navigáció

Sósperec és Libanyak


Sósperec és Libanyak (Rebi mama receptje)

Hozzávalók:Sós sütik, sós perec, ingyen receptek, szakácskönyvek, vegetáriánus ételek, italok, Boszorkánykonyha, Konyhaművészet
35 dkg BL 85 kenyérliszt (vagy fehérliszt)
20 dkg teljes rozslizst
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg vaj (vagy olaj)
2 dkg só
1 dkg élesztő
3-4 dl langyos víz
1-2 felvert tojás

Elkészítése: A hozzávalókat (5 dkg finomliszt és a tojás kivételével) dagasztógépbe helyezzük és jó alaposan összedolgozzuk. Figyelem, kemény tészta kell! A kapott tésztát utána letakarva pihentetjük kb 30 percre. Lisztezett deszkán ceruza vastagságúra nyújtjuk, 30-35 cm hosszúra osztjuk. Perecet formálunk belőle és sütőlemezre helyezzük őket. A felvert tojással lekenjük, 20 percig pihentetjük, majd ismét lekenjük a tojással.180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Sós sütik, sós perec, ingyen receptek, szakácskönyvek, vegetáriánus ételek, italok, Boszorkánykonyha, KonyhaművészetTipp: Megszórhatjuk köménymaggal vagy lecsepegtethetjük sós mázzal (vagy mindkettővel). De ezt a következőképpen tegyük: Előzőleg ennél csak egyszer kell bekenni tojással, és amikor elkezd színesedni a teteje, a félig sült perecet kivesszük, de addig betesszük a következő tepsivel. A kivettet kenjük be újra jó alaposan tojással, pöttyözzük be a sós mázzal, és ha akarjuk, szórjunk rá pár szem köménymagot, tökmagot, napraforgót, szezámmagot, miegymást, ízlés szerint. Aztán csere. Keményre kell sütni, jó ropogósra, mert úgy az igazi.

Sós máz: 5 dkg lisztbe elkeverünk 2 dkg sót, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen csak pépes legyen. Késsel szoktam rápöttyözni, vagy kiskanállal.

Libanyakat is lehet belőle készíteni, ilyenkor nem kell bajlódni a perectekeréssel. A tepsi egyik oldalának felénél elindulva ökörhugyozás-szerűen kacskaringózzuk be a tepsi egyik, majd másik felét (ahogy a felső képen is látszik). Ennek a tésztájába az élesztőnek csak a fele kell. Bevallom, ebből nekem dupla adagot kell csinálnom, mert a csemetéim párjai is rájárnak. Másnap reggelre lenne az igazi, de addig még soha nem jutottam el, hogy félretehessek belőle.

Ha könnyíteni akarsz, akkor nyútsd ki, és vágd derelyeszaggatóval (pizzavágóval) csíkokra. Így már csak kerekre kell sodranod. A perecek méretével ne foglalkozz. A kisebbek ropogósabbak, a nagyobbak puhábbak. Mindre van a családban vevő!