navigáció

Vödrös savanyúság


Vödrös savanyúság (Julika receptje)

Hozzávalók:
12 l hideg víz
8 dl 20%-os ecet
50 dkg só
50 dkg kristálycukor
Patikában lemérendő:
4,5 dkg Na-benzoát
1,3 dkg borkén
1,8 dkg citromsav
3,7 dkg timsó
Fűszerek:
1 cs mustármag
1/2 cs babérlevél
1/2 cs koriandermag
1/2 cs szemes feketebors
1 marék kapor
1 marék borsika.

Elkészítése: A patikában leméreted a hozzávalókat, otthon egy 16 literes vödörben a fűszerek kivételével összekutyulod a többit, és addig kevered, míg minden felolvad benne. Akkor egy másik 16 literes vödörbe a kettő közt egyenletresen szétméred, majd a fűszereket kettéosztva a vödrökbe öntöd. Innentől kezdve pakolhatsz bele szinte mindent. Amit beleraktál, átmérőtől és fajtától függően 3-6 hét után fogyasztható.

Mi úgy szoktuk, hogy az uborkát az egyikbe, és amellé semmi mást soha,  a paprika (és főleg a csípőspaprika) kivételével és a zöldségeket a másikba. Kedvelt zöldségsavanyúságok: karfiol, brokkoli, paprika, sárgarépa hasítva, zöld dinnye, zöld paradicsom, káposztafej egyben (csak a csumáját vágjuk ki.), kis patisszon, cukkínibébi, tök.
Szinte bármi mehet bele, amit szerettek savanyítva. No persze kivételek vannak. Ilyen pl. a hagyma. Sose rakd közéjük, mert mindennek elrontja az ízét. Ha feltétlenül akarsz azt is eltenni, külön 8 literes edénybe vegyél ki a levéből, és abban savanyítsd, de mást ne tegyél hozzá, és ha elfogyott, a levét se öntsd vissza a többihez.
A vödörbe bármikor pakolhatsz, mi, mikor olcsó, és mi érik, folyamatosan fogyasztható belőle, nem igényel hermetikus zárást. Egyet igényel. Távol legyen minden kenyérfélétől, morzsa ne kerüljön bele, mert egyetlen morzsácskától megpezsdül, és akkor öntheted ki
az egészet.
Az ebben eltett savanyúságod friss, ropogós lesz, megőrzi a beletett zöldségféle aromáját, zamatát, nem "ázik" el benne semmi. A savanyú karfiolról, a brokkoliról
csukott szemmel megmondod íze után, hogy mi, és sorolhatnám a magozott zöld szilváig.