navigáció

Paprika


FűszerpaprikaCuccos Boszikonyhája! Ingyen letölthető szakácskönyvek, Ajándékok, receptek, konyha, főzés. Fűszerek. Paprika
 

A fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por. A magyar ételek jellegzetes fűszere, de számos más országban is használják.

A paprikát Európában kezdetben leginkább dísznövényként termesztették színes bogyójáért; fűszerként csak lassan hódított tért, mivel azt híresztelték róla, hogy mérgező. Érdekesség, hogy bár Amerikából került át az óvilágba, a világon mindenhol hungarikumként tartják számon, még a nevét is tőlünk vették át.

A trópusi országokban inkább a kicsi, csípős terméseket (chilipaprika) használják ételfűszerként, frissen vagy szárítva, egészben vagy megőrölve. Az igazsághoz hozzátartozik viszont, hogy azok a chilipaprikák meg se közelítik a magyarországon termeltek csípősségét. A mérsékelt övben főként a nagy termésű, édes fajtákat forgalmazzák, és ezeket nyersen, zöldségként párolva, levesbe főzve és salátának fogyasztják, illetve szárítva édes paprika fűszerporrá őrlik. Az ecetben vagy olajban eltett paprikát savanyúságként főleg káposztával töltve tálalják, vagy ételeket fűszereznek vele.

Gyógyhatása közismert. Immunerősítő, meghülésre, náthára kiváló, fogyasztása boldogsághormont szabadít fel, és sokkal hatékonyabban, mint például a csokoládé.