navigáció

Csináld Magad Gyógyteák-trükkök

Hasznos holmik Csináld Magad Gyógyteák-trükkök

Előzetes a gyógyteákhozEzoteria, gyógyteák, bíbor kasvirág, talpmasszázs, ingyen jóslatok, Feng-shui, reflexológia, gyógyteák, gyógynövénykeverékek.

Szeretnék segíteni, így mostantól megrendelhetők a teaösszeállítások pontosan kimért kúrákhoz. A csomaghoz (papírtakarékosságból) e-mailben küldjük az útmutatót. A cuccosokat innen rendelheted meg: 
 
 
Õseink minden bajukra a természetben keresték az orvosságot, és az állatoktól ellesve a titkokat, évezredek alatt felhalmozták a tudást, amit mi már készen kaptunk. Az orvostudomány fejlõdése során górcsõ alá vette a gyógynövényeket, és először megpróbálta üzleti okokból tagadni, majd amikor már semmi szín alatt nem tudta, beintegrálni anyagi haszon reményében. Így aztán bárhogy titkolták, csak kiderült hasznos, áldásos voltuk.
 
De felhívom mindenki figyelmét, aki nem változtat más semmin, ne várjon csodákat! Nem mindegy, mit várunk tõlük, mikor és hogyan alkalmazzuk õket. A gyógytea, mint minden más hatásos szernek a nem megfelelõ alkalmazása, akár káros is lehet!
 
De miért is ne készíthetnénk el, akár nibden előképzés nélkül is? Magunknak készítve súlyos ezreket spórolhatunk meg, és csakugyan olyan alapanyagokat kapunk, amiket elvárunk. Ha még magunk is szedjük, a haszon kétszeres, és nem csak anyagi téren!

A különbözõ gyógynövények több eltérõ hatású hatóanyagot is tartalmaznak, ezért gondosan kell összeválogatni őket, hogy ne legyenek egymással ellentétes hatásúak, ezért egy-egy gyógynövény többféle betegség kezelésére is alkalmas lehet.  Van viszont még egy nagyon fontos szempont, mert vannak olyanok, amik egymással társítva akár halálosak is lehetnek. Mint például az étkezésben. Elmagyarázom:

Az ételízesítők benzoátokat tartalmaznak, ami önmagában nem gond, ebben az egyik ilyen gyártó cég "tudósának" igaza van. De ha C-vitaminnal (aszkorbin-sav) találkozik, a hírhedt benzollá (Benzol, xylol, tuluol) válik, ami bőr, idegméreg, és vérrákot (leukémia) okoz. Mi volt a cinikus megjegyzés erre? Az állatvilág 3 állatának szervezete nem képes számottevő C-vitamint előállítani, és ebből az ember az egyik, tehát ....

A hiba a gondolkodásmódjukban az, hogy viszont minden nap beviszünk ilyen-olyan formában C-vitamint, ha akarjuk ha nem, mert már a kenyérbe is tesznek. De ugyanez a gyógyteákra is érvényes. Babérlevelet pl. nem használhatunk csersavas, vagy savas növényekkel, mert kioldják a ciánt belőle, ami ugye nem egy jó dolog. De nem ehetünk mandula, vagy barackmagokat se ugyanezen okból savas dolgokkal. Szabad tehát citrommal ízesíteni? De vegyük csak sorra a gyógyteázás szabályait!

Sok, gyógynövényekkel foglalkozó könyv (Maria Treben pl) olyan túlzásokat ír a gyógynövényekrõl, amik egész egyszerűen elképesztő gondatlanságok a szememben, mert olyan elvárásokat szülnek, amiknek egyszerűen nem tudnak megfelelni a gyógyteák, mert nem csodatevésre vannak. A hozzá nem értõket így megtévesztik, és ezzel akár örökre elfordulnak a gyógyfüvek alakalmazásától, tehát többet ártanak, mint használnak!

A jól megválasztott, jól elkészített tea gyorsítja, elősegíti a gyógyulást, képes kiegészíteni, támogatni az orvosi kezelést. Ehhez azonban az orvosnak is tudnia kell róla, nehogy egymással ütköző hatóanyagokkal kezeljen. Szinte az összes mai orvosság a gyógynövények hatóanyagainak a lekoppintása steril körülmények közt gyártva! Érted ugye miért kell olyan gondosan odafigyelni?

Legcélszerûbb orvos, vagy gyógynövényes segítségével teakúrába fogni, nélkülük csak akkor alkalmazzunk gyógynövényeket, ha olyan tüneteink vannak, melyek nem igényelnek orvosi hozzáértést vagy felügyeletet, és nem szenvedünk semmilyen szervi betegségben. Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk orvoshoz, gyógyszerészhez. A nem megfelelõen kiválasztott gyógytea késleltetheti a gyógyulást, rosszabb esetben káros is lehet.

A kívánt hatástól függõen naponta egyszer (hashajtók, elalvást segítõ teák), illetve többször (hársfavirág, kamilla, csalán) fogyaszd a gyógyteákat. Kedvezõ hatást már 1-2-3 nap alatt is elérhetsz, attól függõen, mi volt a probléma., de van amelyiknél 3-4 hét, mire hatni kezd. Ilyenek pl. a méregtelenítõ teakeverékek, amiket 3-4 hétig szükséges fogyasztani ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. A gyógyteák fogyasztását a teljes tünetmentességig, majd utána még 1 hétig kúraszerûen ajánlatos folytatni. A kúraszerûen folytatott alkalmazással ugyanis biztosabb gyógyulás érhetõ el, és ezzel megelõzhetõ a betegség kiújulása is. Semmi esetre se válts át 1-2 naponta más-más teára, mert az határozottan káros a szervezetre! De vannak olyan sokkoló teák, amiket viszont kifejezetten tilos hetekig inni, mert hatóanyaguk felhalmozódva méreggé válik!

A gyógynövények fogyasztása során fontos a ciklikusság elve, mert az emberi szervezet is ciklusosan mûködik. Ez csak annyit jelent, hogy szabályos idõközönként szüneteltetni kell a kúrákat! A tea fogyasztása csak akkor lesz eredményes, ha azt következetesen és kitartóan végzed a megfelelõ adagolás és táplálkozás mellett.

Hogyan ízesítsük?

Általában sehogy, mert gyakran a méz cukorja, a citrom sava rontja a hatást. Ha képtelen vagy meginni egyik-másikat, a keverékek ízesíthetõk citromhéjjal, vagy málnalevéllel, de vannak olyan keverékek, melynek a menta, a citromfű, a fahéj ad kellemes ízt. Ezt kiki ízlése szerint döntse el.

Teázni nem szabad  "hübelebalázs", módján, oda kell figyelmi rá. És ha már minden kötél szakad, miért ne tehetnéd szebbé, kellemesebbé egy szertartással? A gyógyteákat apró kortyokban kell inni, megtisztelve minden  kortyot, hogy a nyállal keveredjen, mert elárulom a titkot, a nyál az egyik legfontosabb hatóanyag benne! Ha otthon iszod, hallgass zenét közben, de ne death-metalt, ha megkérhetlek. Dõlj hátra kényelmesen; vagy csak helyezkedj el kényelmesebben, és gondolj arra, amiért teszed. Gondolj a gyógyulásra.

A szedéséhez pár tanács. Csak tiszta füveket szedj, minimum 500-800 méterre az utaktól! Ha ezt nem tartod be, többet ártasz, mint használsz. Ne szedj eső után, ne mosd le. A legtöbbet árnyékban szárítsd, általában fejjel lefelé lógatva. A gyökérféléket (pl rebarbara, gyermekláncfű gyökere) célszerű frissen feltallérozni. Hamarabb kiszárítható. Tejnedvűeket azonban nem szabad letallérozni.  

Elég nehéznek tűnik, de nem az, csak vésd észbe a dolgokat, és ne akarj magad kombinációkat összeállítani. Előképzés nélkül nem érdemes okoskodni.

PapiPlus500