navigáció

Csigatészta

Konyhai kisokos Csigatészta

Csigatészta (Nagyikám receptje)

Hozzávalók:Boszorkánykonyha! Konyhai kisokos, Csigatészta készítése.
Fél liter liszt
5-10 egész tojás nagyságtól és liszttől függően
1 kk só

Elkészítése: A lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk, közepébe fészket túrunk, ebbe törjük a tojásokat, rászórjuk a sót. Minél tojásosabb a levesbe való tészta, annál jobb, ezért lehetőleg kerüljük a vízzel szaporítást. És még egy ok, minél tojásosabb, annál szebben tapad össze sodrásnál, és ezzel sok bosszúság elkerülhető. A tojásokkal a lisztet össze kell gyúrni jó alaposan, hogy a tészta szép sima legyen és olyan keménységü, amit nyujtófával kissé nehéz de még el lehet nyujtani. Fél liter lisztbõl két levélnyi lesz. A meggyúrt tésztát ketté osztjuk, egyiket letakarva félretesaszük, amíg a másikat kinyújtjuk szép vékony levélbe. A csiga készitésnél gyorsan kell járni a kéznek mert rendkivûl hamar kiszárad a tészta és akkor lehetetlen csigának sodorni belőle. Az egész kinyujtott levél tésztát nyujtó deszkára teritsük ki, és vagdaljuk fel kockákba derelyeszaggatóval, vagy pizzaszeletelővel. Ha apró csigát akarunk késziteni kissebb kockákba szabjuk fel a tésztát (1-1,5 cm), ha kevesebb az idõ e nehéz és szaporátlan munkához nagyobb kockákba is lehet vagdalni (1,5-2,5 cm). Ez utóbbi a szaporább, de lakodalmakon az előbbinek van nagyobb becsülete.

A csigacsinálás tulajdonképpen most kezdődik. Kell hozzá egy csigaborda (egy rovátolt falap) és egy sodrópálca, ami a vége felé vékonyodik, de elég erős legyen, mert nagy nyomást kell elbírnia. Ha megvan minden, a bordára tegyünk egy kocka tésztát és azt a szegletnél kezdve, sodorjuk a fapálca végére, de egyuttal nyomjuk jól a bordához a tésztás pálcát, mert csak igy lesz a tészta szép recés, csak igy ragad össze és csak igy alakul szép kis csigaformába. A kész csigácskát a sodrás mozdulatával pöccintsük a gyüjtőtálba, vagy a sodróasztal közepére. Ha jó a tésztánk, a csiga könnyedén leugrik a pálcikáról, mégse ragad össze a többivel!

Egy gyors, ügyes kezû asszony egy óra alatt gond nélkül el tud késziteni egy nagyobb család számára elegendő levesbe való tésztát. Becsüljük meg, mert a tarhonyával és csipetkével együtt ez is hungarikum a tészták közt! Vidéken egy tyúkhúsleves elképzelhetetlen enélkül még ma is!