navigáció

Csipkebogyólekvár, hacsedli, hecsedli

Receptek Befőzés, tartósítás Lekvárok, dzsemek, ízek Csipkebogyólekvár, hacsedli, hecsedli

Hacsedli, hecsedli (csipkelekvár) Rebi Mami receptje))Csipkelekvár, hacsedli, hecsedli, ingyen szakácskönyvek, receptek, Cuccos Boszorkánykonyha

Hozzávalók:
4,5 kg csipkebogyó
2 liter víz (de a bogyótól függ. A lényeg, amennyi
épp ellepi!)
3 kg kristálycukor

Elkészítése: A csipkebogyók két végét levágjuk. Nem ajánlom csipkedni, majd megtudod miért, ha mégis kipróbálod. Megmosod alaposan, és felöntöd annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforralod, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára főzöd. Akkora lyukú szűrőn átpasszírozod, amin a magok nem tudnak átmenni, de itt még nincs vége. Egy nagyon sűrű szitán még átszűröd, (tüllszitán szoktam) hogy a csipke szúrós kis szálkái ne menjenek át. Használj gumikesztyűt fent említett ok miatt. Iszonyatosan tud fájni napokig-hetekig! Ha kész, a trutyit újra odateszed rotyogni. Ha már elfogadhatóan sűrűvé minősíted, zutty bele a cukrot. Most már ne húzd az időt, a teljes olvadás, és némi sűrűsödés után azon melegében töltsd kifőzött, még forró üvegekbe. Fedd le egy réteg celofánnal, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Ezután a celofánra kenj szalicilt, fedd le egy másikkal, és jó szorosan kösd le.

Ennyi hacsedli egy "normális" családnak két évre is elég. Én a fánkot csak ezzel eszem, úgyhogy nálunk ez félévi adag. Gyakran a reggeli (házi) fehérkenyérhez is ezt tálalom vaj nélkül. Jó étvágyat!Kommentek:
Papi írta 2008-12-31, 0:02:24-kor

"Csak annyit szeretnék megemlíteni, hogy a csipkebogyólekvár más néven nem hacsedli, hanem hecsedli! Joschka Pischta" Bár az ország nagyobb részén valóban hecsedli, ahonnan édesanyám származik, hacsedlinek hívják. A receptkönyvében is így szerepelt. Tisztelem az emlékét, nem kívánom megváltoztatni, de kitettem a hecsedli nevet, mert Neked is igazad van!