navigáció

Petrezselyem

Receptek Fűszerek Petrezselyem

PetrezselyemCuccos Boszikonyhája! Ingyen letölthető szakácskönyvek, Ajándékok, receptek, konyha, főzés. Fűszerek. petrezselyem

A petrezselyem (Petroselinum) nemzetség az ernyősök családjába tartozó, kb. 60 cm magasra növő bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem. Kiskerti termesztésükről ITT olvashatsz.

Részei:
A levelei: fodrosak vagy simák, fogazott szélűek, világoszöldek, erőteljes friss fűszeres ízük van.
A szára: erőteljes, ehető.
A gyökere: a gyökérpetrezselyemnek fehér karógyökere van, ehető.

Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.

Felhasználása: Frissen és szárított állapotban levesekhez, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojásételek, saláták ízesítésére, liba, kacsa, csirke sütésekor és ételek díszítésére használjuk. A már majdnem elkészült, de inkább a kész ételhez adjuk, mert nem csak aromáját, de vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.

A simalevelű metélőpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem leveléből készült gyógytea főleg a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese és a hólyagpanaszok megszüntetésében. A petrezselyemtea emésztést elősegítő, vízhajtó hatású. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású. Készítése: 1 teáskanál levelet vagy negyed teáskanál magot forrázzunk le egy csésze vízzel, és a főzetet fogyasszuk naponta háromszor.

A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élemiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is. A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik.

A petrezselyem levelét szárítva vagy lefagyasztva tárolhatjuk.

Érdekesség: A friss petrezselyemlevél kevés mézzel vörösborhoz keverve ízletes italt ad.

Az Amerikai szülők körében tiltólistán van, mert növekedésgátló hormont tartalmaz, és ott a gyerek magassága mindennél fontosabb. A hiedelem alapja az a megfigyelés, hogy növénytársulásokban valóban visszafogja a szomszédos növények növekedését, és ezt a vetésénél mindenképp vedd figyelembe! De nyugodtan fűszerezz vele, nincs bizonyított hatása az ember magasságára.