navigáció

Szerecsendió

Receptek Fűszerek Szerecsendió

SzerecsendióIngyen receptek, szakácskönyvek, fűszerek, szerecsendió, gyógynövények, Boszorkánykonyha

A szerecsendiófa (latin neve: Myristica fragrans), népi elnevezése: (muskátdió) családjának névadó fája, illetve cserjéje. A fa termésének szárított húsa a szerecsendióvirág , magva  a szerecsendió. Malajziában őshonos, de hasonló éghajlaton, Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában és Madagaszkáron sokfelé termesztik. 20 m magasra is megnövő, örökzöld fa.

 A szerecsendió kellemesen aromás, de erős fűszer, óvatosan kell használni. Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.

Felhaszálja még az élelmiszer- és likőripar, illatszeripar is.

Egyszeri adagja legfeljebb 10 gramm, nagyobb mennyiség ugyanis eufórián és lebegő érzésen kívül erős szomjúságot, hányingert, idegességet és pánikot idézhet elő. Extrém nagy adagban halálos lehet. Emésztési zavarok ellen, szélhajtónak használják.