navigáció

Ghana


A Ghánai Konyha


A ghánai konyha egyik legkedveltebb fűszere a csípős paprika. Por alakban, vagy szárítva, a csutkájával együtt összetörve használják. A második helyen a paradicsompüré van.

Legfontosabb növényeik a JAM-fajták és a KASZAVA*. A jamhoz, melynek gumós gyökerét eszik, igen sok rituális szertartás tartozik. Évente megünneplik a jamszedés kezdetét.

Az Atlanti-óceán mentén jelentős szerepe van a halaknak. Sok különös, ötletes receptjük van.

Ghánai különlegesség az ABOBOJE, más néven a fűszeres BAMBARA (apró fehérbabból készült főzelék). Jellegzetes étel a KAKRO is, a banánnal készült gombóc, amit ital mellé vagy körítésként fogyasztanak. A főzőbanánt fűszerekkel famozsárban péppé zúzzák, pirított, finomra őrölt kukoricát kevernek hozzá.

Nemzeti eledel az erjesztett kukoricalisztből készült gombócféle, a KENKI is, amit száraz banánlevélbe csavarnak és sós vízben kifőznek. Húsokkal, mártásokkal, halakkal fogyasztják.

A tojás megbecsült és fontos élelmiszerük. Sok hiedelem fűződik hozzá.

Bár Ghána kakaó termesztő ország, alig van szerepe az étkezésben. Annál nagyobb a gyümölcsöké, különösen a banáné és a narancsé. A narancs sokszor a vizet(!!!) is helyettesíti.

Ha vendéget várnak, büfészerű megoldást választanak. A felkínált étvágygerjesztőket kis méretű lopótökből készült tálkákba teszik. Ezekbe kerül a PILI-PILI, Ny-Afrika kedvelt csipegetője. Száraz, csípős paprika magjából, rizspuffancsból, mazsolából, sós mogyoróból készül.


* Kaszava (kasszava, manióka, mandióka): a trópusok egyik legfontosabb keményítő tartalmú növénye, a burgonyával, édes burgonyával együtt az emberiség legjelentősebb gumós keményítőnövényei. 1-5 m magasra megnövő cserje járulékos gyökerei gomó szerűen, megvastagodnak. Egy növényen 5-10 ilyen gyökérgumó fejlődik.(Mérte 5 m hosszúságút is.)

A maniókából nyert liszt és a belőle készített keményítő - a TÁPIÓKA-

D-Amerika indiánjainak legfőbb tápláléka, Afrikában főleg a trópusokon termesztik.

Ebből készül kasszava-sör és több alkoholos ital is. Pudingporok, egyéb édességek készülnek belőle.

Csak kultúrnövényként ismert, i. e. 4000-ből Peruból, 2000-ből Mexikóból vannak róla adatok.