navigáció

Saláták

Receptek Saláták

Cuccos Boszikonyhája! Ingyen letölthető szakácskönyvek, Ajándékok, receptek, konyha, főzés. Tzatziki saláta. Kapor. Saláták  
A modern konyha kihagyhatatlan része a saláták. Népszerűsége egyre nő, és ha valaki azt hiszi csak a húsosoké, téved. Egyre népszerűbb ága ez az étkezésnek, amit a salátabárok életképessége bizonyít. Hagyományos fűszereink mellett az egzotikusak is elfogadottak, mindennapiak lettek, így már nem okoz gondot a salátakülönlegességek elkészítése sem.
Csak annyit mondhatok, jó étvágyat ezekhez az egészséges, vitalitásssal teli ételekhez!
 
Dresszing:
A dresszing fűszeres salátaöntet, amelynek bázisát olaj, ecet és fűszerek alkotják. Ízesíthetjük még sóval, borssal, mustárral, cukorral. A hozzávalókat alaposan összerázzuk, majd (többnyire közvetlen a tálalás előtt) a salátánkra öntjük.
 

A salátakészítés általános szabályai

 

Ételeink minősége, a felhasznált nyersanyagok változatossága és az egészségi állapotunk közötti összefüggés ma már köztudott.

A táplálkozástudomány megállapította, hogy a különböző salátaféleségek a szervezet nélkülözhetetlen anyagait tartalmazzák. Szerves sav- és rostanyag tartalmuk az emésztést serkenti, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk az egészség, a jó közérzet, a teljesítőképesség fenntartásához elengedhetetlen. Bizonyított tény, hogy a salátaféleségek ásványi anyagai a szervezetet lúgosítják. Ez biztosítja, hogy szervezetünk sav-bázis háztartásának egyensúlya állandósuljon. Nézzük, miként néz ki, e biológiai egyensúly kérdése a gyakorlatban! Tudvalévő, hogy élelmi anyagaink döntő többsége: a húsok, zsiradékok, a különböző cereáliák a szervezetet savasítják - megbontva annak sav-bázis egyensúlyát. Kizárólagos fogyasztásuk - az egysíkú táplálkozás - különböző betegségek lehetőségeit idézheti elő. Az egyensúlynak a megtartása érdekében van szükség a salátaféleségekre.

A különböző módon elkészített saláták könnyen beilleszthetők szokásos étrendünkbe, mivel:

- ízükkel pótolják az egyszerű savanyúságot

- húsétellel együtt fogyasztva biztosítják az ízek harmóniáját

- önállóan is fogyaszthatók

- hűtött hőmérsékletük kellemes kontrasztot biztosít a forró ételek mellett, mintegy azok élvezeti értékét fokozzák

- a kevert és összetett saláták húsételek mellé, köretként is adhatók, de mint önálló ételek, különálló fogásként is értékesek.

 

A salátakészítés sikere nemcsak a nyersanyagok minőségétől, hanem a tárolástól, az előkészítéstől, és nem utolsósorban az ízléses tálalástól függ. Ennek megfelelően, az alábbiakat vegyük figyelembe.

- Zöldség- és salátaféléinket a lehető legszélesebb választékban használjuk fel.

- Csak kifogástalan, friss, romlatlan nyersanyagokat használjunk.

- A nyersanyagokat gondosan tisztítsuk meg a szennyeződéstől.

- A megtisztított nyersanyagokat sem egészben, sem darabolva ne áztassuk, mivel a vitaminok, az ásványi sók egy része kiázik, így biológiailag értéktelenebbé válik.

- A nyers zöldségféléket egyenletesen apróra daraboljuk, így a megemésztését gyorsíthatjuk.

- Az emészthetetlen - fás, rostos - részeket ne használjuk fel.

- Nyersanyagainkat vékonyan hámozzuk, mivel közvetlenül a héj alatt találhatjuk a legtöbb vitamint.

- A főzéssel készülő zöldségeinket mindig rövid lében főzzük. A főzőlevet használjuk fel levesek, főzelékek, mártások készítéséhez, mivel a kioldódás során értékes táp- és ízanyagokat tartalmaznak.

- Nyers zöldsalátáinkat csak közvetlen a tálalás előtt keverjük össze.

- A főtt és kevert salátákat legalább egy-két órával a tálalás előtt készítsük el, hogy az ízek jól összeérjenek.

- A salátaönteteket mindig üveg-, porcelán- vagy műanyag edényben tároljuk, így megelőzhetjük, hogy a sav a fémet kioldja, és kellemetlen mellékíz képződjék.

- A saláta elkészítéséhez két-három fajta fűszernövénynél többet felhasználni nem ajánlatos.

- A saláta ízesítésekor óvakodjunk a túlzott, mértéktelen fűszerezéstől.

-     A salátakészítés ízesítésének sorrendje: előbb a saláta sótartalmát kell megadni, majd a sav-, és végül a cukortartalmát.