de csak lobogásig 5 dl vizet. 1 csapott evőkanál fű felét egy üveg, vagy porcelánedénybe teszed, leforrázod a vízzel. Mikor kihűlt, beleteszed a másik felét, reggelig állni hagyod. Reggel leszűröd, üvegbe töltöd. Étkezések előtt 2 órával kezdd meg elkortyolgatni, de ügyelj, hogy fél órával előtte idd az utolsó kortyot. A fél litert egy nap étkezéseire elosztva kortyold, azaz 1-1,5 dl egy étkezés előtt, ha 3-5x étkezel naponta. Az ötöt ajánlanám.

Fűszereid:
Kömény
Édeskömény
Lestyán (Levisticum officinale)
Borsika (Csombord)
Tárkony

Ne ijedj meg, a felét se fogod ezeknek megkapni, általában 5-6 összetevő már jó arány. A számok arányt jelentenek. Két dolgot jegyezz meg. Tilos édesíteni bármivel, még édesítővel is! (Kivétel a stevia-levél, ha be tudod szerezni. Élő bokrot itt rendelhetsz belőle.) Egyedül a méz engedélyezett, általában a selyemfűméz, de bármelyik virágméz jó, amelyik nem bánt. A másik. A fűszereket használd a szokásostól gyakrabban, és bővebben, bátrabban.

Ha babérlevelet használsz, azt főzd az ételbe, de ha kész, szedd ki és dobd el, mert benne hagyva Neked méreg! (Magas a ciántartalma, ami főzéskor még nem, de utána kioldódik. Minden más háziasszonynak is ajánlom, aki nem mérgezni, hanem etetni akarja a családját.)

Ehhez még annyit, a fűszereket soha ne főzd az ételbe. A vége előtt (ha leves, vagy főzelékféle) 20 peccel, de inkább 15-tel, ha sült 10-5 perccel a vége előtt tedd bele. Nem nagy cucc, és az ízek is intenzívebbek lesznek, mert nem viszi ki a gőz. Ráadásul az epét se bántják.

Kávét soha többé ne igyál. Itt a hagyományos babkávéra gondolok. Ajánlom helyette a bivalytejet, mert abban eleve ott a katánggyökér, ami jót is tesz. (Tulajdonképpen a cikória gyökere, hisz cikóriakávé, de az is katángféle!) Mivel azonban pörkölt ez is, nemigen jó Neked. Csak azért ajánlom, mert ha nem tudsz lemondani semmiképp, legalább szokj át erre.

Ha nincs kedved bajlódni, rendeld meg innen: Gyógytea24.huPlus500