navigáció

Kenyerek, kiflik, zsömlék

Receptek Kenyerek, kiflik, zsömlék

Élesztőmentes rozskovász


Hozzávalók:
100 g rozsliszt
1 ek folyós méz
½ tk őrölt kömény
½ tk őrölt koriander
½ tk őrölt édeskömény
250 ml langyos víz
rozsliszt a megszóráshoz

Elkészítése: A rozslisztet a fűszerekkel egy tálba tesszük. A vízzel és mézzel addig kell keverni, míg sima masszát ad. Az egészet nagy uborkásüvegbe áttöltjük, és egy tiszta ruhával letakarjuk. Minden 24 órában megkeverjük, és beszórjuk liszttel a tetejét, összesen 72 órát hagyjuk érni.
Az érés alatt a kovász térfogata megtöbbszöröződik, és jellegzetes savanykás illata fejlődik ki. Ha az érési folyamat befejeződött, az üveget lezárhatjuk egy csavaros tetővel és hűtőszekrényben tárolhatjuk.
Ha nem használjuk belátható időn belül fel a kovászt, megpróbálhatjuk kíméletesen , nem túl forró helyen megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később újraéleszthetjük, ha langyos vizet teszünk hozzá.


Élesztőmentes fehérkenyér-kovász

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
2 közepes burgonya
4 ek méz, vagy cukor
csipet só

Elkészítése: A burgonyát megtisztítva, kis kockákra vágva kevés vízben megfőzzük, majd összetörjük a lében hagyva. Ha félig kihűlt, hozzáadjuk az édesítő anyagot, lisztet, és vízzel palacsinta sűrűségűre keverjük. Lefóliázva, langyos helyen kb. 3 napig pihentetjük. Kész állapotban a kovász savanykás illatú, kissé buborékos, ekkor kell kivenni a kenyérhez való mennyiséget belőle.(40-45 dkg liszthez -fajtától függően- kb. 2 dl kovász szükséges.)
A kész kovászhoz adhatunk még kb. 2 dl lisztet, és vízzel újra kikeverhetjük. Ez kb. 1 nap múlva éri el a szükséges erjedési fokot és 5-6 napig hűtőszekrényben tárolható.