navigáció

Szilvásgombóc


Szilvás gombóc

Hozzávalók: Boszorkánykonyha! Egytálételek, Szilvás gombóc. Ingyen letölthető receptek, szakácskönyvek, finomségok, ételek, italok. Konyjhaművészet, ajándékok.
1 kg burgonyatészta
20 szem magvaváló, kissé kemény szilva
20 db mokkacukor
1 mokkáskanál őrölt
fahéj
10 dkg vaj (vagy margarin)
15 dkg zsemlemorzsa
a tetejére fahéjas porcukor ízlés szerint
só a tészta főzéséhez.

Elkészítése: A burgonyatésztát lisztezett gyúrótáblára teszem, majd egy nagy, fél cm vastag lappá nyújtom. Közben kissé meglisztezem, hogy a nyújtófa ne ragadjon a tésztához. A tésztalapot 20 egyforma kockára vágom, és félreteszem. A szilvákat megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. A magok helyére egy-egy kockacukrot teszek, beleszórok fahéjat. Minden tésztakocka közepére helyezek egy cukros-fahéjas szilvát, majd a tészta négy sarkát összefogva, lisztezett tenyeremben gombóccá gömbölyítem. Ugyancsak lisztezett deszkára teszem a töltött tésztákat. Nagy, mély lábosban (amelyben egymás mellett elférnek a gombócok), bő, sós vizet forralok. A lobogva forró vízbe egyenként, kis szünetekkel óvatosan beleeresztem a gombócokat, ügyelve arra, hogy a víz forrása egy pillanatra se szűnjön meg, mert a gombóc ahelyett, hogy főne, ázni fog. 7-8 perc alatt megfőzöm. Közben a vajon világosra pirítom a zsemlemorzsát, majd a lecsorgatott gombócokat egyenként megforgatom a pirított morzsában. Fahéjas cukorral meghintve tálalom. Akár dupla adagot is érdemes belőle egyszerre készíteni, mert a megmaradt gombócok a mélyhűtőben lefagyaszthatók.

Beszáradt, kemény szilvalekvárral is tölthető a gombóc, akkor nem teszek bele kockacukrot. Sárgabarackkal vagy ugyancsak beszáradt sárgabarackdzsemmel is nagyon finom. Elmaradhatatlan körete a nudli.