navigáció

Kávék, kakaók, csokoládék

Receptek Italok Kávék, kakaók, csokoládék

Mint üdítő, frissítő hatású ital Európában a XVII. század óta ismeretes.

Kezdettől fogva kedvelt ital volt, és ezért a kávécserje termesztése éppen úgy, mint a kávé ivása, gyor san elterjedt a Föld különböző országaiban. A kávéból készült ital igen kedvelt, nemcsak remek zamata, hanem élénkítő, serkentő hatása miatt is, amely a koffeintartalomtól ered. Fogyasztása csökkenti a fáradtság, a kimerültség és az álmosság érzését. Mértéktelen fogyasztása azonban kedvezőtlenül befolyásolja a szívműködést, az egészséget.

A kávé készítéséhez finomra őrölt, jó minőségű pörkölt kávéra vagy kávékeverékre van szükségünk. Legfinomabb a frissen pörkölt kávé.

A kávé főzésére legjobbak a zománcozott, a rozsdamen tes acélból vagy a tűzálló üvegből készült edények. Kizárólag kávéfőzésre szolgáljanak, nem szabad zsírosaknak lenniök.

A kávé készítésének többféle módja szokásos. Nálunk legkedveltebb az eszpresszókávé. Kondenzációs eljárással készül, ami azt jelenti, hogy a pörkölt kávé őrleményén vízgőzt fúvatnak keresztül, ami a távozó aromaanyagokkal együtt csapódik le (kondenzál) forró folyadékká. Egy deka gramm pörkölt kávéból ily módon valamivel több, mint 0,1 g koffein kerül a kész feketekávéba.

A lombikkávé készítésekor a szűrőre helyezett, finomra őrölt pörkölt kávét forró vízzel vonják ki. A kivonásos eljárás esetén az őrölt kávét szitafenékre helyezik, és rajta több részletben forró vizet, majd a lecsöpögő kivonatot bocsátják keresztül, s így a kávéból a vízben oldható anyagok kioldódnak, kilúgozódnak. Legkevésbé jó a régi forralásos módszer. Az őrölt kávét a kávéfőző edényben forró vízzel öntik le, két-háromszor csaknem forrásig melegítik, majd pár percig ülepedni hagyják, leszűrik, és csészékbe töltik. Így készül a törökös kávé is, de ezt nem szűrik le. Itt a kávét igen finomra kell őrölni. Elfogyasztása után a durvább kávészemek üledékként a csésze alján maradnak.

Kávékészítéshez mindig friss ivóvizet, csapvizet használjunk. Huzamosabb ideig forralt, melegen állott, ún. bojler-víz használata kedvezőtlenül befolyásolja az ital minőségét. Alapvető szabály, hogy a kávét a főzéskor sohasem szabad forralni, csak kezdődő forrásig melegíteni. Forraláskor ugyanis az illatos, aromás anyagok többé-kevésbé eltávoznak. A kihűlt feketekávé újramelegítése is rontja az illatot, zamatot.

A feketekávénak tápértéke gyakorlatilag nincs, de cukor, tej, tejszín vagy tejszínhab hozzáadásával élvezeti és tápértékben egyaránt igen finom, értékes italokat nyerhetünk. Különleges párlatok (konyak, brandy) adagolásával az élénkítő hatás és élvezeti érték egyaránt fokozható.