navigáció

Miskolci kocsonya


Miskolci kocsonya

Hozzávalók:Cuccos Boszorkánykonyha! Egytálételek. Miskolci kocsonya.
2 kg kocsonyahús
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
1 db enyhén csípős csövespaprika
12 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 g egész bors

zellerlevél.

Elkészítése: A kocsonyahúst, (fejet, farkat, körmöt, bőrkét) nagyon jól megmossuk, szükség szerint leperzseljük, és több vízben ismét alaposan tisztára mossuk. Az így előkészített kocsonyahúst annyi hideg vízbe rakjuk fel főni, hogy kb. 2-3 ujjnyival ellepje. Amikor felforrt, szűrőkanál segítségével a habját leszűrjük, sárgarépával és fehérrépával bezöldségeljük, hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, és sóval, szemes borssal ízesítjük. Vigyázzunk arra, hogy takaréklángon, gyöngyöző forrással főjön - így a kocsonya nem lesz zavaros, kristálytiszta levet kapunk. Addig főzzük, amíg a hús olyan puha lesz, hogy a csontról könnyen leválik. Ekkor néhány percig pihentetjük, ülepítjük, a paprikát kidobjuk. Szűrőruhán keresztül levét leszűrjük, és merőkanállal a tetején lévő zsírt eltávolítjuk. A húst a csontokról lefejtjük, kisebb darabokra vágjuk, és a tányérokba úgy osztjuk szét, hogy egyformán jusson húsos, zsíros és bőrös rész. A kocsonya levét megkóstoljuk, szükség szerint utánízesítünk, majd ráöntjük a kirakott húsra. Ezután teljesen kihűtjük, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Citromkarikával, petrezselyem, vagy zellerlevéllel díszítjük.

Ttányérra rakás előtt forró vízbe mártjuk a dermesztő edényét, úgy könnyen kijön belőle. Van aki a húsát nem szereti, de a zöldségét igen, annak úgy adagoljuk. Tálaláskor kinek-kinek szokása és ízlése szerint paprikát, borsot, sót, ecetet és citromlevet is adunk. A toastkenyeret csíkozunk föl, a csíkokat megpirítjuk, enyhén megdörzsöljük fokhagymával, és külön tálon adjuk középre.Kommentek:
Papi írta 2010-11-14, 10:11:50-kor

Előbbi kommentem óta két kocsonyafesztivál is volt. Ma már híres vendéglők se tartják zsenántnak kiállni az utcára a kocsonyájukkal. A Marinénik ott kínálják tenyérből-tányérból a saját kocsonyájukat a nagy múltú, nagynevű vendégházak mellett, és láss csodát, titkokat súgnak egymás fülébe. Szemet-szájat gyönyörködtető a választék! Aki szereti a finomat, februárban Miskolcra megy kocsonyát kóstolni!

Papi írta 2008-08-07, 18:18:04-kor

A Miskolci Kocsonyának története van. A "remeg, mint béka a miskolci kocsonyában" onnan ered, hogy az Avasi pincesor egyik korcsmárosnéja a borospincébe szaladt le a frissen elkészült kocsonyával, hagy dermedjen meg ott. Igen ám, de egy varangycsalád lakóhelyül utalta ki magának a pincét, és brekianyu úgy döntött, fürdőt vesz a meleg lében. Annyira belefeledkezett, hogy a híresen sűrű lé ráfagyott. A korcsmárosnétól meg kocsonyát kértek, leszaladt hát egy szál gyertyával, felkapta a legközelebbi tálat, felrohant, és sebtében a vendég elé tette. Ma már nem tudjuk, ki pislogott sűrűbben, a vendég, a béka, vagy a korcsmárosné. Egy biztos. A Miskolci Kocsonyafesztivál már világhírű. Annyi féle, fajta kocsonyát elképzelni nem lehet, amit azon kínálnak. De bárhogy variálják is az ízét, az alaprecept állandó.