navigáció

Fagylaltok


A fagylaltgéppel történő fagylaltkészítés

Ahhoz, hogy a fagylaltunk igazán jól sikerüljön, bizonyos szabályokat mindenképpen be kell tartanunk.

1. Sohasem szabad a fagylaltgép tartályába több folyadékot (fagylaltmasszát) tölteni, mint amennyi a gép használati utasításában szerepel.

2. A receptekben megadott nyersanyagmennyiségeken csak úgy szabad változtatni, ha mindegyik anyagot arányosan növeljük vagy csökkentjük, ellenkező esetben a fagylalt íze jelentősen megváltozik.

3. Lehetőség szerint minden, a fagylaltgépbe kerülő anyag előhűtött, azaz jó hideg legyen, ezzel jelentősen csökkenthetjük a fagylalt fagyasztásának idejét.

4. A már elkészült fagylaltot két órán belül el kell fogyasztani, vagy pedig adagokra osztva a mélyhűtőbe kell tenni.

5. Felolvadt fagylaltot nem szabad újrafagyasztani, mert a benne elszaporodó baktériumok gyomorpanaszokat, súlyosabb esetben ételmérgezést is okozhatnak. A fagylaltok, különösen a tejjel és a tojással készült fagylaltok igen romlékonyak. Azért sem ajánlatos újrafagyasztani, mert a fagylalt állaga ilyen esetben jelentősen megváltozik, azaz jégkristályokká fagy a benne lévő, előzőleg már felengedett folyadék.

6. Ha a megadott recept szerint főznünk kell a fagylalt masszáját, akkor azt csak akkor önthetjük a fagylaltgépbe, ha teljesen kihűlt. A forró fagylaltmasszát úgy hűthetjük ki a leggyorsabban, ha egy üvegbe öntjük, amit hideg vízzel telt nagyobb edénybe rakunk, majd a vizet alatta többször váltogatjuk. Ezután befedve betesszük a hűtőszekrénybe, és egy-két órán keresztül előhűtjük.

7. A receptekben lévő cukor helyett bátran használhatunk mézet, az, gyorsabban oldódik, és simább lesz a fagylalt. A parfékba mesterséges édesítőszert is tehetünk.

Bizonyos vagyok benne, hogy a háziasszonyoknak a fagylaltgépben - amelynek beszerzését ezúton is tanácsoljuk - nagy örömük telik, és gyakran fognak vele fagylaltot készíteni. Annál is inkább, mert bizonyára lesznek olyan kedvenc ízeik, amelyeket sehol sem kapnak meg készen, csakis otthon tudják elkészíteni.

A házi fagylaltkészítés eszközei

Ahhoz, hogy igazi fagylaltot készíthessünk, néhány alapvető eszközre van szükségünk. Ezek közül a legfontosabb a háztartási fagylaltgép, amely nélkül nem tudnánk a szokásos konzisztenciájúra fagyasztani a fagylaltot.

A fagylaltgép használata oly könnyű, hogy még egy tízéves gyerek is könnyűszerrel készítheti el benne kedvenc fagylaltját. A füles bögréhez hasonlító tartályban van egy kivehető jégakku betét, amelyet, a fagylaltkészítést megelőző napon be kell tenni a mélyhűtőszekrénybe, legalább mínusz 18 fokra. Mielőtt a fagylaltmasszát beleöntenénk a "bögrébe", visszahelyezzük a csonttá fagyott jégakkut, ráillesztjük a keverőlapátot, majd a tetejére csavarjuk a kis elektromos motorral működő fedelet, amely egyenletes keveréssel biztosítja, hogy a fagylalt simává, jégkristályoktól mentesen készüljön el.

A kész, megfagyott fagylaltot egy-másfél óra hosszat benne hagyhatjuk a gépben, természetesen befedve egy darab alufóliával, és a hűtőszekrény normál hűtőterében elhelyezve. Így pontosan időzíthetjük a tálalás idejét. Ha a fagylaltot nem azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor a fagyasztás után rögtön adagokra osztjuk (erre a célra a legjobban megfelelnek például a vajkrémes, tetővel ellátott műanyag dobozok), és a tetejére ráírjuk, hogy milyen fagylaltot és mikor tettünk bele. 75 dkg fagylalt körülbelül 4 db vajkrémes dobozba fér be. Ez mintegy 32 kicsi (vagy 16 nagy) gombóc fagyinak felel meg, tehát egy négytagú családnak nagyon bőven elegendő egyszeri nassolásra.

A másik fontos fagylaltkészítő eszköz a turmixgép, amelyben jó habosra, masszává keverhetjük a különféle fagylaltalapanyagokat. Előfordulhat, hogy olyan nyersanyagból készítünk fagylaltot, amely nagyon kemény. Ezért szükségünk lehet egy kis aprítógépre, amely egyben turmixgép is, kétféle tartállyal. Ha pedig kemény habbá kell felvernünk a tejszínt vagy a tojásfehérjét, akkor elektromos habverő vagy háztartási robotgép lehet a segítségünkre.