navigáció

Tortilla


Tortilla

Hozzávalók:Boszikonyha! Mexikói ételek, lángosok, Tortilla!
4 dl liszt
0,5 dl finom étolaj
1/2 teáskanál só
1 dl meleg víz.

Elkészítése: Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes, finom keveréket kapunk. Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta kialakul. Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és rugalmas lesz, kb. 2 - 3 percig. Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es tortillákhoz. Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél órát. Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy 25 cm-es kerek korongokat. Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére. Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra, hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen. Óvatosan helyezzünk egy tortillát a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni kezd, az alján pedig megbarnult foltok kezdenek megjelenni, ez 20 - 30 másodpercet vesz igénybe. Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20 másodpercig.

Ha a tortilla felkezdene puffadni a második oldal sütése közben, gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával. Rakjuk át a tortillát egy alumínium fóliára. Süssük meg a többi tortillát is. Egymás tetejére helyezve, letakarva tároljuk, amíg valamennyi elkészül. Jellegzetes mexikói lángoska, sok étel ezzel kerül tálalásra, vagy ebbe göngyölik! Ez az általános alaprecept, amit tetszés szerint lehet módosítani.

A tetejét mindnek megkenjük leheletnyit libazsírral, vagy vajjal, hogy ki ne száradjon. Kiszáradva törékennyé válik, és már nem alkalmas göngyölésre.