navigáció

Teák


A teáról

 


Ahogy a feketelevesnek, azaz a kávénak számos ember vált hódolójává, úgy tett szert a tea is meglehetősen nagy rajongói táborra. Ennek ellenére, hajlamosak vagyunk megelégedni annyival, hogy a papírdobozból előkapott filtert gyorsan belelógassuk egy csésze forró vízbe, amit aztán hamarjában, kapkodva felhörpintünk.

A tea azonban ennél jóval több.

A teafajtákról

A Cameliák családjába tartozó, örökzöld növény friss leveleinek leszüretelése után a leveleket különböző előkészítési eljárásoknak vetik alá. A feldolgozási módtól függően a teának három fő típusát különböztetik meg:

A világon a legelelterjedtebb a fekete tea. Ennek karakteres ízét, erőteljes zamatát és nem utolsó sorban serkentő hatását a következő előállítási fázisokkal érik el:

Fonnyasztás

A frissen szedett leveleket állványokon szétterítik, és felmelegített levegőt fúvatnak rájuk.

A folyamat végére a levelek súlya csaknem felére csökken.

Hengerlés

A leveleket lapos felületen összezúzzák, így felszabadulnak az alapvető olajok, enzimek és kialakul a tea tipikus íze és aromája.

Fermentálás

A tealeveleket egy speciálisan kialakított helyiségbe viszik, ahol a levegő magas páratartalma miatt a levelekben megindul az erjedés folyamata.

Ennek eredményeként a levelek rozsdabarna színűvé válnak.

Hőkezelés

4 óra fermentálás után forró levegő befújatásával megállítják az erjedést.

Rostálás

Rázósziták segítségével szétválasztják a finomabb leveleket a durvább részektől. Az így preparált levelek raktározhatóvá és szállíthatóvá válnak.

A zöld tea készítésekor a frissen leszedett leveleket csak fonnyasztják és szárítják, nem vetik alá az erjesztési fázisnak. Így születik a különlegesen fanyar aromájú, világos vagy arany zöld színű tea, amelynek rákmegelőző hatását tudományos kutatások is bizonyítják.

A fekete és zöld tea közötti átmenetet az Oolong tea, azaz a szűztea képezi. Az Oolong teát csak részlegesen, 2 órán keresztül erjesztik.

A szűztea mindig leveles tea, amelyet nem tesznek ki a hengerlés folyamatának. A levelek zöldes barna színűek, a belőlük készített világos, narancsos barna ital, pedig némiképp gyümölcsös ízű.

A tea összetétele

Polyphenolok (= tanninok)

A Polyphenolok természetes anyagok, amelyek az erjesztett tea jellegzetes színéért és ízéért felelősek. A zöld és a feketetea egyaránt tartalmaz polyphenolokat. Egy csésze tea kb. 2 mg polyphenolt tartalmaz.

Koffein (=tein)

Míg a feketekávét kifejezetten koffeintartalmának serkentő hatása miatt fogyasztják, addig a teát főként különlegesen finom íze és aromája miatt választja az ember. Pedig a teában is megtalálható a frissítő, élénkítő hatású koffein. Egy csésze jól elkészített (azaz kevés ideig áztatott) feketetea koffeintartalma csupán alig fele egy hasonló adag kávéénak.

A tea serkentő hatása attól különbözik a kávéétól, hogy míg a kávéban lévő koffein rövid ideig serkenti a szervezetet, addig a teában lévő élénkítő anyagok hosszan fejtik ki hatásukat. Téves nézet az, hogy ha tejet vagy más ízesítőt keverünk a teába, nem lesz olyan erős. A hatóanyagok nem hígulnak fel, ilyenkor is ugyanúgy hatnak, pusztán a cserzőanyagok töménysége módosul.

Fluor

A teában a fogakra kifejtett jótékony hatásáról ismert fluor is megtalálható. Két csésze tea fedezi a napi fluorszükséglet egy tizedét.

Az egészséges tea

A tea rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges életmód kialakításához. Tej, citrom, cukor nélkül, pusztán önmagában fogyasztva a legegészségesebb, és szinte kalóriamentes. A gyakori teafogyasztás jótékonyan hat a bőrre és a szervezet vízháztartására.

Az egészséggel kapcsolatban leggyakrabban mégis a polyphenolokat emlegetik. Ezek a természetes anyagok erősítik a szervezet krónikus betegségekkel, illetve a dohányzással, stresszel és más ártalmas hatásokkal szembeni ellenálló képességét. A tea rendszeres fogyasztása ily módon növeli a szervezet ellenálló képességét és segít az egészség megőrzésében.

A legegészségesebb teának a japánok és a kínaiak nyomán a zöld teát tartják. Az említett ázsiai országokban naponta négy vagy még annál is több csésze zöld teát fogyasztanak az emberek, ezáltal fokozódik általános erőnlétük, jó közérzetük és egészségük. A zöldteáról kialakult jó véleményt a legújabb tudományos kutatások is alátámasztják, amelyek egyértelműen rámutattak a zöldtea rákmegelőző hatására.

 

A finom tea titka

Ha úgy érezzük, szervezetünkre nincs jó hatással a kávé koffeintartalma-, és ezért választjuk inkább a teát, elsőként a tárolásra kell odafigyelnünk. Hűvös, száraz, sötét helyen tartsuk teakészleteinket, így a készítmények akár 2 évig is megőrzik eredeti ízüket, aromájukat. Vigyázat! Ne tegyük olyan dobozba a teafüvet, amelyben korábban kávé vagy más fűszer állt. Sőt, ha lehet, a teatároló edények közelében se tartsunk fűszerféleséget, mivel a teafű könnyen átveszi azok ízét.

Igazán finom és nem túlzottan erős teát a következőképp készíthetünk:

A teavizet mindig frissen, egyenesen a csapból engedjük a kannába.

Ha a víz nem elég forró, az aroma nem tud teljes egészében kioldódni. Igazán jó teát csakis forrásban lévő vízzel készíthetünk. Mindig egy tea filtert, vagy egy teáskanálnyi teafüvet számoljunk személyenként. A teát körülbelül 3-5 percig áztassuk a forró vízben, hogy az íze kiteljesedjen. Így megakadályozzuk azt is, hogy a teában található koffein nagy része, illetve a cserzőanyagok a szükségesnél nagyobb mértékben kioldódjanak és esetlegesen idegességet (koffein) vagy gyomorégést (cserzőanyagok) okozzanak. A jó tea mindig frissen készül. A tea rosszul tűri a tárolást, és gyorsan kihűl. Ezzel aromája minőségéből is veszít. Melegen tartására szerezzünk be fedeles kannát vagy bögrét. Általában a fent felsorolt három teafajta mindegyike - az íz világtól függően más arányban -, előfordul az ízesített teákban. Nem úgy a gyógyhatású herbateákban, amelyeket egyszerű forrázással készíthetünk a legkülönfélébb növények szárított virágából, vagy bogyókból, héjakból, magvakból, és gyökerekből.

 

A gyógyteákról

Olyan fáradt vagyok, hogy mozdulni is alig bírok. Nincs kedvem már enni sem. Csak aludni szeretnék. Bizonyára ismerős mindenki számára esténként a szituáció. Ilyenkor, ha le is fekszik az ember, csak álmatlanul forgolódik az ágyban, pihenni, pedig végképp nem tud. Például ezen a problémán is enyhítenek a gyógyteák, amelyek nemcsak segítenek elfeledtetni a nap fáradalmait, hanem könnyen elkészíthetőek, egészségesek és finomak is. Csupán azt kell tudnunk, hogy melyik problémára melyik teafüvet kell kiválasztanunk a konyhaszekrényből.

A teafőzés művészete

Itt a teaszezon. A kérdés csak az, hogy tudunk-e teát főzni. Helyes elkészítésének ugyanis komoly szabályai vannak, és ha nem csak forró, hanem egyben igazi, finom teát akarsz inni, akkor jobb, ha ezekre odafigyelsz.

1. Csak minőségi teát használ. Ha első pillantásra drágának is tűnik, a tea még így is a legolcsóbb ital, ha kiszámoljuk egy csésze árát.

2. A helyes tea-mennyiség ne legyen kevesebb csészénként egy teáskanálnál.

3. Alaposan forrald föl a vizet. (Kemény víznél ez akár 3 perc forralási időt is jelenthet.) Ha nagyon klóros a víz, akkor fedő nélkül forrald a vizet.

4. A teáskanna legyen kerámia, üveg, vagy porcelán, és ami még fontosabb: ne mosd ki mosogatószerrel. Mielőtt beleöntenéd a vizet, melegítsd fel forró vízzel. A teafű áztatásához ne használj tea-tojást, mert abban kevés mozgástere van.

5. Kb. négy percig, hagyd ázni, de soha sem tovább öt percnél. A teában lévő tein (koffein) ugyanis 3-4 perc alatt majdnem teljesen kiázott, ezután már csak a cserzőanyagok távoznak. Mielőtt kiveszed a teafüvet a vízből, még egyszer mozgasd meg egy kicsit.