navigáció

Őszibarackbefőtt


Őszibarackbefőtt

Hozzávalók:
2,5 kg őszibarack
1 liter víz
40 dkg cukor
1 citrom
üvegenként egy csipet citromsav
üvegenként 1 db szegfűszeg

Elkészítése: A hibátlan őszibarackot megmosás után vékonyan lehéjazzuk, és éles kis kissel gerezdekre, vagy félbe vágjuk. Rögtön beledobjuk egy előkészített mély tálba, melybe a citromot is belefacsarjuk a megbarnulás ellen. A vízbe felteszünk cukrot, beledobjuk a saccolt szegfűszeget, és a citromsavat. Felforraljuk, kis adagokban belemerjük a felaprított gyümölcsöt, és ha ujjraforrt, kifőzött, forró üvegekbe merjük a gyümölcshúst, és rámerjük a levet, majd celofánnal és vékony befőző gumival leszorítjuk az ismert köztesszaliciles trükkel, és a tetejét rácsavarjuk. Szárazdunsztba tesszük, jól körbebugyoláljuk, így hagyjuk kihűlni.

Ha van otthon alkohol, üvegenként maximum 1 ek-lal tegyél bele, mert biztosabban eláll.
Nem minden barackot hámozunk meg. Én is jobb szeretem a héjastul eltettet, ezerszer jobb az íze. Vannak apró, magozhatatlan, úgynevezett köpöttbarackok (kiköpött magról nevelkedett fák) amik befőttnek a legfinomabbak. Ízüket az agyonnemesített fajták meg se közelítik, igaz, ezek magja, héja eltávolíthatatlan, de valamit valamiért. Akit idegesít az evés, ne üljön asztalhoz.
Az őszibarackban az a jó, hogy nem csak magában eltéve finom. Ha 5 literes üveget tudok szerezni, akkor abba emeletes eltevést alkalmazok. Őszibarack, sárgabarack, narancs, és dinnye, körte-emeletek jönnek egymásra, és a szinteket meggy, vagy begónialevvéllel különítjem el. Igazi ritkaságok, és a spájz egyhangúságát is jótékonyan befolyásolják.
Az őszibarackbefőtt rengeteg desszert alapanyagául is isteni. Ilyen pl a Gyümölcsös túrókrém, vagy az Alvóbarack gyümölcsös joghurtágyon.