navigáció

Húsvéti reggeli


Húsvéti (tőtis) reggeli (Nagyitól)

Hozzávalók:Boszorkénykonyha! Ünnepi ételek, húsvét, Húsvéti reggeli. Ingyen letölthető szakácskönyvek, receptek, finomságok, ételek, italok. Konyhaművészet, ajándékok.
Vaj
zsemlemorzsa
15 dkg csirkemáj

1 dl tej
őrölt bors
5 zsemle
5 nyers tojás
1 nagyobb hagyma
petrezselyemzöld
1 kötözött sonka kifőzve                                         Tőti muffinformában.
Boszorkénykonyha! Ünnepi ételek, húsvét, Húsvéti reggeli. Ingyen letölthető szakácskönyvek, receptek, finomságok, ételek, italok. Konyhaművészet, ajándékok. 10 főtt, kemény tojás

Elkészítése: A hagymát lereszelem és kevés vajon megdinsztelem. A sonkát szokásos módon kifőzöm, de a levét nem öntöm ki, mert abban főzöm meg  a tojásokat keményre. A zsemléket beáztatom tejes vízbe, és amikor megszívták magukat, kicsavarom, összekeverem a tojásokkal (ahány zsemle, annyi tojás). Jól összegyúrom, belekeverem a lecsorgatott hagymát, majd a fűszereket is, végül a kapart májat. Egy közepes lábast kikenek vajjal, meghintem zsemlemorzsával, és beleterítem a masszát.  Vigyázni kell, 5 centinél ne legyen vastagabb. Ha az, inkább oszd el még egy kisebb lábasba. Sütőben, lassan sütöm ki, készenlétéről szúráspróbával bizonyosodok meg.

Boszorkénykonyha! Ünnepi ételek, húsvét, Húsvéti reggeli. Ingyen letölthető szakácskönyvek, receptek, finomságok, ételek, italok. Konyhaművészet, ajándékok.Felaprítom a sonkát, a tojást, és a tőtit is félfalatnyi darabokra, egy nagy tálra halmozom. Ahány személy, annyi villát rakok mellé, körbeüli a család, és a tálból esszük. Savanyúuborkát szoktam mellé kínálni, csalamádét és hordós káposztát. Zsemle helyett jó a kenyér is, máj helyett bő maréknyi darált hús. Nem egy fogyókúrás étel, de húsvét vasárnap reggel egyszer van egy évben. Az étel nagyon régi magyar hagyományt követ. Hétfőre is ezt szoktunk kínálni a locsolkodóknak, ugyanígy egy tálon, és láss csodát, ezt mindenki megeszi, gyerektől a felnőttig, és tukmálni se kell.