navigáció

Babér


Babérbabér, fűszerek, gyógyhatás, Ingyen receptek, szakácskönyvek, Boszorkányhonyha

A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén vadon is, de főleg kultúrákban előforduló örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele (Lauri folium) az értékes karakterű fűszer. 

Felhasználása: Lehetőleg a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket vegyük meg. Használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez.

Mivel a levél erősen aromás, túladagolva kesernyés íze el is ronthatja ételeinket.

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszerkeverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele.

Hatása: Étvágyjavító, vizelethajtó; segíti az emésztést.

Érdekesség: Régen a harcban kivívott dicsőség, hírnév és a győzelem jelképe volt. Ágaiból font koszorúval jutalmazták az arra érdemeseket.

A híres ókori jóshelyek jósnői is babérlevelet rágcsálva estek bódulatba. (Ma már tudjuk, magas méregtartalmától) A jó háziasszony a babért belefőzi az ételbe, de ha kész, kidobja belőle, mert főve még nem, de lehűlve elkezd magas ciántartalma szép lassan beleázni az ételbe, ami különösen gyerekekre ártalmas.