navigáció

Békebeli főtt sajtos kifli


Békebeli sajtos kifli (Ana után szabadon)

Hozzávalók: 12 db-hozBékebeli sajtos kifli. Sósak. boszorkánykonyha.
60 dkg rétesliszt
2 kk só
fél kocka friss, vagy 2 kk szárított élesztő
1 kk cukor
5 dkg vaj
1,5 dl dl tej
1,5 dl víz
2 kocka szalámis sajt
1 tubus tömlős sajt
A főzőléhez:
4 l víz
1 ek cukor.

Elkészítése: A langyos, vízes tejben elkevered a cukrot és az élesztőt. Megszórod a tetejét egy kanál liszttel és hagyod 5 percig habzani. Közben a liszteket, és a sót egy tálba öntöd. Belenyomod a sajtokat, a felkelt kovászt és elkezded dagasztani. Amikor nagyjából elvegyült, akkor adod hozzá az olajat. Akinek van kenyérsütője, ne hezitáljon, dobjon bele mindent, és sutty! A liszttől függ a folyadék mennyisége. Lehet, hogy kell még bele valamennyi. Az a lényeg, hogy ez egy nagyon kemény tészta legyen. Amikor már elválik az edény falától, less az órára, mert 3-5 percet még kavarni kell (ha telik a drága idődből, akár többet is).  Vagy a gépben hagyd letakarva, vagy kelesztő tálban, esetleg konyharuha alatt, de jól levédve tedd félre 50-60 percre.
Borítsd deszkára, oszd el 12 nagyjából egyenlő részre, nyújtsd ki vékonyra, oválisra. Aztán jó szorosan sodord fel, és tedd félre, takard be újra 2-3 konyharuhával cirka 45-50 percre.
Na most tedd oda a főzővizet a cukorral. 45 perc múlva megnézed és ha jól megnőttek és kissé repedeznek, akkor két lapáttal egyenként nyomd a forró víz alá 7-10 másodpercre,.rakd a sütőpapírral bélelt tepsibe, adj neki kifliformát, Told az előmelegített sütőbe, vedd teljes gőzre. 10 perc múlva kissé mérsékeld, és 5 perc múlva fordítsd meg a tepsiket, ekkor megint mérsékeld a lángot. Kukucskáld meg. Amikor már majdnem kiugrassz a bőrödből örömödben, mert szebb mindek pék álmánál is, szedd ki, és takard le szalvétával.
Békebeli sajtos kifli. Sósak. boszorkánykonyha.
Békebeli sajtos kifli. Sósak. boszorkánykonyha.
Friss, ropog, foszlik, omlik a szájban. Sokszor egy adag kevés is.  Ha sajtot nem teszel bele, a Békebeli főtt kiflit kapod, azt a receptet kövesd! Vagy csak tejjel, vagy csak vízzel is készíthető. Sajt nélkül hihetetlenül olcsó, vele laktatósabb, finomabb. A napokban szalonnatepertővel is kipróbáltam. Ízlett az is:DD