navigáció

Ribizlibefőtt


Ribizlibefőtt főzés nélkül (Rebi mami receptje)

Hozzávalók:
1 kg ribizli
1 kg kristálycukor
1 ek főzőrum üvegenként
1 szelet citrom
üvegenként.

Elkészítése: A ribizlit leszárazzuk, 1 éjszakára annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi. Másnap leöntjük, több lében átmossuk. Ennyi mennyiséghez durván 4 dl vizet felteszünk főni, addig forraljuk, míg 1/2 decit elfő, akkor a cukor felével tovább főzzük, míg újra felforr, és felolvad. A ribizlit szétmérjük 7 decis kifőzött befőttes üvegekbe, mindegyikre teszünk 1 citromszeletet héjastul, mind közepébe szúrunk egy szegfűszeget, elosztjuk rá a maradék cukrot, majd a sziruppal nyakon öntjük. Beleöntjük a rumot, lefedjük, és lassan kihűtjük.

Ha jól csináltad, és gondosan kidobtál minden hibás szemet, nem fő ki belőle semmi, benne marad minden értékes, és mire összeérnek, finom, különleges befőtted lesz! Mindhárom ribizlifélét, és a jostabefőttet is így csinálom. A fekete vaddisznóhoz, szarvashoz jó, a piros őzhöz, nyulhoz, a fehér halakhoz, szárnyasokhoz, és szoktam eltenni egy üveg vegyest is. Kevesen ismerik, épp ezért nagy meglepetés, ha vendégek jönnek. Nem beszélve a gyerekekről. Ennyi alkohol senkinek sem árt, és a húsok mellé is kiváló. Kacsasültek, Kakassültek, egyéb különleges szárnyasok, vadak mellé finomabb az áfonyánál is!

A citromszeletet naranccsal váltsd fel, ha a feketeribizlit teszed el, és ez esetben, na meg a fehérnél a szegfűszeget is felejtsd el.