navigáció

Cordon Bleu


Cordon blue (sonkás, sajtos szelet)

Hozzávalók: Boszorkánykonyha! Egytálételek, Cordon Blue, Sonkás, sajtos szelet.
75 dkg pulykamell
4 szelet főtt sonka
4 szelet füstölt sajt
8 dkg liszt
2 tojás
15 dkg zsemlemorzsa

bors
olaj a sütéshez

Elkészítése: A pulykamellet hosszában bevágjuk, annyira, hogy "könyvként" ki tudjuk nyitni. Fóliával letakarva, enyhén kiverjük. Megsózzuk, borsozzuk, mindegyikre egy-egy szelet sonkát és sajtot helyezünk, és eredeti formájuknak megfelelően visszahajtjuk. Húsverővel "összekalapáljuk" a töltött szeleteket. A szokásos módon bepanírozzuk őket, és az egyik oldalukat forró olajban, közepes tűzön, fedő alatt aranysárgára sütjük. Megfordítva a szeleteket a másik oldalukat is megsütjük, de már fedő nélkül. Az olajat leitatjuk róla, néhány csepp citromlével meglocsoljuk.

Salátalevélen, vagy leöntve, sült burgonyával, burgonyakrokettel, vagy pőrekrokettel forrón tálaljuk. Savanykás gyümölcsbefőtt (pl. birs-, szilva kompót, vegyes ribizlibefőtt) kitűnően illik hozzá.

Eredeti neve Cordon bleu (e: kordon blő), és franciául kék szalagot jelent. A magyar köztudatba már Gordon blue néven ment át, és érdekessége még, hogy a Titanicra kinevezett főszakács találmánya, és hajóra szállás előtt találta ki, remélve, hogy elnyerik az óceánjárók kék szalagját.

Az étel finom, ki kell próbálni, nem nehéz megcsinálni, és nem csak pulykamell jó hozzá. Szinte bármi.