navigáció

Bodzaszörp variációk


Bodzaszörp (Diétás)

4 liter szörphöz
10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt bodzavirág 1 cm-es szárral, 2 nagy lédús citrom, 1 kg kristálycukornak megfelelő édesítőszer (azért így írom, mert nem tudhatom mid van otthon. Akár a tablettások is jók. Olvasd le az adatokat, szorozz, ossz, aztán rajta!), 2 evőkanál ecet, 3 dkg. citromsav, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum (amit helyettesíthetsz szalicillel, de vigyázz, az erősen rákkeltő, ne a szörpbe rakd!), 1 mokkáskanál só

A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk az édesítőt. A citromot forró vízben megmossuk, és egészen vékonyan karikákra vágjuk. Rátesszük a virágokra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag vagy fakanállal - megkeverjük. Mindennek teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha nem akarsz a natriumbenzoáttól bőrrákot, vagy leukémiát kapni, szalicilt használj, de ne bele! Kend le az üveg száját kívül ezzel, aztán kösd le celofánnal. A celofánt félvastagon hintsd meg szalicillal, kend szét rajta az ujjaiddal, majd egy másik celofánnal zárd le. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk, utána zárjuk le a második réteggel.

Bodzaszörp I.

3 kiló cukorból 6 liter vízzel sűrű szirupot főzünk, majd kihűtjük, és 10 deka borkősavat, 3 felszeletelt citromot meg 10 nagyobb bodzavirágfejet rakunk bele. 1 hétig érleljük, mindennap egyszer - kétszer megkeverjük. Utána leszűrjük, üvegbe töltjük. Ahhoz, amit télire készítünk, literenként 1 mokkáskanál tartósítószert is adunk, vagy szalicilt a fent leírt módon.

Bodzaszörp II.

4 kiló cukorból 4 liter vízzel és 10 deka borkősavval szirupot főzünk. Langyosra kihűtjük, majd 40 ernyő lecsipegetett bodzavirágot, 2 karikákra vágott citromot és még 2 citrom levét adjuk hozzá, és 5 napon keresztül...... stb stb.

Bodzaszörp III.

4 liter víz, 8 kiló kristálycukor, 15 deka borkősav, 6 apróra vagdalt citrom, 2 lapos kiskanál tartósítószerből szirupot főzünk, lehűtjük, 30-40 megmosott bodzavirágrnyőt teszünk bele, naponta megforgatjuk benne 6 napig, azután stb.stb....

Kellemes ízú nyári szomjoltó ital. Érdemes elkészíteni. Jellegzetes íze változatossá teszi a cukrozott üdítők egyhangúságát.